Susanna Elgklo

Vuoden 1818 viimeinen oppilas saapui Benvikiin marraskuussa melko läheltä eli Jurvasta. Kuten oheisesta muuttokirjasta näkyy, Susanna Elgklo oli kuitenkin syntynyt vähän kauempana, Vähässäkyrössä. Kappalainen Carl Ascholinin allekirjoittamasta muuttokirjasta näkee senkin, että Susannan isä oli kuollut, sillä kruununveroista vastasi leskeksi jäänyt äiti Anna. 

Muuttokirja Jurvasta Kaskisiin

Susanna syntyi Vähänkyrön Torkkolan kylässä 5.11.1799. Hänen vanhempansa olivat sotilas Matts Elgklo (1761–1816) ja Anna Isakintytär (1761–1825), jotka oli vihitty avioliittoon vuonna 1781. Susannan sisaruksista elivät aikuisikään asti isoveljet Mickel, Johannes ja Matts sekä Susannaa kolme vuotta nuorempi sisar Maria.

Susannan isä Matts syntyi 12.1.1761 Lohtajan Alaviirteen kylässä Heikki Laurinpoika Viskarin ja Kaisa Laurintyttären toiseksi nuorimpana lapsena. Hän astui 4.11.1779 palvelukseen Pohjanmaan jalkaväkirykmentin henkikomppanian ruotuun 12. Maaliskuussa 1789 pidetystä tarkastus­katselmuksesta käy ilmi esimerkiksi Mattsin pituus: 11 korttelia 3 tuumaa (170,7 cm). Vajaat kolme kuukautta katselmuksen jälkeen Matts osallistui 13. kesäkuuta käytyyn Porrassalmen taisteluun. Taistelu jätti jäljet, sillä heinäkuun 1802 pääkatselmusluettelon huomautussarakkeessa mainitaan, että veren sylkeminen on vaivannut Mattsia Porrassalmen taistelusta pitäen. Edelleen huomautuksissa todetaan, että Matts on palvellut erinomaisesti ja saa eron palveluksesta. Samalla hänet ilmoitettiin eläkkeelle: Enligt attest beswärad af blodspottning, som han ådragit sig 1789 wid Poronsalmi affair; tjent mycket wäl; får afsked med anmälan til enkelt underhåll. Matts saikin yksinkertaisen eli peruseläkkeen heinäkuusta 1803 alkaen. 

Susannan äiti Anna syntyi Vähänkyrön Savilahden kylässä 13.1.1761 suntio Isak Sigfridinpojan ja Anna Mickelintyttären toiseksi vanhimpana lapsena.

Lähteitä:
SSHY, Pohjanmaan jalkaväkirykmentin tarkastuskatselmusrulla 1789 ja pääkatselmusrulla 1802, Vadstenan sotamieshuoneen luetteloita 1776–1813.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *