Kauppiaan kertomaa -kirjoituksen päähenkilö Aron Peron meni toukokuussa 1750 naimisiin Hollolassa Anna Maria Palmstedtin kanssa. Anna Maria oli katselmuskirjuri Nils Palmstedtin ja Anna Sofia Andeflygtin tytär. Morsian oli varsin nuori, sillä hän oli syntynyt 18.9.1734 Frösössä Ruotsin Jämtlannissa. Korjattakoon samalla myös kauppias Aron Peronin syntymäaika. Hän oli syntynyt 16. marraskuuta 1710 eikä vuonna 1716 niin kuin olin aikaisemmin kuolintiedon perusteella arvellut. Jarl Pousar mainitsee syntymäajan Släktbok-kirjassa ja antaa tiedon lähteeksi Weckströmin kokoelman (Aron Peron, Huus Håls Book).
Pariskunnalle syntyi kaksi lasta: Anna Elisabeth 17.2.1752 ja Gustaf Magnus 27.2.1754.
1756
Marraskuussa 1756 Helsingin kämnerinoikeudessa luettiin Anna Marian laatima kirjoitus, joka on tässä suomeksi hieman lyhennettynä:
Ehkäistäkseni uteliaisuuden riivaamien ihmisten arvioita ja torjuakseni vilpillisen ja synkän kuvan, jota mieheni, kauppias Aron Peron on maalaillut tuomareille ja muille sen jälkeen, kun jouduin jokin aika sitten lähtemään alaikäisten lasten kanssa pakoon omaisteni luo Inkoon pitäjään, anon kämnerinoikeudelta lupaa saada esittää asioiden oikea laita. Olen vakuuttunut siitä, että kämnerinoikeus näkee syyttömyyteni ja jokainen oikeamielinen ihminen havaitsee minut nuhteettomaksi.
Surkea ja yleisesti tunnettu totuus on, ettei minun ja aviomieheni liiton perustana ollut keskinäinen rakkaus eikä vahva kiintymys. Jouduin antautumaan avioliittoon nuorena ja epäkypsänä vastoin omia mieltymyksiäni äitini mieliksi ja neuvonantajien vahvistuksesta, jolloin huomio kohdistui muihin maallisiin etuihin kuin onnelliseen elämään. Kukaan järkevä ihminen ei voisi luvata sellaisen pakon jälkeen tyydyttävää avioliittoa. Ensimmäisinä vuosina koin kuitenkin vain vähäistä tuskaa ja tyytymättömyyttä, koska mieheni kohteli minua silloin lempeämmin ja hänen kotitapansa olivat siedettäviä. Ja vaikka hänen kova mielenlaatunsa on jo kauan aiheuttanut minulle huolta ja murhetta, olen halunnut mieluummin kätkeä tuskan omaan sydämeeni kuin näyttää sen paljastumisesta koituvan yhteisen häpeän. Mutta sittemmin mieheni on toistuvasti sortunut hävyttömyyteen, kovuuteen ja julmuuksiin eikä ole toennut, vaikka järkevät ja kunnialliset ihmiset ovat häntä neuvoneet ja varoittaneet, vaan on päinvastoin yltynyt yhä pahempiin raakuuksiin sammumattoman katkeruuden vallassa.
Olen menettänyt kaiken toivoni muutokseen, joten toivon, että järkevät ja oikeamieliset ihmiset antavat anteeksi sen, että minun on ollut paettava mieheni sietämättömiä kotitapoja, koska sekä henkeni että terveyteni ovat olleet vaarassa. Mikään ei ole kuitenkaan aiheuttanut minulle suurempaa tuskaa kuin se, että kahden pikkulapsen kasvatus on kärsinyt mieheni takia: heitä ei ole voitu hoitaa niin kuin olisi pitänyt ja niin kuin olisin itse halunnut. Lisäksi pikkuiset ovat vanhempien päivittäisten riitojen takia pakostakin imeneet itseensä huonon käytöksen ja pahanteon siemeniä.
Haukkumiset ja uhkailut, joiden toimeenpanemista minun ei pitkän kokemukseni jälkeen ollut syytä epäillä, saivat minut jokunen päivä sitten lähtemään talosta ja pakenemaan omaisteni ja kristittyjen pariin, koska en tuntenut oloani kaupungissa riittävän turvalliseksi. Kaiken tämän vuoksi toivon, että oikeudenmukaiset tuomarit myöntävät minulle vuode- ja asumuseron (laglig skilnad till säng och säte) miehestäni. Mutta koska olen nytkin joutunut toteamaan hänen uskottomuutensa avioliitossa, anon piakkoin, että tämä välillämme solmittu onneton side katkaistaan ikuisiksi ajoiksi. Siihen asti pyydän saada olla turvassa pienten ja köyhien lasteni kanssa.
Kirjoitus luettiin oikeudessa ja merkittiin pöytäkirjaan.
Aron Peron syytti tämän jälkeen vaimoaan pesänkavalluksesta (bodrägt) ja uskottomuudesta. Anna Maria taas haastoi syksyllä oikeuteen Aronin veljen Israel Peronin tappelusta ja solvauksista.
1762
Pariskunnan eripuraisuutta käsiteltiin kämnerinoikeudessa vuodesta toiseen ratkaisuun pääsemättä. Elokuussa 1762 Anna Maria Palmstedt syytti aviomiestään, entistä kauppiasta Aron Peronia perättömistä pesänkavallus- ja uskottomuussyytteistä. Lisäksi Peron oli vaimonsa mukaan ollut itse edellisenä syksynä uskoton tuntemattoman Katariina-nimisen savolaisnaisen kanssa. Peron myönsi, että hän oli edellisvuoden syyskuussa harjoittanut monta kertaa lihallista yhteyttä vieraan savolaistytön kanssa. Tyttö oli sanonut nimekseen Katariina Martintytär. Kun Katariina oli huomannut olevansa raskaana, hän oli Peronin tietämättä poistunut paikkakunnalta. Peron ilmoitti uskovansa, että vaimo antaa uskottomuuden hänelle anteeksi. Anna Maria vaati kuitenkin avioeroa naimakaaren 13. luvun ensimmäisen ja toisen pykälän nojalla. Peron totesi tämän jälkeen, että hän haluaa luokseen toisen lapsista, yhdeksänvuotiaan Gustaf Magnuksen. Vaimo suostui sillä ehdolla, että lapsi saa jatkossakin kristillisen ja hyvän kasvatuksen.
Seuraavaksi kaupunginnotaari Petter Wetter vaati Anna Palmstedtin valtuuttamana Aron Peronia joko esittämään todisteet vuosia sitten esittämiensä syytösten tueksi tai perumaan syytökset. Peron myönsi, ettei syytöksille ollut mitään perusteita.
Myös varalääninsihteeri Gustav Daniel Levander, jota Peron oli syyttänyt luvattomasta kanssakäymisestä vaimonsa kanssa, vaati Peronia vastuuseen perättömistä puheistaan. Peron sanoi esittäneensä syytökset harkitsemattomasti ja anoi, ettei häntä vastaan nostettaisi syytettä, koska hän oli köyhä ja heikko.
Kämnerinoikeus tuomitsi Aron Peronin ja Anna Maria Palmstedtin avioeroon. Lisäksi Aron sai 80 hopeataalarin sakot yksinkertaisesta huoruudesta.
Helsingin kämnerinoikeuden päätöksen jälkeen Anna Maria Palmstedt haki erokirjaa Porvoon tuomiokapitulista. Konsistori tutki asiaa istunnossaan 11. syyskuuta ja päätti, ettei erokirjaa voi vielä antaa, koska kämnerinoikeuden asiakirjojen sisältö oli eriskummallinen (besynnerligit). Konsistori kiinnitti huomiota etenkin siihen, että nainen, jonka kanssa Peron oli harjoittanut yksinkertaista huoruutta, ohitettiin oikeudenkäynnissä vaieten (med stilla tigande förbigången). Selvittämättä jäi, miten kauan nainen oli Helsingissä, mistä hän oli tullut ja missä hän oli syntynyt. Naista ei siten ollut edes yritetty haastaa oikeuteen vastaamaan rikoksestaan. Konsistori alisti jutun Turun hovioikeudelle, joka joulukuussa 1763 kumosi kämnerinoikeuden tuomion ja vaati uutta käsittelyä.
1765
Avioeroasiaa käsiteltiin kämnerinoikeudessa uudelleen 6. joulukuuta 1765. Tällä kertaa Aron Peron paljasti, että hän oli vuonna 1762 tunnustanut maanneensa tuntemattoman Katariina Martintyttären vain siksi, että välttyisi pitkälliseltä oikeudenkäynniltä. Samalla hän myönsi, ettei hänellä ollut ollut perusteita edes epäillä vaimoaan ja Gustav Daniel Levanderia luvattomasta kanssakäymisestä.
Istunnossa kävi ilmi, että jo aikaisemmin salavuoteudesta tuomittu Maria Antintytär oli synnyttänyt kynttilänpäivän aikoihin vuonna 1765 aviottoman lapsen, joka oli sittemmin kuollut. Maria oli ilmoittanut oikeudelle, että isä oli Aron Peron. Aron oli ensin kiistänyt isyyden, mutta oli lopulta myöntänyt, että hän oli pitänyt useita kertoja lihallista yhteyttä Marian kanssa ja että lapsi oli hänen.
Kämnerinoikeus päätti nyt, ettei Aron Peron ole kykenevä hoitamaan ja kasvattamaan hänen ja Anna Maria Palmstedtin Gustaf Magnus -poikaa. Poika sai siis jäädä äitinsä luo.
Porvoon tuomiokapituli päätti 11. joulukuuta 1765 julistaa Anna Maria Palmstedtin vapaaksi uskottomasta aviomiehestään. Anna Maria oli nyt esteetön solmimaan uuden avioliiton ja meni naimisiin Gustav Daniel Levanderin kanssa. Heille syntyi Tyrvännössä neljä lasta vuosina 1763–1771. Lääninkamreeri Gustav Daniel kuoli Kuopiossa vuonna 1782.
Greta Antintytär
On syytä palata ajassa vielä taaksepäin, vuoteen 1752. Aron Peronin palveluspiika Greta Antintytär synnytti 3. huhtikuuta 1752 aviottoman poikalapsen. Helsingin raastuvanoikeudessa todettiin seuraavana päivänä, että Greta oli surmannut lapsensa. Raastuvanoikeus määräsi äidin vangittavaksi ja rikoksen kämnerinoikeuden tutkittavaksi. Jutun käsittely alkoi kämnerinoikeudessa 27. huhtikuuta. Greta kertoi synnyttäneensä ja surmanneensa lapsen Peronin talon vintillä. Hän oli peittänyt vasemmalla kädellä lapsen suun ja katkaissut veitsellä vastasyntyneen kaulan. Kun Gretalta kysyttiin, kuka voisi olla lapsen isä, hän vastasi, että isä oli kiistatta kauppias Peron, jonka kanssa hän oli ollut lihallisessa yhteydessä siitä pitäen, kun hän vuonna 1748 meni kauppiaan palvelukseen. Nyt syntyneen lapsen Peron oli siittänyt pari viikkoa ennen juhannusta. Laurinmessun aikoihin elokuussa Greta oli arvellut Peronille olevansa raskaana. Peron oli sanonut haluavansa järjestää asiat niin, että joku hänen puotipuksuistaan menee Gretan kanssa naimisiin. Kaksi viikkoa ennen lapsen syntymää Greta oli taas kerran itkeskellyt Peronille, joka oli sanonut, ettei Gretan pidä surra, sillä Jumala auttaa.
Peronia ei saatu kuultavaksi tähän istuntoon, sillä hän oli paraikaa Hämeessä. Häntä odotettiin kuitenkin saapuvaksi kotiin lähiaikoina, joten häntä päätettiin kuulla myöhemmin. Peronin vaimolta kysyttiin, eikö hän ollut huomannut piian olleen raskaana tai kuullut siitä. Anna Maria Palmstedt vastasi kieltävästi todeten, ettei hän vastikään naimisiin menneenä ymmärtänyt sellaisia asioita.
Oikeuskäsittely jatkui 2. toukokuuta, jolloin Aron Peron oli paikalla. Hän kiisti olleensa missään tekemisissä Gretan kanssa tai huomanneensa hänen tilaansa. Seuraavissa istunnoissa oikeuteen kutsuttiin joukko todistajia, jotka kertoivat vuorollaan, mitä tiesivät Peronin ja Gretan mahdollisesta suhteesta. Osa todistajista ei tiennyt mitään.
Puotipalvelija Henrik Galleniukselta kysyttiin, oliko Peron pyytänyt häntä menemään naimisiin Greta Antintyttären kanssa. Henrik vastasi kieltävästi. Hänellä ei ollut jutusta muuta sanottavaa kuin että viime joulun alla hän oli kuullut isännän ja emännän riitelevän ja emännän haukkuvan isäntää huoripukiksi (horkamp).
Lapsenmurhasta syytetty Greta Antintytär kertoi, että Peronin vaimo oli pari viikkoa ennen joulua vuonna 1751 nähnyt hänet ja Aronin makaamassa alasti keittiön sängyssä. Madame oli siitä kiivastuneena rynnännyt saliin ja haukkunut Peronia palvelusväen kuullen huoripukiksi. Peron oli jonkin ajan päästä ruvennut viskomaan pöytiä ja tuoleja päin seiniä.
Kesäkuun 5. päivänä pidetyssä istunnossa todistajaksi kutsuttu kauppias Julius Johan Sundin leskirouva Collina oli sairaana eikä halunnut antaa valaehtoista lausuntoa. Hänen poikansa sen sijaan tuli paikalle. Hänestä Greta Antintyttärellä tuntui olevan talossa asemaansa nähden aivan liian suuria vapauksia. Todistaja oli nähnyt Gretan iltaisin pelaamassa Aronin kanssa seurapeliä ja olleen mukana kauppiaan maaseuturetkillä. Tämän istunnon lopuksi kämnerinoikeus siirsi käsittelyn raastuvanoikeuteen.
Raastuvanoikeuden istunnossa 19. elokuuta todistajana ollut piika Anna Strandborg kertoi, ettei hän tiennyt Peronin ja Gretan suhteesta mitään. Sen hän kuitenkin tiesi, että Greta kohteli Peronin vaimoa hävyttömästi (owettigt). Samassa istunnossa Aron Peronin vaimolta kysyttiin, oliko hän nähnyt joulun 1751 alla miehensä ja Gretan makaavan alasti sängyssä. Vaimo vastasi, että hän oli todellakin yhyttänyt miehensä ja Gretan keittiössä. He eivät kuitenkaan maanneet sängyssä vaan seisoivat lattialla: kauppias Peron pyysi piikaa keittämään vettä. Sen jälkeen Peron oli lähtenyt ulos ja palannut kotiin jonkin verran juopuneena. Kun Anna Maria oli moittinut miestä, Peron oli suuttunut ja alkanut vähän metelöidä (begynt hålla något buller). Silloin Madame oli haukkunut miestä huoripukiksi mutta ilman mitään perusteita. Hän ei ollut koskaan huomannut, että mies olisi ollut uskoton.
Greta Antintytär sai rikoksestaan kuolemantuomion, joka pantiin täytäntöön marraskuussa 1752. Aron Peronin salavuoteutta ja myötävaikuttamista lapsenmurhaan tutkittiin pitkään. Peron ei päässyt puhdistusvalalle (värjemålsed) vähäisen kristinopin osaamisensa ja tunnetusti kovan mielenlaatunsa takia. Hän olisi voinut aiheuttaa puhdistusvalalla sielulleen mitä suurinta vahinkoa.
Tuomio annettiin 20. helmikuuta 1754. Äänestyksen jälkeen Aron Peron vapautettiin molemmista syytteistä oikeudenkäynnin kaaren 17. luvun 20. pykälän nojalla: ”Jos todistajain puheet ovat sekavat ja vasten toisiansa, niin ottakoon tuomari todistajat vastatusten kuulustettaviksi, saadaksensa siten totuuden esiin; ja olkoon sillä riitaveljellä todenpuoli, jolla on parhaat todistajat, jotka selkeimmät perusteet ja asianhaarat esiin tuovat. Jos molemmilla puolilla on yhtä hyvät todistukset ja todistajat, niin pidettäkööt ne parempina, jotka vastaajaa puolustavat, sillä tuomarin tulee ennemmin tuomita syyttömäksi kuin syylliseksi.”
Lähteitä:
DA Helsingin kämnerinoikeuden ja raastuvanoikeuden renovoidut tuomiokirjat. Linkit tekstissä.
FamilySearch-sivustolle digitoidut Helsingin kämnerinoikeuden pöytäkirjat 1752. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja kirjautumista. Linkit tekstissä.
KA Hml PTka, Istuntopöytäkirjat 1762, 1764 ja 1765.
Pousar, Jarl 1977. Släktbok, ny följd. 2:5. Helsingfors: Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskap i Finland.