Timmin tytöt Eurasta

Marraskuun 7. päivänä 1818 saapui Benvikiin kolme neitoa Eurasta. Kolmella hevosella tehdyn runsaan 18 peninkulman matkan kyytikustannukset olivat 32 ruplaa 72 1/4 kopeekkaa. Johan Parmen Timm kuittasi Talousseuralta saamansa maksun seuraavan vuoden maaliskuussa.

Euralaiset oppilaat valinnut ja matkan järjestänyt varatuomari Johan Parmen Timm (1787–1833) tuki innokkaasti Suomen Talousseuran pyrkimyksiä pellavanviljelyn edistämiseksi. Hän oli Kauttuan ruukinpatruunan, samannimisen Johan Parmen Timmin (1742–1801) poika. Omistusjärjestelyissä vuonna 1812 nuorempi Johan Parmen Timm oli luopunut osuudestaan ruukkiin. Hän omisti Eurassa Vaanin rusthollin. Yksi Benvikiin lähetetyistä neidoista oli siellä piikana, kaksi oli rusthollin torpparin tyttäriä.

Vaanissa palveluksessa ollut Loviisa Erikintytär, oppilas nro 18, oli syntynyt 11.1.1801 Nuoranteen rusthollin torpassa. Isä Erik Matinpoika siirtyi myöhemmin lampuodiksi kappalaisen puustelliin. Lapsia oli ainakin viisi, joista kaksi kuoli pienenä. Äiti Maria Mikontytär kuoli kuumetautiin vuonna 1809. Seuraavana vuonna isä, kahdeksanvuotias Loviisa ja veljet Matts (s. 1789) ja Michel (s. 1796) muuttivat Porin maaseurakuntaan. Siellä isä solmi uuden avioliiton itseään parikymmentä vuotta nuoremman Leena Matintyttären kanssa. Vuonna 1812 isä, äitipuoli ja Loviisa tulivat Kiukaisiin. Loviisa lähti piiaksi Vaaniin heti ripille päästyään. Veljet olivat lähteneet palvelukseen jo Porissa asuttaessa.

Vaikka äitipuoli Leena Matintytär on merkitty muuttaneeksi Kiukaisiin, hän ei rippikirjojen mukaan asunut puolisonsa kanssa. Loviisan lähdettyä kotoa Erik Matinpoika asui yksin ja palasi lopulta syntymäkyläänsä Nuoranteelle. Kuollessaan vuonna 1832 hän oli ”vanha paimen”. Vaimon arveltiin silloin asuvan Ulvilassa (hustru förmodligen i Ulfsby). 

Vaanin Moukon torpparin Johan Johaninpojan tyttäret Agatha (oppilas nro 19) ja Helena Sophia (nro 20) olivat ensimmäinen Benvikiin tullut sisaruspari. Agatha syntyi 14.1.1795. Seitsemän vuotta nuorempi Helena Sophia, joka käytti kutsumanimenään Sophiaa, syntyi 24.7.1802. Heillä oli kaksi veljeä, Johan (s. 1793) ja Gustaf (s. 1800), sekä kolme sisarta, Maria (s. 1796), Justiina (s. 1798) ja Henrika (1805-1808). Isä kuoli kuumetautiin 42-vuotiaana vuonna 1809. Agatha pääsi ripille seuraavana vuonna ja lähti vuonna 1813 Harjavaltaan, Isak Tolvin rustholliin Torttilaan. Hän oli Harjavallassa piikana kolme vuotta, joista viimeisen vuoden Keisarin rusthollissa. Syyskuussa 1816 hän palasi takaisin Vaaniin.

Sophia pääsi ripille vuonna 1817. Sisarusten äiti Maria Liisa Simontytär menehtyi keuhkotautiin lokakuun alussa 1818. Siitä kuukauden kuluttua Agatha ja Sophia matkustivat Benvikiin. Sisar Justiina oli jo lähtenyt palvelukseen, ensin patronessa Timmille ja sitten Kiukaisiin, jonne myös Maria-sisar oli muuttanut. Veli Johan jäi aluksi pitämään Moukon torppaa. Gustaf lähti sepänoppiin.

Lähteitä:

Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852. Johan Parmen Timm.

KA Sta, Gs: 9 Suomen Talousseuran tilitykset tositteineen 1818. Johan Parmen Timmin kuittaus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *