Korpilahdelta kauppamatkalle Helsinkiin tullut Joonas Reivilä katosi jäljettömiin torstaina 1. maaliskuuta. Seuraavana sunnuntaina 4. maaliskuuta Suomen kaartin alokas Elis Vilhelm Holmgren poikkesi kadulta kauppias Lilljeforsin pihaan. Kyykkiessään lantalassa luonnollisilla tarpeillaan hän huomasi, että navetan alta kuuden tai seitsemän kyynärän päässä pilkisti verinen ihmisen pää. Holmgren riensi heti pihapiirin tupaan, jossa olivat Carl Gustaf Björk, Fredrik Thusberg ja Henrik Häggblom. Kaikki neljä lähtivät löytöpaikalle ja totesivat, että rakennuksen alla oli kuollut mies. Vainajalla oli pää ja kädet veressä, ja häneltä oli leikattu kurkku auki. Lilljeforsin rengit Björk ja Thusberg tunnistivat vainajan Joonas Reiviläksi. Miehet riensivät kertomaan ruumiista kauppiaalle, joka puolestaan hälytti paikalle poliisikivalteri Dahlbergin ja poliisipäällysmies Lagerstamin.
Piirrokseen merkittyjen kirjainten selitykset:
a Porttikäytävä
b Halkoliiteri
c c Oikopolku Brobergin talon pihalle
d Talli
e Ulkohuone
f Navetta
g Säilytyskonttori
h Paikka, josta ruumis löytyi rakennuksen g alta
i Asuinrakennus, jonka ikkunat antavat pihalle
k Ulkorakennus
Rakennusten d, e, f ja g alla oli niin korkea kivijalka, että oikopolulta c c pääsi konttaamalla rakennusten alle.
Poliisikamarissa pidettiin ensimmäinen kuulustelu jo maanantaina 5. maaliskuuta. Kuultavina olivat ruumiin havainnut Elis Vilhelm Holmgren, kivalteri Dahlberg, Lilljeforsin rengit Carl Gustaf Björk ja Fredrik Thusberg, puukhollarit Ekroos ja Holmgren sekä renki Fredrik Ropsfelt ja hänen isäntänsä Antti Koivusaari Siikajoen pitäjän Paavolasta.
Ruumiinavaus toimitettiin 8. maaliskuuta ”täkäläisen poliisikamarin pyynnöstä Keisarillisen yliopiston Anatomiasalissa ja herrojen lääketieteen opiskelijoitten läsnäollessa allekirjoittaneen toimesta”. Seuraavassa ote ruumiinavauspöytäkirjan alusta:
Ruumis oli keskikokoinen mutta vankkarakenteinen ja lihaksikas, oli Anatomiasaliin tuotaessa täysin puettu ja vielä jäässä sekä oli sillä sikäli erikoinen asento, että pää ojentui hieman taaksepäin, vartalo oli suora ja oikea käsivarsi oli kohotettuna lähes suorassa kulmassa vasten vartaloa, oikea kyynärvarsi (Antebrachium) voimakkaasti taipunut kohti olkavartta (Humerus) ja peukalo sekä oikean käden sormet olivat suonenvedon tapaisesti koukistuneet, vasen käsivarsi ojentunut mutta kyynärtaipeen kohdalta vähän vääntynyt sekä peukalo ja sormet suonenvedon tapaisesti vääntyneet, oikea jalka suora ja vartalon suuntaisesti ojentunut, mutta vasen jalka suonenvedon tapaisesti taipunut niin, että reisi muodosti lähes suoran kulman vartaloa vasten ja sääri samanlaisen reittä vasten, joka viimeksi mainittu oli myös ulospäin kääntynyt.
Ruumiinavauksessa kävi ilmi, että Joonas oli kuristettu piiskansiimalla, minkä jälkeen hänen kaulaansa oli tehty ammottava haava viiltävällä esineellä. Kaulaan oli sen jälkeen sidottu musta silkkinen kaulahuivi, joka ei kokonaan peittänyt haavaa. Kaikki muukin osoitti, että Joonas Reivilä oli joutunut väkivaltaisen kuoleman uhriksi. Pöytäkirjan allekirjoitti 10. maaliskuuta viisaustieteen ja lääketieteen tohtori Nils Abraham Ursin.
Joonas Reivilän vaatteista ja ruumiin läheltä oli löytynyt seuraavia esineitä: 5½ tuumaa pitkä verinen puukko ja sen nahkainen tuppi; hamppunuorasta punottu noin puoli kyynärää pitkä ja puoli tuumaa paksu piiskansiima, jonka päässä oli kolme solmua; kirstun avain, joka roikkui nauhassa vainajan röijyn napinlävestä; vanha musta silkkinen kaulahuivi, joka oli sidottu Reivilän kaulaan; vähän yli kyynärän pituinen ja tuuman paksuinen verinen piiskanvarsi; vainajan takintaskusta löytynyt siniruutuinen pellavainen nenäliina sekä taskussa olleet rahat: kolme 16 killingin seteliä, yksi kahdeksan killingin ja yksi 20 kopeekan seteli, yksi viiden kopeekan ja kaksi kahden kopeekan kolikkoa sekä yksi neljänneskillingin kolikko.
Poliisikamarissa pidettiin 14. maaliskuuta vielä toinen kuulustelu. Kauppias Lilljefors oli antanut sitä ennen joitain lisätietoja. Hänen kertomansa mukaan renki Fredrik Ropsfelt oli lähtenyt perjantaina 2. maaliskuuta Heikinlaakson kestikievariin viemään sinne isäntänsä käskystä poroja ja oli palannut matkaltaan sunnuntaiaamuna. Lisäksi Lilljefors muistutti, että sysmäläiset Elias Ryytilä, Matti Keskinen ja Erkki Joentaipale olivat majoittuneet samaan tupaan kuin Joonas Reivilä. Lilljeforsin renki Thusberg sanoi panneensa merkille, että Fredrik Ropsfelt oli lähes koko kaupungissaoloaikansa humalassa. Kun Ropsfelt oli palannut Heikinlaakson kievarista, hän oli sanonut, että kyytirahat olivat menneet hevosten ylläpitoon. Rahaa hänellä oli kuitenkin ollut, sillä hän oli ostanut itselleen uudet purjekankaiset housut ja paidan sekä kaikenlaista pientä Lilljeforsin puodista. Thusberg lisäsi vielä, että kun Reivilän ruumis oli löydetty, Ropsfelt ei – toisin kuin isäntänsä – ollut osallistunut mitenkään ruumiin pois viemiseen.
Kuulustelupöytäkirjat ja ruumiinavauspöytäkirja toimitettiin Helsingin kämnerinoikeuteen tarkempaa tutkimusta varten.
Ennen kämnerinoikeuden istuntoihin siirtymistä on palattava vielä edelliseen Reivilä-kirjoitukseen. Kaisa Kyläkosken blogissa oli taannoin kirjoitus, jonka luettuani välähti. Niinpä tiedän nyt, mitä Lilljeforsin mainitsemat Maija Kakor olivat. Korpilahden miehet toivat majakakkuja (leipiä) kauppiaalle, jonka luona he kaupunkikäynnillään majailivat. Tämä puolestaan antoi heille vanhan tavan mukaan jotain pientä kotiin viemisiksi (kommo samma Sälskap in til mig med sina så kallade Maija Kakor för hvilka de efter gammal Plägsed få litet Småt att föra med sig hem).
Lähteitä:
KA Tku Turun HO, Ebd:224 Alistusakteja 1840.