Esivanhempia Uuksujärvellä

Innostuin sukututkimuksesta vuonna 2004, kun olin saanut päähäni ryhtyä setvimään jo tuonilmaisiin siirtyneen ukkini impilahtelaisjuuria. Summamutikassa tartuin ensimmäiseksi Tuula Kiisken suomentamiin Kitelän ortodoksisen seura­kunnan kirkonkirjoihin, vaikken etukäteen tiennyt, että sellaista seurakuntaa on ollutkaan. Pian löysinkin vuoden 1899 metrikoista tiedon ukkini syntymästä. Kirkonkirjoja tutkimalla sain ajan oloon selville, että ukin isänisän isänisän isä oli etunimeltään Jevsei ja asui todennäköisesti Impilahden pitäjän Uomaan kylässä. Sittemmin löysin Vanhan Suomen vuotta 1753 koskevista tileistä Veron­kantokomission laatiman maakirjan Käkisalmen pohjoisesta läänistä. Siellä oli Uomaan kylän toisessa talossa Jevsei Grigorinpoika: Matfei Fedotov nu Jefsei Gregorov. Pitkään vaikutti siltä, etten pääse Jevseistä enää kauemmas. Yksi mahdollinen lisävalaistuksen antaja olisi voinut olla Aunuksesta tulleiden asukkaiden maakirja vuodelta 1725, mutta sielläkään ei näkynyt sopivaa isäkandidaattia.

Kun kerran syynäsin tapani mukaan taas Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelua, äkkäsin Oikeuskollegion arkistosta vuodelta 1750 aktin numero 525, jonka kuvailutiedoissa mainitaan sekä Uomaa että Jevsei Grigorinpoika. Tilasin aktin ilman sen suurempia odotuksia, mutta mitä asiakirjavihkosta paljastuikaan: thenne Jewsei Grigoriew, är barnafödd i Uxujerfwi by och Suistamo Pogost. Jevsei oli toisin sanoen syntynyt Suistamon pitäjän Uuksujärven kylässä. Sen jälkeen menin kiireesti katsomaan, mitä vuoden 1753 maakirjassa sanotaan Uuksujärven kohdalla: Gregori Semenov nu Söner Jefim och Mark. Maakirjamerkinnästä selvisi siis, että Jevsein isä oli Grigori Semeninpoika. Kun äsken mainitussa aktissakin mainittiin, että Jevseillä oli Jefim-niminen veli, erehtymisen vaaraa ei juuri ollut. Eräässä toisessa Oikeuskollegion aktissa veljekset Jefim ja Mark esiintyvät Uuksu­järven kylässä tehdyn murhan todistajina, ja siinä yhteydessä mainitaan myös heidän ikänsä. Eikä Oikeus­kollegion anti tähän lopu: kolmannessa aktissa on aiheena Jevsein Ivan-veljen murha. 

Edellä mainittujen Oikeuskollegion aktien arvo sukututkimuksen lähteenä on monin verroin edellä kerrottua suurempi, avaavathan ne aivan uuden ikkunan laatokan­karjalaisten esivanhempieni maailmaan. Aktien antia on tarkoitus esitellä tuonnempana tarkemmin. 

Kirjoittajan ukin syntymätiedot. Kitelän ortodoksinen seurakunta, Metrikat 1899. Uomaan kylässä syntyi 20.8.1899 talonpojan poika Ivan Feodorinpoika Kuznetsoville ja hänen vaimolleen Jelena Fomantyttärelle poikalapsi, joka sai kasteessa 7.10.1899 nimen Ioann.
Hänen poikansa isälinjan haploryhmäksi on DNA-testauksessa todettu R-A8998
.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *