Kuopiosta Kaskisiin

Benvikiin saapui samana päivänä Maria Roosin kanssa kaksi tyttöä Kuopiosta: Anna Ottiliana Wilén ja Anna Elisabeth Lundholm.

Ottiliana Wilén, oppilas numero 36

Piika Ingeborg Kröger synnytti 1.10.1803 Kuopion pitäjän Hiltulanlahden kylässä aviottoman tyttö­lapsen, joka sai kasteessa nimen Anna Ottiliana. Äiti Ingeborg oli lam­puoti Staffan Krögerin ja Anna Koposen toiseksi vanhin lapsi.

Ingeborg ja Ottiliana muuttivat muutaman vuoden päästä Hiltulan­lahdesta Kuopion kaupun­kiin, jossa Ingeborg meni sittemmin naimisiin räätäli Gustav Adolf Wilénin kanssa. Paris­kunta sai kolme lasta, joista vain 3.7.1821 syntynyt Gustav Wilhelm eli aikuisikään asti.

Ottiliana oli ennen Benvikiin lähtöään piikana esimerkiksi kellari­mestari ja raati­mies Karl Hårdhin palveluksessa. Kuopiossa 9.2.1822 päivätyn muuttokirjan mukaan räätäli Wilénin tytär­puoli Ottilianalla oli hyvät kristinopin tiedot ja hänet oli tiettävästi rokotettu.

Ottilianan isäpuoli kuoli 40-vuotiaana maalis­kuussa 1832, ja Ingeborg muutti ala­ikäisen Gustav Wilhelmin kanssa huhti­kuussa 1835 Viipuriin. Gustav Wilhelm lähti sieltä jossain vaiheessa Helsinkiin, josta hän vuonna 1843 muutti kirjan­pitäjänä takaisin synnyin­kaupunkiinsa Kuopioon. Vuonna 1847 Gustav Wilhelm sai muutto­kirjan Viipuriin (numero 57). 

Anna Elisabeth Lundholm, oppilas numero 37

Anna Elisabeth eli Lisette Lundholm syntyi Kuopiossa vuonna 1803 työ­mies Hans Lundholmin ja Greta Flobergin nuorimpana lapsena. Perhe asui tontilla 169, asemakaava-alueen pohjois­reunalla. Vuonna 1798 laadittuun karttaan on lisätty tontin­­haltijoiden luettelo. Tontin 169 kohdalla lukee timmer­karlen Lundholm, kirves­mies Lundholm.

Ote Kuopion asemakaavasta vuodelta 1798. Tontti 169 on Hans Lundholmin hallinnassa. Lähde: DA, Daniel Hall

Lisette jäi kolmivuotiaana äidittö­mäksi, sillä Greta Floberg kuoli 35-vuotiaana vuonna 1806. Perhe kutistui 1800-luvun alku­vuosina muutenkin: vuonna 1793 syntynyt sokea Sigrid kuoli vuonna 1809, ja pienenä kuolivat myös Maria Christina ja Olof. Aikui­siksi elivät sisaruksista vain Lisette ja hänen vuonna 1797 syntynyt sisarensa Kaisa Greta (Catharina Gretha). Isä Hans Lundholm kuoli 58 vuoden iässä maalis­kuussa 1828.

Lisette sai vuonna 1817 muuttokirjan Pietariin muttei lähtenyt sinne. Seuraava kirkonkirja­merkintä hänen kohdallaan onkin lähtö Kaskisiin, jonne hän sai muutto­kirjan 9. helmikuuta 1822.

Lisetten sisar Kaisa Greta sai 13. kesäkuuta 1819 muuttokirjan Lappeenrantaan ja meni siellä pari viikkoa myöhemmin naimisiin Daniel Tornbergin kanssa. Värjäri­mestari ja kauppias Daniel Tornbergin juuret vievät pohjoiseen. Hänen isoisänsä oli Koutokeinossa syntynyt ja Enontekiöllä vuonna 1773 kuollut kirkko­herra Salomon Tornberg. Danielin ja Kaisa Gretan vanhimmat lapset, Alexandra Julia ja Konrad Edvard, syntyivät Lappeenrannassa. David Ludvig, Daniel Israel, Johanna Bern­hardina ja Adolf Bernhard syntyivät Kuopiossa vuosina 1823–1832, Selma Olivia Karunassa vuonna 1836 sekä Rosa Fredrika ja Hilda Margreta Jyväs­kylässä. Ainakin muutamien lasten vaiheisiin palataan blogissa myöhemmin, mutta mainit­ta­koon jo nyt, että Alexandra Julia meni naimisiin kruunun­nimismies Henrik Leonhard Degertin, Johanna Bernhardina kappalainen Johan Verner Majanderin ja Selma Olivia lehtori Edvard Wilhelm Lindholmin kanssa.

Lähteitä:
Aikkila, Erkki 1995. Koutokeinon kautta maailmalle: Tornbergin suku. Jyväskylä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *