Seurakuntien hallintoarkistoihin sisältyy monenlaista mielenkiintoista aineistoa. Muutama vuosi sitten tilasin uteliaisuuttani Taipaleen ortodoksisesta seurakunnasta 1800-luvulla lähetettyjen kirjeiden toisteita. Venäjänkielisten kirjeiden joukossa oli melkoinen määrä suomeksi kirjoitettuja kirjeitä. Ruotsinkielisiä ei juuri ollut.
Esittelen tässä kirjoituksessa kuvin ja selityksin muutamia esimerkkejä eri vuosina lähetetyistä suomenkielisistä kirjeistä. En kirjoita kuvien selityksiin kirjoittajan suomen kieltä läheskään aina aivan alkuperäisen mallin mukaisesti, vaan teen pieniä myönnytyksiä nykysuomen suuntaan, jottei lukija joudu ihmettelemään kaikkea. Murresanat sen sijaan pyrin säilyttämään.
1816
Syyskuun 2. päivänä 1816 annettu Mina Papusen jälkeläisiä koskeva todistus nro 72 jakautuu kahdelle sivulle. Ohessa näkyy todistuksen alku. Todistus lienee annettu perunkirjoitusta varten.
Teksti jatkuu aukeaman toisella puolella: ”Toinen poika Huotari Papunen syntynnä 29. lokakuuta 1778 jolla on perettä vaimo ja kolme lasta, pojat Ivana kahdeksan vuoden ja Mina yhden vuoden ja tytär Anni kolmen vuoden vanhat. Nämä yllä mainitut kuolleen talonpojan pojat tuntevat kristilisen uskon pääkappaleet ja ovat nauttineet pyhän sakramentin jokavuotisesti, ja muutoin ovat elämätänsä viettäneet siivollisesti ja myöskin ovat hyvät maan prukarit. Se tovistetan Taipalen pappilassa.”
Vuodelta 1816 on monia muitakin suomenkielisiä kirjeitä. Esimerkiksi lokakuussa ainakin seuraavat liperiläiset ortodoksit hakivat passia: renkimies Vasili Kiriloff (s. 1793) Taipaleen kylästä, loismies Stepana Panhelainen (s. 1773) Sotkuman kylästä, Vasili Brähkysen poika Petri Brähkynen (s. 1799) Kiiessalon kylästä, Afonasi Mutasen poika Stepan (s. 1794) Lehmonahon kylästä, kuolleen renkimies Ivana Naumasen poika Vasili Naumanen (s. 1790) Taipaleen kylästä ja joutomies Jyrgi Panhelaisen poika Jyrgi (s. 1796) Sotkuman kylästä. Jokainen näistä tahto anoxen yhtexi wuosikauwexi passia. Vasili Kiriloff oli lähdössä Aunukseen (asuoxen Awnuxen heradissa) ja muut Pietariin. Vasili Naumanen oli saanut Pietariin lähtöön luvan (myywen) sotkumalaiselta Ivana Naumaselta, jonka vuosirenkinä hän oli ollut. Myös Jyrgi Panhelainen oli saanut luvan isännältään Petri Ratilaiselta Komperon kylästä. Hänen kohdallaan lupa on kirjoitettu hieman toisin: muuwen.
1825
Taipaleen seurakunnasta lähti 26. huhtikuuta kirje kruununnimismies Steniukselle.
Oliko pariskunta kenties vihitty luterilaisessa seurakunnassa? Kirkkoherra Andrei Stepanovin tiedetään pitäneen tarkasti huolta siitä, etteivät luterilaiset papit toimittaisi palveluksia Taipaleen seurakuntalaisille. Isä Andrei oli tässä tapauksessa sitä mieltä, ettei morsian ollut syyllinen eroon vaan että sulhanen oli hänet hylännyt. Lopputervehdykseen on lipsahtanut kirjoitusvirhe, sillä tarkoitus oli varmasti kirjoittaa ”kunnioittava” eikä ”kunnioitettava”.
Lokakuun 20. päivänä lähti kirje kruununvouti, kollegiokamreeri Flomanille.
Kirje jatkuu seuraavalla sivulla. Vainaja oli Säkkisen vaimo Paraska Riikonen, joka oli lyöty kirveellä kuoliaaksi omassansa mökissä männä vijgkona keskiviigko päivänä eligkä 11 päivänä. Mies oli ollut silloin poissa kotoa. Kirstusta oli otettu kaikki tavarat ja migu vähä rahoia on ollunna. Pari päivää ennen kirjeen kirjoittamista Heinävaaran kylässä oli otettu kiinni karkulainen Olli Eskelinen muista pahan tegoloistansa. Siinä yhteydessä oli huomattu, että Ollilla oli Paraskan huivi, jonka hän oli ottanut tappamisen aikana. Kirkkoherra ei uskaltanut haudata ruumista, ennen kuin doctari olisi sen syynännyt. Siksi hän pyysi, että kruununvouti olisi niin hyvä ja vaatisi doctaria syynäämään yllä mainittua ruumista, ennen kuin se mädäne.
1840
Lokakuun 19. päivänä käytökseltään siveästä Petr Andreinpoika Piiroisesta annettiin seuraavan sisältöinen todistus:
1853
Elokuun 9. päivänä vuonna 1853 annettiin seuraavanlainen todistus Feodor Jegorinpoika Piiroisesta:
Lähteitä:
Holm, Stefan ja Toivanen, Markku (toim.) 1991: Taipaleen ortodoksinen seurakunta 400 vuotta. Jyväskylä.
KA Jns Taipaleen ortodoksinen seurakunta, II Da:1‐2 Lähetettyjen kirjeiden toisteet 1809–1853.