Hevosvarkaita Hattulassa

Hämeen lääninkanslian kuulutusten joukossa on etsintäkuulutuksia kadonneista, karanneista ja rikoksiin syyllistyneistä sekä ilmoituksia löytyneestä omaisuudesta ja muista yleisesti tärkeistä asioista. Hevosvarkauksista oli annettu muun muassa seuraavan sisältöisiä kuulutuksia:

Yleinen etsintäkuulutus

Kapteeni ja kruununvouti Gylling ilmoitti kirjeessään 23.11.1832, että lokakuun 30. päivänä on Hattulan Tenhiälän kylästä Katilan rusthollin omistamalta Mattilan niityltä varastettu kaksi hevosta. Toinen on tummanruskea, seitsenvuotias, melkein mitat täyttävä valakka, jolla on valkoisia laikkuja selässä satulanlyöttämän takana. Hevosen mustaa, vasemmalla puolella olevaa harjaa on hieman leikattu niskasta. Vasen etujalka on viallinen. Toinen hevonen on punaruskea, seitsemän vuotta vanha ori. Sen korkeus on yhdeksän korttelia kaksi tuumaa, ja sen lyhyt, vasemmalla puolella oleva harja ja häntä ovat mustia. Kaulassa on nahkaremmillä ja pienellä soljella sidottu kello. Molemmat hevoset ovat hyvässä lihassa. Ensin mainitun omistaa lukkari Josef Nikander ja toisen torppari Eerik Eerikinpoika Tanhuanpää. Varas tai varkaat etsintäkuulutetaan täten julkisesti, ja asianomaisten kruunun- ja kaupunginpalvelijoiden tulee etsiä varkaita ja toimittaa heidät tavattaessa tarkasti vartioituina täkäläiseen linnanvankilaan sekä toimittaa hevoset omistajilleen.

Lääninkansliassa 10.12.1832

Joh. Fr. Stichaeus.

 Yleinen etsintäkuulutus

Viime helmikuun 22. päivänä saapui Sääksmäelle Huittulan kestikievariin tuntematon mieshenkilö. Vieras oli keskimittainen, vaaleaverinen ja noin 23 vuoden ikäinen. Hän puhui sekä suomea että ruotsia. Vaatetuksena olivat siniset verkahousut, kesäsortuutti ja sininen pystykauluksinen verkatakki, jossa oli mustat sametti­kanttaukset. Mies käytti hattua, mutta hänellä kuuluu olleen mukanaan myös sininen verkalakki.

Mies oleskeli kestikievarissa aina 24. päivän iltaan saakka. Silloin hän sai kuskikseen talollinen Matti Juhonpoika Filpun alaikäisen renkipojan. Hevonen on kyseisen isännän omistama 12-vuotias, noin 10 korttelin korkuinen punaruskea ori, harja vasemmalla puolella. Reki on punaiseksi maalattu, nelikaplainen matkareki (Laitio-släda). Kun oli päästy jäätietä Vesunnan talon ja Rahkoilan kylän välille, tuntematon sysäsi kyytipojan reestä ja katosi pimeyden turvin rekineen ja hevosineen.

Sen vuoksi ja täällä tehdyn pyynnön mukaisesti etsintäkuulutetaan täten julkisesti kyseinen tuntematon mieshenkilö, hevonen ja reki ynnä muu omaisuus. Asianomaisia kruunun- ja kaupunginpalvelijoita käsketään miestä hevosineen uutterasti haeskella. Tavattaessa tulee mies ottaa kiinni ja lähettää hänet täkäläiseen linnanvankilaan sekä ottaa haltuun hevonen ja muu omaisuus sekä ilmoittaa siitä tänne. Hämeenlinnan lääninkansliassa, 8. maaliskuuta 1834.

Joh. Fr. Stichaeus.

Samaan aikaan kuulutettiin toisestakin hevosvarkaudesta:

Sen mukaan mitä tänne on tiedoksi annettu, on viime mainitusta pitäjästä Mierolan kestikievarin lukitusta tallista noin kahdeksan päivää sitten varastettu Pälkäneen pitäjästä kotoisin olevan rusthollarin Eerik Mikonpoika Huntilan tummanruskea valakka. Hevosella on tähti otsassa, se on yhdeksän tai kymmenen vuotta vanha, mitat täyttävä, harja molemmin puoli kaulaa. Hevosen takajalassa on melkein huomaamaton patti. Viranomaisille annettiin samat ohjeet kuin edellisessä kuulutuksessa.

Joskus hevosia löytyikin:

Viime syyskuun 23. päivänä otettiin Vanajassa kiinni yhdeksän korttelia kaksi tuumaa korkea kengittämätön musta valakka. Hevonen on kuusi tai seitsemän vuotta vanha, ja sen harja
on vasemmalla puolella. Koska kukaan ei vielä ole ilmoittautunut hevosen omistajaksi, kuulutetaan tästä julkisesti ja ilmoitetaan, että omistaja voi noutaa kyseisen hevosen talollinen Eerik Antinpoika Laurilalta Hattulan Kouvalan kylästä. Hämeenlinnan lääninkansliassa 22.
lokakuuta 1835

Joh. Fr. Stichaeus

Lähde:

KA Hlm Hämeen lka:n arkisto, Hämeen lääninhallituksen kuulutukset 1816–1865.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *