Kello löi jo viisi

Benvikin pellavanjalostusopistoon ei menty laiskottelemaan. Päiväohjelman mukaan tytöt herätettiin joka aamu kello viideltä, ja heti pukeutumisen jälkeen heidän oli siistittävä makuu- ja työhuoneet. Sen jälkeen kokoonnuttiin rukoilemaan ja lukemaan Uutta testamenttia. Kun kello tuli kuusi, oppilaat aloittivat opiston töiden tekemisen. Kahden tunnin ahkeroinnin jälkeen syötiin aamiaista, minkä jälkeen töitä jatkettiin yhdeksästä yhteen. 

Yhdeltä iltapäivällä oli ruokailu. Maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin ruokailun jälkeen aherrettiin viisi tuntia eli kahdesta seitsemään opiston töiden parissa. Keskiviikkoisin oppilaat puursivat opiston töissä iltapäivällä vain kolme tuntia, neljästä seitsemään. He eivät suinkaan olleet kahdesta neljään jouten vaan harjoittelivat kirjoitusta ja laskentoa. Iltaseitsemän jälkeen tytöt tekivät maanantaista perjantaihin opettajan valvonnassa vielä tunnin joko omia vaatekappaleitaan tai halutessaan opiston töitä.

Lauantai-iltapäivät olivat vapaita sen jälkeen, kun annetut kirjoitus- ja laskento­harjoitukset oli tehty. Tällöinkin oppilaiden kuului pestä joko oman huoneensa tai opiston huoneen lattia samaten kuin pestä vaatteitaan.

Rukoukset ja raamatunluku pidettiin vuoropäivin suomeksi ja ruotsiksi. Lukijoina olivat suomen- ja ruotsinkieliset oppilaat kukin vuorollaan. Rukoushetken pitävän oppilaan tuli lukea edellispäivänä rukous ja raamatunkohta ääneen niin monta kertaa, että hän osasi lukea sen kunnolla ja hartautta häiritsemättä. 

Samassa makuuhuoneessa asuvista oppilaista yksi vuorollaan piti huolen siitä, että huone siivottiin ja lattialle siroteltiin kuusenhavuja joka aamu. Myös työ- ja opetus­salit piti saada siisteiksi aamuisin ennen kello kuutta. Siivoukseen ja havujen sirotteluun osallistui niin monta oppilasta kuin tarvittiin. Keskiviikkoisin ja lauantaisin siivottiin lisäksi kirjoitussali. 

Makuuhuoneiden lattiat pestiin kerran kuukaudessa tai useamminkin, jos johtaja näki sen tarpeelliseksi. Lattianpesusta vastasi kaksi oppilasta vuorollaan. Salien lattiat pestiin joka toinen viikko niin monen oppilaan voimin kuin tarve vaati. Ne huoneet, joissa häkilöitiin ja harjattiin pellavaa, siivottiin heti työn tultua tehdyksi. Huoneet siivosi se, joka oli työnkin tehnyt.

Ruuanlaittoon osallistui päivittäin yksi oppilas, mutta silloin, kun pantiin kaljaa tai leivottiin, oppilaita sai olla mukana kaksi. Oppilaat söivät ateriansa johtajan valitsemassa paikassa – käytännössä joko kirjoitussalissa tai Bladhin keittiössä – mutteivät koskaan yhdessä hänen palvelusväkensä kanssa.

Lähteitä:
ÅAB FHS, B I 9 Ohjesääntöehdotus

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *