Heinäkuun neidot

Heinäkuussa 1818 Benvikin pellavanjalostusopistoon tuli neljä uutta oppilasta. Laukaalta saapuivat 7.7. Eva Elisabeth Matintytär (oppilas nro 6) ja Christina Erikintytär (nro 7). Runsas viikko myöhemmin, 18. heinäkuuta, tulivat yhteisellä kyydillä Maria Johanintytär Hattulasta (nro 8) ja Carolina Grönmark Pälkäneeltä (nro 9).

Laukaalaisten kyytimiehenä oli pitäjänräätäli Matts Flyktman. Hän oli vuokrannut nopeaan matkantekoon soveltuvat kuriirikärryt, mutta niilläkin noin 38 peninkulman matka Laukaalta Benvikiin kesti kirkkoherra Adolf Arwidssonin selvityksen mukaan yhdeksän päivää. Talousseura maksoi Flyktmanin kärrynvuokran ja palkan. Molemmille neidoille annettiin ruokarahaa 50 kopeekkaa päivää kohden.

Kirkkoherra Arwidsson ilmoitti muuttokirjoissa syntymäajat vuoden tarkkuudella. Muutto­vuonna ripille päässeen Eva Elisabeth Matintyttären syntymävuodeksi ilmoitetaan 1803, ja isän sanotaan olevan talollinen, ”bonde Matts”. Sopivaa Eva Elisabethia ei löydy vuoden 1803 kastettujen luettelosta, mutta lastenkirjassa 1800–1805 Haapavatian Koivistossa on vuonna 1803 syntynyt Eva Elisabeth. Taloa pitivät Matts Johaninpoika, s. 1752, ja Maria Gabrielintytär, s. 1758. Erinäisten yhteisten tekijöiden perusteella päättelen, että Eva oli heidän tyttärensä, perheen nuorimmainen.

Christina Erikintytär syntyi 25.7.1800 Laukaan Leppävedellä talollinen Erik Erikinpoika Rutasen ja Christina Bertilintyttären kymmenlapsiseen perheeseen. Christinakin oli käytännössä kuopus, sillä hänen jälkeensä syntynyt sisar kuoli viikon vanhana. Laukaalaiset neidot menettivät vanhempansa nuorella iällä. Eva Elisabethin molemmat vanhemmat ja Christinan isä menehtyivät vuonna 1808 paikkakunnalla riehuneeseen kuumetautiin. Christinakin jäi täysorvoksi äidin kuoltua vuonna 1812.

Maria Johanintytär oli hämeenlinnalaisen sotakomissaari G. M. Florinin löytö. Florin kirjoitti toukokuussa 1818 Talousseuran sihteerille, että hänellä oli tiedossa kaksi sopivaa oppilasta Benvikiin. Vain Maria Johanintytär lähti kouluun, toinen ehdokas päättikin mennä naimisiin.

Maria oli syntynyt 13.6.1795 Katinalan kylässä lampuoti Johan Andersinpojan ja Maria Andersintyttären vanhimpana lapsena. Hänellä oli kaksi veljeä ja kaksi sisarta. Benvikiin lähdön aikaan Maria oli ehtinyt jo olla parissa paikassa palveluksessa. Muuttokirjassa häntä kiitellään kovasti. Hänen sanotaan olevan kristillinen, siivo ja sävyisä sekä tunnetusti ahkera ja osaava työntekijä. Maria oli aiemmin Benvikiin tulleita tyttöjä vanhempi, jo 23-vuotias.

Sotakomissaari Florin järjesti myös Carolina Grönmarkin matkan Benvikiin. Carolinallakin oli työkokemusta, ja ikää oli 21 vuotta. Hän oli syntynyt Tampereella 2.5.1797, ei 1799 niin kuin muuttokirjassa sanotaan. Carolina syntyi aviottomana, mutta Benvikin matrikkelissa isäksi mainitaan maalari Anders Grönmark, joka vihittiin Carolinan äidin Anna Christina Bergmanin kanssa vuonna 1811. Perheeseen kuuluivat myös vuonna 1792 syntynyt sisar ja 1800 syntynyt veli. Carolina pääsi ripille vuonna 1813 ja meni laamanni Sundvallin palvelukseen. Vuonna 1816 hän muutti Pälkäneelle, majurin virkataloon Myttäälään, jota isännöi eversti Thomas Henrik Adlercreutz. Sieltä Carolina parin vuoden palveluksen jälkeen lähti Benvikin kouluun.

Lähteitä:

ÅAB FHS, D XV 4. Florinin kirje 26.5.1818.

KA Sta, Gs: 9 Talousseuran tiliarkisto 1818. Matkaselvitykset ja kuitit.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *