Nordingråsta Benvikiin

Nordingråssa Västernorrlandin (Länsi-Norlannin) läänissä vihittiin 26. toukokuuta 1782 renki Chris­topher Johansson Åsängin kylästä ja piika Margeta Eriks­dotter Orstan kylästä. Sulhan­en oli syn­ty­nyt vuonna 1748 ja mor­sian 1754. Paris­kunnan esi­koi­nen Johan­nes (Jan, Johan) syntyi 11. huhti­kuuta 1783 Nordingrån Åsängissä. Muita lapsia olivat vuosina 1785–1793 syntyneet Erik, Lisa ja Chris­topher. Chris­topher Johans­son oli myöhemmin Åsängin kylässä talol­li­sena. Hän kuoli vuonna 1820 ja hänen vaimonsa vuonna 1825. 

Esikoispoika Johan vihittiin 3. kesäkuuta 1808 piika Catharina Eriks­dotterin kanssa. Johan oli tuol­loin renkinä Åsängin kylässä. Catharina-vaimo oli synty­nyt Nordingrån Bin­bölen kylässä 26. huhtikuuta 1779. Avioparille syntyi Nordingråssa neljä lasta: Gretha Cajsa 15.7.1808, Jan Erik 4.9.1810, Christopher 18.12.1813 ja Lisa 22.8.1816. Christopherin syntymän aikaan Johan oli lampuoti Ulvvikin kylässä ja kuopuksen syntyessä talollinen Åsängin kylässä. 

Johanin ja Catharinan lapsista vanhimman, Gretha Cajsan, kummeja olivat nimis­mies Carl Sondell, hänen vaimonsa Brita Cajsa Axmar sekä Johanin sisarukset Erik ja Lisa. Jan Erikin kummeiksi tulivat kirkko­väärti Nils Ersson ja hänen vaimonsa Brita Pehrsdotter, Johanin veli, renki Christopher Christophers­son ja piika Anna Jansdotter. Jan Erikin kaksossisar syntyi kuol­leena. Vuonna 1813 syntyneen Christopherin kummeja olivat talol­linen Erik Jansson ja vaimo Märta Jansdotter Orstan kylästä sekä talol­li­nen Jan Ull­ström ja hänen sisarensa Lisa Måns­dotter Ulv­vikin kylästä. Nuorim­man lap­sen kum­meja olivat talol­li­nen Erik Nils­son ja hänen vai­monsa Anna Jans­dotter Bin­bölen kylästä sekä renki Jan Nils­son ja piika Carin Ers­dotter Åsängin kylästä. 

Vuoden 1813 henkikirjassa Johan oli vielä ilman sukunimeä, lampuoti Jan Kristoffersson Ulvvikin kylässä. Vuosien 1814–1817 henki­kirjoissa hänellä oli suku­nimi Nor­lund mutta touko­kuussa 1818 jäte­tyssä passi­­hake­muk­sessa Nord­lund. Johan oli hakemuksen mukaan lähdössä vai­monsa ja neljän lapsensa kanssa Kaski­siin. Samana päivänä läänin­­kansliaan jättivät passi­­hakemuksen myös Ben­vikiin jo aikai­semmin matkus­ta­neen Johan Petters­sonin vaimo ja toinen tytär. 

Petterssonin ja Nordlundin vaiheisiin Kaski­sissa tutus­tu­taan blo­gissa myö­hem­min.

Lähteitä:
Ruotsin Riksarkivetin digitaalinen tutkijasali. Linkit tekstissä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *