Ensimmäiset näytöt osaamisesta

Benvikin koulussa pidettiin toiminnan tarkastuksia ainakin kaksi kertaa vuodessa, joskus useamminkin. Ensimmäinen oli jo aloitusvuoden 1818 lokakuussa, ja sen suorittivat koulun paikalliset valvojat, kapteeni G. A. Hobin ja pastori Peter Östring. Koska koulun johtaja Johan Vilhelm Bladh oli matkoilla, Benvikiä edusti hänen veljensä Carl Edvard Bladh. Kokoukseen osallistuivat opettajat sekä oppilaat, joita oli siihen mennessä tullut 17. Tarkastuksessa keskityttiin tilajärjestelyihin, opettajien ja johtajan toimenkuviin sekä oppilaiden velvollisuuksiin ja päiväohjelmaan.

Seuraava tarkastus oli maaliskuussa 1819, tarkastajina nytkin Hobin ja Östring. Johtajan ja opettajien lisäksi paikalla olivat kaikki vuonna 1818 Benvikiin saapuneet oppilaat lukuun ottamatta pälkäneläistä Maria Johanintytärtä, joka oli keskeyttänyt koulun ja palannut kotiin. Johtaja Bladh kiitteli opettajia taitaviksi ja oppilaita ahkeriksi. Todettiin, että viljelystä ei monellekaan oppilaalle ollut ehtinyt kertyä käytännön kokemusta. Kehruussa oppilaat sen sijaan olivat edistyneet. Jokainen toi työnsä tarkastajien nähtäväksi. Parhaimmillaan langat olivat 1. luokan kankaaseen kelvollisia. Se oli alin palkintoluokka. Vuoden 1814 Keisarillisessa asetuksessa määriteltiin palkintokudonnaiset kolmeen luokkaan. Hienointa oli kolmannen luokan  kangas, ja siitä saatu palkinto oli suurin.

Saman vuoden elokuussa pidetyssä tarkastuksessa oppilailla oli jo esittää kudonnaisia. Paikalle olivat Hobinin ja Östringin lisäksi tulleet Talousseuran entinen puheenjohtaja, kamariherra W. Klinkowström, ja seuran sihteeri C. C. Böcker. Useiden oppilaiden työt vetivät vertoja myynnissä oleville hienoille kankaille. Niiden katsottiin hyvinkin ansaitsevan vuoden 1814 asetuksessa luvatut palkinnot ottaen huomioon, miten lyhyen ajan neidot olivat kutomista harjoitelleet. Palkinnoilla haluttiin myös kannustaa oppilaita, jotka katovuoden surkeasta pellavasta olivat saaneet aikaan näinkin hyvää kangasta.

Monet neidot ottivat kouluaikana ruotsinkielisen sukunimen. Agatha Johanintytät otti nimen Nordlund ja Lovisa Erikintytär nimen Nordström. Kuvalähde: KA Hki Talreg, KD 3/332 1821.

 

Hienointa kangasta olivat kutoneet Christina Erikintytär ja hattulalainen Maria Johanintytär, oppilaat numero 7 ja 8. Heidän kankaansa täyttivät toisen luokan vaatimukset. Ensimmäisen luokan kudonnaisista saivat palkinnon oppilaat 19, 13, 11, 9, 12, 6 ja 18: Agatha Nordlund, Lena (Helena) Andersintytär, Maria Matintytär (Laka), Carolina Grönmark, Hedvig Simontytär, Eva Lisa (Elisabeth) Matintytär ja Lovisa Nordström. Palkinto oli 30 kopeekkaa kyynärältä 2. luokan ja 15 kopeekkaa kyynärältä 1. luokan kankaasta. Palkittujen luettelossa palkkio­summa on ilmoitettu Ruotsin rahassa valtionvelkaseteleinä.

Lohdutuksena niille, jotka eivät vielä olleet ehtineet saada kudonnaisiaan valmiiksi, luvattiin, että he saisivat palkinnot, kun kankaat olisi tarkastettu ja hyväksytty Närpiön pitäjänkokouksessa. Heidän ei siis tarvitsisi odottaa seuraavaan koulun tarkastukseen saakka.

Jotta koulussa kudotut pellavakankaat saisivat uskottavuutta eikä kelvotonta tavaraa pääsisi myyntiin, päätettiin jokaiseen palkintokankaaseen tästä lähtien liittää todistus. Siitä ilmeni, mihin palkintoluokkaan kangas kuului, ja se kiinnitettiin johtajan sinetillä.

Lähteitä:

ÅAB FHS, D XV 4. Tarkastuspöytäkirja 22.10.1818. Tarkastuspöytäkirja 12.3.1819. Tarkastuspöytäkirja 18.–19.8.1819.

KA Hki Talreg, KD 3/332 1821. Luettelo palkituista 18.8.1819 (kopio).

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *