Esivanhempia Uuksujärvellä II

(päivitetty 22.3.2020 ja 4.2.2021 enon haploryhmä)

Kirjoitin taannoin blogikirjoituksessani Oikeuskollegion aktista numero 525, josta sain tietää, että äidinisäni isänisän isänisän isä Jevsei Grigorinpoika oli syntyisin Suistamon Uuksu­järveltä. Vastikään satuin näkemään liki 200 vuotta tuoreemman Rajamme vartija -lehden artikkelin Uomaan sepistä. Siitäkin käy ilmi, että Uomaan Sepät olivat tulleet Impilahden Uomaan kylään ”jostakin Uuksujärven puolesta”. Ukkikin olisi siis osannut kertoa esivanhempiensa lähtö­paikasta, kun olisin vain älynnyt kysyä!

Rajamme vartija -lehden artikkelin kirjoittanut kapteeni V. Vuorimaa Salmin raja­vartiostosta toteaa, että Uomaalle tuli Vasili Feodorinpoika Sepän isänisä Luka Kononinpoika (s. noin 1798). Edellä mainitusta Oikeuskollegion aktista kuitenkin kävi ilmi, että jo Lukan isänisä Jevsei Grigorinpoika oli vuonna 1750 Uomaalla. Todennäköisesti Jevsei asusteli Uomaalla viimeistään vuonna 1748, sillä kun hänen Ivan-veljensä kuolemaa puitiin käräjillä, Jevsei-veljeä ei mainittu ollenkaan.

Rajamme vartijan artikkelissa kerrotaan lähinnä ukkini sedän perheestä, mutta kerran pääsee ääneen ukin isäkin, joka sukulaistensa tavoin kunnostautui karhun­kaatajana:

sit ku hurail käil sain korvah kiin, da oikial käil hamaral korvah juureh vein, – a silloin väljeni hambahat! 

Vuorimaa kommentoi ukin isän lausuntoa: ”Kuinkahan moni meistä tarttuisi karhun korvaan kirves toisessa kädessä?”

Vuorimaa mainitsee artikkelissaan, että Luka Kononinpojan sukunimi oli Hamanen. Sama sukunimi mainitaan myös Jevseillä edellä mainitussa aktissa, joten ilmeisesti se oli myös isä-Grigorin sukunimi.

Uuksujärvellä ja Uomaalla

Oheisessa kaaviossa näkyy muutaman sukupolven verran Grigorin mieslinjaisia jälkeläisiä. Grigorin pojat on lueteltu aakkosjärjestyksessä. Muiden lasten summit­taiset iät ovat selvinneet Oikeus­kollegion akteista, mutta Jevsein iästä en ole nähnyt missään mainintaa. Konon-pojan iän perus­teella voisi otaksua, että hän oli Ivania nuorempi ja Jefimiä vanhempi.

Markin pojanpojan Jegorin pojat Timofei, Isak ja Feodor ostivat kotitilansa (Uuksujärvi 4) perinnöksi vuonna 1862. Tilan nimi oli vuoden 1875 maakirjassa Tšontšonpää (Kirpunpää?), mutta nimi muutettiin vuonna 1899 Uuksujärveksi.

Hamanen-nimi on mainittu Suistamon ortodoksisen seurakunnan metri­kassa vuonna 1808, kun Jefimin Jeremei-poika kuoli. Markin jälkeläisillä suku­nimenä on myöhemmin Markkinen. Tosin nimi näkyy Suistamon ortodoksisen seura­­kunnan kirkon­kirjoissa ensimmäistä kertaa vasta aivan 1800-luvun lopussa. Jevsein impi­lahte­laisilla mies­puolisilla jälke­läisillä näkee Kitelän ortodoksisen seura­kunnan 1800-luvun kirkon­kirjoissa sukunimiä Hamanen (Mokei Lukanpojalla ja hänen jälkeläisillään), Seppä ja Seppänen.

DNA-asiaa

Olisi mielenkiintoista saada isälinjan DNA-tuloksia Grigori Semeninpojan jälke­läisistä. Enostani eli Uomaalle muuttanen Jevsein pojan­pojan pojan­pojan pojan­pojasta on tehty Big Y-500 -testi, mutta muitakin mieslinjaisia jälkeläisiä olisi hyvä saada testatuksi. Tällä hetkellä enoni ja yksi muu testattu kuuluvat haploryhmään R-BY41222. (Päivitys 22.3.2020: enoni ja yksi muu testattu kuuluvat haploryhmään R-Y138741. Päivitys 4.2.2021: vastikään tulleen uuden Big Y -tuloksen jälkeen enoni ja tämä uusi testattu kuuluvat haploryhmään R-FT425866.) Mitä enemmän testaajia saadaan, sitä lähemmältä ajalta on mahdol­lista löytää yhteinen esi-isä. Uuksu­järven Mark­kisten ohella olisi toivottavaa saada isälinjan DNA-testejä muidenkin Uuksujärven ja Uomaan sukujen mieslinjan jälke­läisistä.

Ortodoksisukujen kursseilla tutuksi tullut Pentti Haimakainen arvelee, että Jevsei Grigorinpoika voisi olla vuosien 1589–1696 maakirjojen ja savu­luetteloiden perusteella samaa suursukua Uuksu­järven Törösten kanssa. Mielenkiintoinen henkilö on myös Uomaalle vuonna 1727 kirjattu Falilei Fokin, joka voisi olla Uuksu­järvelle vuonna 1696 kirjatun Foka Homanovin poika. Yhtä lailla kiinnostava on Falilei Fokinin vävy Ivan Ivanov, josta näyttäisi polveutuvan Impilahden Kräkin-suku. Onko hänkin samaa vanhaa suursukua Uuksujärveltä? Onko hän kenties vuonna 1748 kuolleen Ivanin poika? Näiden asioiden varmistaminen vaatisi isälinjan DNA-testit Kräkineiltä ja Törösiltä. 

Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Linkki tekstissä.

5 kommenttia

 1. En oikein ymmärrä noita DNA haploryhmiä. Kerrot, että enosi on R-BY41222. Aikaisemmasta postauksesta huomasin, että Ivan sai pojan nimeltään Ioann (onko tämä nimi ollut myöhemmin jokin suomennettu versio, kun löydän Ivanilta vain yhden pojan, joka syntynyt 1899, mutta nimi eri?) ja että hänen poikansa on taas R-A8998. Onko nämä siis eri hlöitä, vai miksi on kaksi eri haploa. En tosin ymmärrä mitään näistä, joten voivathan ne olla vaikka yhtä ja samaa 😀
  Kiinnostuin tästä siksi, että olen samaa sukua ja tiedän, että yhdellä Ivanin pojanpojalla on haplo R-BY41222 (nimikirjaimet M.S. Onkohan sama hlö kuin sinulla?)
  Minä olen siis Ivanin veljen Vasilin jälkipolvea 🙂

 2. Kiitos kommentista! Enoni MS:n haploryhmä on R-BY41222 tai Yfullissa R-79255. Nämä ovat R-A8998:n alaryhmiä, ja arvatenkin enolleni oli jossain vaiheessa merkitty haploryhmäksi nimenomaan R-A8998. Ivanin vuonna 1899 syntynyt poika oli Ivan eli Juho eli Jukka.

 3. Sain juuri Y-700 tuloksen ja se on R-BY41222 äitini isälinjasta Ilomantsin Kuolismaan Hattusista.
  Iivana Mihailanpoika Hattunen asettui Kuolismaalle 1618.

  Iivana nimisiä miehiä löytyy Hattusista useita.

  Sukupuu löytyy geni.com sivustolta ja olen näidin profiilien ylläpitäjä.
  https://www.geni.com/family-tree/index/6000000033694669100

  Markki Ivaninpoika Hattunen on kauimmainen johon olen löytänyt luotettavat lähdetiedot
  https://www.geni.com/family-tree/index/6000000034344488654

  Meiliä voit laittaa petri(poista)@laasonen.fi

  Terveisin
  Petri

 4. Äitini Lyydion Ivanin vanhimman pojan Jefimin tytär, ainoa enää elossa oleva Jefimin lapsista, tällä hetkellä 100 vuotta vanha.

  Äitini on puhunut usein lapsuutensa kalareissuista Ivan diedoin kanssa Heroilammella Uomaalla.
  Kun luin Rajamme vartija lehden juttua Sepän karhunkaatajista, äiti totesi, että hän muistaa kuinka karhun pureman haava oli pitkään kipeänä.

  Äidin Rauha-sisko on kertonut myös hauskaa juttua Jukka-sedästä ja hänen varustautumisestaan eväin Helsingin junamatkalle.

  Meillä Jefimin jälkeläisillä on Sepän serkkujen watsApp-ryhmä, olemme parina kesänä kokoontuneet täällä Pohjois-Karjalassa.

  Terkuin Leena

 5. Kiitos kivasta viestistä ja myöhäiset satavuotisonnittelut äitini Lyydi-serkulle!

  Ukki puhui usein Heroilammesta ja lupasi viedä minutkin sinne joskus. Se matka jäi toteutumatta, mutta Sepän pihalla sentään kävin joitakin vuosia sitten.

  Minulla oli ilo päästä usein mukaan, kun ukki lähti sukuloimaan. Kerrankin lähdettiin junalla Muhoksen Sosolle ja ruvettiin syömään maukkaita eväitä heti Kemistä lähdettyä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *