Kangasniemeltä Kaskisiin

Kangasniemellä pidettiin joulukuun lopussa vuonna 1821 pitäjänkokous, jonka viimeisenä pykälänä oli ilmoitusasia. Pastori Jakob Johan Björkstén teki tiettäväksi, että melko moni rahvaan tytär Kangas­niemen seura­kunnasta oli ilmoittanut haluk­kuutensa lähteä kolmeksi vuodeksi Kaskisten tuntumassa Benvikissä sijaitsevaan pellavan­jalostus­opistoon. Koska opin­ahjossa oli kuitenkin paikkoja vain kahdelle, Björkstén oli ehdottanut Suomen talous­seuralle, että oppi­laiksi otettaisiin palvelus­piika Elin Ukkonen Hokan kylän talosta 18 ja palvelus­piika Helena Hänninen Kaihla­mäen kylän talosta 6. Molemmilla oli hyvät kristin­opin tiedot, ja he olivat siveästi käyttäy­tyviä. Matka toteu­tuisi heti, kun pastori saisi kyyti­rahat Talous­seuralta.

Ote Kangasniemellä  30.12.1821 pidetystä pitäjänkokouksesta. Lähde: DA Kangasniemen seurakunta.

Björkstén sai kaipaamansa kyytirahat melko pian, sillä oppilaat 38 ja 39 saapuivat Benvikiin 7. maaliskuuta 1822. Björksténin alle­kirjoit­ta­mat Helenan ja Elinin muutto­kirjat oli päivätty Kangas­niemellä 24. helmikuuta 1822. 

Helena Hänninen syntyi 2.6.1800 Kangasniemen Kähkölän kylässä. Äiti oli Kangas­niemen Reinikka­lassa vuonna 1773 syntynyt Valpuri Hänninen. Isästä ei ollut tietoa. Valpuri oli Helenan syntymisen jälkeen piikana monissa taloissa Kähkölässä, Kaihla­mäessä, Rekolassa, Makkolassa, Kutema­järvellä ja Vehmas­kylässä. Helena oli jossain välissä muualla kuin Kangas­niemellä, sillä hän sai 6. lokakuuta 1817 muutto­kirjan Hirvensalmelta takaisin Kangas­niemelle. Hän oli ehtoollis­merkintöjen mukaan piikana Kaihlamäen talossa 6 vuodesta 1818 Kaskisiin muuttoon asti. 

Toisin kuin Kaskisiin annetussa muuttokirjassa sanottiin, Elin Ukkonen syntyi Mikkelin Pajulassa 3.8.1800. Äiti oli vuonna 1764 syntynyt Eeva Ukkonen, eikä isästä ollut tässäkään tapauk­sessa tietoa. Eeva sai vuonna 1804 muutto­kirjan Kangas­niemelle. Hän oli vuosien 1804–1814 ja 1815–1825 rippi­kirjassa palvelijana Hokan­niemi 5:ssä. Myös Elin oli samassa paikassa viimeksi mainitun rippi­kirjan alkuvuodet mutta sai 4.7.1818 muuttokirjan Hirven­salmelle. Paluuta Kangas­niemelle ei näy Kangas­niemen muuttaneiden luette­lossa, eikä häntä näy myöskään rippi­kirjassa Hokanniemi 18:ssa ennen Kaskisiin lähtöä.

Sekä Helena että Elin ottivat Benvikissä uuden sukunimen. Helenasta tuli Hemmelin ja Elinistä Ukander.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *