Henrik Holstin torpankontrahti

Entinen sotilas Henrik Holst esitti Lopen talvikäräjillä marraskuussa 1812 torppansa vuokrasopimuksen oikeuden vahvistettavaksi ja merkittäväksi oikeuden pöytäkirjaan.

Maaliskuun 26. päivänä 1810 allekirjoitetun sopimuksen mukaan Takon kruununtilan isäntä Matti Ristonpoika (Matts Christersson) Läyliäisiltä oli ottanut Holstin torppariksi Pytylänmäkeen eli Löfkullaksi kutsuttuun torppaan seuraavin ehdoin.

  1. Kuluvana vuonna 1810 Henrik Holst maksaa minulle vuokrana sanotusta Löfkullan torpasta kaksi tynnyriä rukiita, neljä hevospäivätyötä ja neljä rengin päivätyötä talon ruuassa. Ensi vuonna eli 1811 ja siitä eteenpäin on vuosivuokra kaksi tynnyriä ruista, tynnyri kauraa, seitsemän hevos- ja kahdeksan rengin päivätyötä minun ruuassani sekä yksi kaupunkimatka lähimpään kaupunkiin.
  2. Henrik Holst ruokakuntineen saa muuttaa kyseiseen Löfkullan torppaan heti ja saa torpan haltuunsa samassa tilassa kuin torpan entinen omistaja on sitä käyttänyt, viljellyt ja asunut mitä tulee taloon, peltoihin, niittyihin, metsään ja maahan. Henrik Holstilla on oikeus kykyjensä mukaan ottaa viljelykseen peltoa ja raivata niittyä Takon talon metsäpalstalla siihen parhaiten soveltuvassa paikassa.
Ote sopimuksen 1. pykälästä. KA Hml, Lopen varsinaisasiain pöytäkirjat 1809–1813.

Sopimus oli voimassa Henrik Holstin, hänen vaimonsa, lastensa ja jälkeläistensä eliniän. Sen vahvistivat puumerkeillään Matti Ristonpoika Takko ja Henrik Holst, joka vakuutti olevansa tyytyväinen sopimukseen ja täyttävänsä sen ehdot. Todistajina olivat lautamies Heikki Mikonpoika (Henrik Michelsson) Uotila ja itsellinen Mikko Taavetinpoika (Michel Davidsson) Läyliäisiltä sekä Carl Johan Techton, joka oli myös laatinut sopimuksen.

Kun sopimus oli merkitty pöytäkirjaan ja luettu, antoi oikeus todistukseksi otteen pöytäkirjasta.

Kuka oli Henrik Holst?

Ruotsin vallan aikaan Henrik Holst oli Ourajoen ruodun sotilas numero 23 Uudenmaan jalkaväkirykmentin 1. majurin komppaniassa. Hänen vanhempansa olivat sotilas Henrik Klinga (1727–1790) ja Brita Johanintytär (1740–1788).

Rippikirjan mukaan Klinga perheineen muutti Rengon Kaloisista Lopelle Ourajoen Saukkolaan vuonna 1786. Ennen Kaloista perhe asui Janakkalan Hyvikkälässä, minne Henrik Klinga oli tullut Viaporista vuonna 1769. Janakkalan lastenkirjaan 1770–1782 on merkitty Hyvikkälän sotilaan lapset: Henrik, s. 1764, Stina, s. 1765, Gustav (1767–1774), Fredrik, s. 1770, Anna (1773–1777) ja Jonas, s. 1776. Rengossa syntyi vielä tytär Maria, 1779. Lopella poika-Henrikin syntymävuodeksi on merkitty 1765 ja välillä 1757.

Holst-sotilasnimen Henrik sai tullessaan Ourajoen ruotuun Henrik Stadigin jälkeen. Vuoden 1785 katselmuksessa Stadigin sanotaan saaneen eron 18,5 vuoden palveluksen jälkeen, ja vuoden 1788 varamieskatselmuksen mukaan Henrik Holst otettiin varsinaiseksi sotamieheksi 15.7.1785. Sitä ennen hän oli ollut parin vuoden ajan varamies, sillä helmikuussa 1790 pidetyssä katselmuksessa silloin 25-vuotiaalla Holstilla sanotaan olevan takanaan seitsemän palvelusvuotta.

Lokakuussa 1791 Henrik Holst avioitui Laurilan piian Anna Maija Iisakintyttären  (s. 1765) kanssa. Lapsia syntyi neljä, joista kaksi kuoli pienenä. Aikuisiksi selvisivät Maija Stiina, s. 21.5.1793, ja Henrik Johan eli Heikki Juho, s. 22.11.1803. Löfkullaan perhe muutti Holstin saatua torpan hallintaansa.

Henrik Holstin osallistuminen sotiin selviää Lopen kirkonkokouksessa 1810 annetuista tiedoista. Hänen sanotaan palvelleen Ruotsin kruunua noin 34 vuotta, mikä katselmusluetteloiden valossa on liioittelua, ja eläkkeensaajien luettelossa palvelusvuosimäärä onkin 24. Holst osallistui Kustaa III:n sotaan vuosina 1788–90, toiseen Pommerin sotaan 1807 sekä Suomen sotaan 1808–1809. Holst itse kertoi saaneensa sirpaleosuman Ruotsinsalmessa, minkä takia hän ei kyennyt raskaisiin töihin. Eläkkeensaajien luettelossa Henrik Holstin eläkekirjan päivämäärä on 2.12.1816. Hän kylläkin kuoli jo vuonna 1814, eikä lesken kohdalla ainakaan rippikirjoissa mainita avustuksen saamisesta.

Kovin pitkään eivät Holst ja hänen jälkeläisensä Löfkullan torppaa hallinneet. Isän kuoltua tytär Maija Stiina avioitui Löfkullan uudeksi torppariksi tulleen Juho Kustaanpojan kanssa lokakuussa 1814. Avioliittoa kesti vajaan vuoden, sillä Maija Stiina kuoli jo 22-vuotiaana heinäkuussa 1815. Juho avioitui uudelleen ja sai jälkeläisiä. Holstin poika Heikki Juho muutti Pyhäjärvelle jo ennen ripille pääsyä vuonna 1819. Leski Anna Maija Iisakintytär asui Löfkullassa vuoteen 1832. Hän muutti silloin Nurmijärven Kytäjärvelle Karlbergin torppaan, jonne Heikki Juho oli päätynyt torppariksi. Anna Maija kuoli Nurmijärvellä vuonna 1835.

Henrik Holstin isän Henrik Klingan syntyperää en toistaiseksi ole pystynyt selvittämään. Onkohan jollakulla lukijoista siitä tietoa?

Lähteitä:

KA Hml Lopen käräjäkunnan varsinaisasiain pöytäkirjat 1809–1813.

KA Hki Sotilaskonttorin arkisto. Nimiluettelo eläkkeen saaneista sotilaista 1812–1842.

SSHY Sotilasasiakirjat. Jäsensivut.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *