Lyytille ja muillekin

Monissa Suomen sanoma- ja aikakauslehdissä oli kesäkuussa 1911 ilmoitus, jossa mainostettiin korvaamattoman mukavaa uutuutta. Ihmekone täytti saman tehtävän kuin kaikkein kallein kirjoituskone, mutta sillä oli yksi etu vailla vertaa: sitä voi kuljettaa taskussa aivan taskukellon tapaan.

Kuka vain tuntee kirjaimet, voi jo ensi kerralla sillä kirjoittaa, ja asettaen sormensa haluamalleen kirjaimelle ja painaen nappulaa, tulevat sanat täysin selvinä ja vir­heet­tö­minä.

Taskukirjoituskone Puolasta. Miehellä on kädessään kone, jolla on kirjoitettu paperinauhalle puolaksi ”TASKU­KIRJOI­TUS­KONE. HYÖ­DYL­LI­NEN KAI­KIL­LE”. Muiden lehtien mainok­sissa kuvan teksti oli yleen­sä venä­jäksi. Lähde: Kylväjä 15.6.1911 N:o  4. s. 7.

”Tauru” ei ollut puolalainen vaan italialainen keksintö. Koneen nimi oli oikeasti Taurus, ja sen kehitti vuonna 1908 milano­lainen Pietro Torrani apu­naan Giovanni Zanini. Konetta voi ihailla Early Office Museum -sivustolla tai Lontoon tiedemuseon verkkosivuilla. Taurus oli hal­kai­si­jal­taan 6 cm, ja sillä pystyi paina­maan 45 suur­aakkosta kapeal­le paperi­liuskalle, joka tuli rullalta koneen pohjasta. 

Taurus-taskukirjoituskone vuodelta 1908. Lähde: Lontoon tiedemuseo.

Science Museum Group. Taurus pocket typewriter, 1908. 1938-44. Science Museum Group Collection Online. Accessed January 20, 2020. CC BY-NC-SA 4.0.

Taurus muistutti hyvin paljon kirjoituskonetta, jonka japanilainen S. Fujiki oli paten­toi­nut Yhdys­val­lois­sa vuonna 1891. Sekä Torranin että Fujikin kehittä­mistä koneista on seikka­peräinen selos­tus kuvi­neen Robert Messengerin ozTypewriter-blogissa. Italian­kielisellä typewriterstory-sivus­tolla on kuvia myös kirjoitus­koneen koneis­tosta.

Valokuvaaja ja matkakirjailija Paul Robert on perustanut Virtuaalisen kirjoitus­kone­museon, jossa on runsaasti tietoa kirjoitus­koneista. Osoitin­kirjoitus­koneiden (index typewriters) kohdalla on hänen arvionsa Taurus-koneesta:

Taurus on ehdottomasti pienimpiä, kummallisimpia, kömpelöimpiä ja toivotuimpia kirjoitus­koneita, mitä koskaan on tehty.

Paul Robertin mukaan Taurus oli kaupallinen fiasko. Sitä on tiettä­västi jäljellä koko maail­massa vain seitse­män kappa­letta. Siitä ei ole mainintaa myöskään opetus­neuvos Raimo Harlion ja kumppa­neiden teoksessa Kiehto­vat wan­hat kirjoitus­koneet

Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Linkki tekstissä.
Harlio, Raimo et al. 2000: Kiehtovat wanhat kirjoituskoneet. Helsinki: Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *