Elossa vai ei?

Pornaisissa pidettiin 8. heinäkuuta 1810 pitäjänkokous, jonka viidennessä pykä­lässä tehtiin selkoa Suomen sodassa kuolleista aliupseereista ja sotilaista sekä heidän leskistään ja lapsistaan. Sotilaista viidentenätoista mainittiin Jägerhornin rykmentin Stjernschantzin komppanian sotilas nro 45, Carl Johan Grönlund. Hänen tiedettiin lähteneen vuonna 1808 Viaporin antautumisen jälkeen kotiseudulleen Savoon, josta hän ei ollut palannut. Vaimo tai leski Hedvig eli Hedda Martikainen ei tiennyt miehensä olinpaikkaa eikä sitäkään, oliko mies elossa. Pöytäkirjaan merkit­tiin, että Hedda on todistuksen mukaan syntynyt vuonna 1773 ja tullut kolmen lapsensa kanssa Pornaisiin vuonna 1808. Kokouksessa todettiin, että leski oli hyvämaineinen ja perhe köyhä. 

Pornaisten pitäjänkokous 8.7.1810, pykälän 5 kohta 15. 

Saman vuoden syyskuussa Kuopiossa pidettiin perunkirjoitus 8.7.1808 kuolleen Hedvig Aganderin jälkeen. Hedvigin leski oli kalastaja Johan Grönlund, ja perillisiä olivat heidän neljä lastaan: pojat Carl Johan, Herman Henrik ja Anders Fredrik sekä tytär Ulrika Albertina. Vanhin poika Carl Johan oli tiettävästi lähtenyt perääntyvän armeijan mukana Ruotsiin. Keskimmäinen poika Herman Henrik oli kaupunginvouti Kuopiossa. Nuorin poika Anders Fredrik oli vielä alaikäinen. Perunkirjoituksessa olivat läsnä leski Johan Grönlund, poika Herman Henrik Grönlund ja talollinen Juho Lappveteläinen, joka valvoi poissa olevan Carl Johanin, alaikäisen Anders Fredrikin ja 25-vuotiaan naimattoman tyttären etua. 

Perukirjaan merkittiin omaisuutta kaikkiaan 11 riikintaalarin 12 killingin arvosta. Suurin osa oli pitovaatteita: valkoinen pumpulipaita, siniraitainen sarssikankainen kaulahuivi, punainen silkkikaulahuivi, kaksi pellavakangasta ja musta silkkimyssy. Lisäksi oli kaksi rohdinlakanaa, yksi pöytäliina, yksi ruokaliina, yksi tyynyliina ja kaksi naulaa villalankaa. Johan Grönlundin naimaosa oli perukirjan loppusummasta puolet eli 5 taalaria 30 killinkiä. Jokaiselle lapselle tuli äidinperintönä 1 taalari 19 kil­linkiä 6 runstykkiä.

Carl Johan Grönlund oli kuin olikin elossa. Pornaisten vuosien 1811–1820 rippikirjan mukaan hän tuli Pornaisiin Ruotsista vuonna 1810. Ensimmäinen ehtoollismerkintä Pornaisissa oli 14.4.1811. 

Carl Johan oli aloittanut sotilasuransa marraskuussa 1803 värväytymällä Savon jääkärirykmentin Grotenfeltin eli Maaningan komppaniaan. Vuoden 1805 katsel­muksessa Carl Johanin tilalla oli kuitenkin toinen mies, sillä sotilaamme oli joutunut murtovarkauden takia Kuopion vankilaan. Carl Johanille määrättiin varkau­desta rangaistukseksi 23 paria raippoja ja julkirippi. 

Kuopion rippikirja 1804–1815, sivu 137

Seuraavaksi Grönlund värväytyi Jägerhornin rykmenttiin, josta puolet toimi Viapo­rissa ja puolet Svartholmassa. Kesäkuussa 1808 Viaporissa pidetyssä Stjern­schantzin komppanian pää­katselmuksessa Grönlundin todettiin olevan sairaana sairaalassa. Vuoden 1807 pää­katselmuksessa Grönlund oli läsnä. 

Carl Johan Grönlundin sotilasura jatkui vielä autonomian ajan sota­väessä. Siihen ja Carl Johanin elämän muihin vaiheisiin palaamme tuonnempana, sillä hän oli erään Benvikin neidon isä. 

Lähteitä: 
Huuskonen, Aarne 1927. Kuninkaallinen Savon jääkärirykmentti vuosina 1770–1810. Helsinki.
SSHY, Jägerhornin rykmentin pääkatselmukset 1806 ja 1807.
SSHY, Savon jääkärirykmentin katselmukset 1803 ja 1805.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *