Benvikistä Bessarabiaan

Helena Pelin sai päästö­todistuksen Benvikistä syys­kuussa 1821 yli kolmen vuoden opis­kelun päätteeksi. Hän valmisti opiskelu­aikanaan yhteensä noin 90 kyy­nä­rää kangasta: 29 kyynä­rää ensim­mäisen, 33¼ kyynä­rää toisen ja 34¾ kyynä­rää kolman­nen luokan kan­gasta. Lisäksi Helena kehräsi neljä leiviskää hienompaa ja 8¾ leivis­kää kar­keampaa lankaa. (Nykymitoissa määrät ovat yhteensä 57,6 metriä kangasta ja 106 kiloa lankaa.)

Helena palasi Benvikistä synnyinpitäjäänsä Pornaisiin ja oli ainakin vuonna 1823 opettajana vara­pastori Samuel Cederin perus­ta­massa kehruu­koulussa. Helenalla oli kuusi oppilasta, joista kolme oli Cederin tyttäriä: vuonna 1810 syntynyt Charlotta Sofia, 1816 syntynyt Maria Johanna ja 1819 syntynyt Flora Erica. Rippikirjassa Helena oli vuoteen 1824 Kirves­kosken kylässä sijaitse­vassa pappi­lassa. Sieltä hän muutti saman kylän Borgs­mästarsin eli Mattilan rälssi­tilalle. Rippi­kirjaan hänet on merkitty molemmilla sivuilla piiaksi, eikä työstä opetta­jat­ta­rena ole mainintaa.

Vuonna 1825 Helena muutti Pornaisten rippikirjan ja Suomi-Seuran kortiston mukaan Pietariin. Seuraa­van vuoden touko­kuussa hän näkyykin Pieta­rissa Pyhän Katarinan ruotsa­laisen seura­kunnan sisään­muutta­neissa. Jung­fru Helena Pelin kävi Pietarissa ehtool­li­sella ensim­mäisen kerran 9. toukokuuta 1826. Vajaat seitsemän vuotta myöhemmin, tammikuussa 1833, Jung­frau Helena Pelin sai muutto­kirjan Kiovaan. Muutto­kirjan tekstiä ei ole kirjoitettu ruotsiksi vaan saksaksi.

Helena Pelin muuttaa Pietarista Kiovaan. Lähde: S:ta Katarina svenska församling i S:t Petersburg. In- och ut­flytt­nings­böcker 1833–1846. Ruotsin Riks­arkivetin SVAR-palvelu.

Seuraava havainto Helenasta on vielä etelämpää: Glückstalin (”Onnenlaakson”) saksalaisessa seura­kunnassa Hersonin kuver­ne­men­tissa vihit­tiin 5. tammikuuta 1834 Karl Limberger ja Helena Pelin. Heinäkuun 24. päivänä 1835 Karlille ja Helenalle syntyi kello kahden aikaan ilta­päivällä tytär, joka sai kasteessa nimen Anna. Kaste­toimitus pidettiin 23. loka­kuuta Tiras­polissa. Vanhemmat olivat nimi­neuvos, apteek­kari Karl Lim­berger ja hänen avio­vaimonsa Helena s. Pelin, molemmat evankelis-luterilaisia. Kasteen toimitti pastori Friedrich Pensel. Kummit olivat kenraali­majuri, Tiras­polin linnoi­tuksen komen­taja Karl Gervais ja kapteeni Smirnovin rouva Maria. Karl Gervais oli muuten syntynyt Viipu­rissa vuonna 1787 ja kuoli Pieta­rissa helmi­kuussa 1852. Hän oli Tiras­polin linnoi­tuksen komen­taja vuosina 1833–1835.

Vuonna 1838, maaliskuun 6. päivän aamuna kello 8 Lim­bergerin paris­kunnalle syntyi toinen tytär, Maria. Tytär kastettiin Tiras­polin linnoi­tuksessa 17. huhtikuuta. Kummit olivat kenraali­majuri, Benderin linnoi­tuksen komentaja Aleksei Emme, rouva Käthin Maria Gorainov, sotilas­lääkäri Kiril Tschikarevski ja kapteeni Kruglovin rouva Agrafine. Kasteen toimitti nytkin Friedrich Pensel, joka työskenteli Glückstalin seurakunnan pappina vuosina 1830–1848.

Saksalainen kirjailija Johann Georg Kohl matkusteli vuosina 1830–1838 Venäjällä ja kirjoitti matkoistaan myöhemmin kirjoja. Hänen mukaansa Etelä-Venäjällä toimivat apteek­ka­rit olivat lähes poikkeuks­etta saksalaisia. Kun saksalainen matka­mies tarvitsi neuvoja, hän meni aina apteekkiin, sillä siellä oli varmasti maan­miehiä. Muutenkin Kohlille jäi myönteinen kuva apteek­ka­reista, jotka tarjosivat hänelle usein maja­paikan ja kesti­tystä.

Karl Limbergeristä on tietoja Venäjän valtion sotahistorialli­sessa arkistossa (RGVIA), jonka antia löytää verkostakin. Venäläisellä sukututkimus­foorumi VGD:lla on julkaistu RGVIA:n fondiin 315 sisältyvä luettelo (opis 63) niistä, jotka valmistuivat pietari­laisesta S. Kirovin sotilas­lääke­tieteel­li­sestä aka­te­miasta vuosien 1801 ja 1871 välillä. Luette­lossa on numerolla 3428 Lim­berger Karl Fedorovitsh (Лимбергер Карл Федо­рович). Puolan sukututkimus­seuran sivustolta voi puolestaan lukea RGVIA:n fondiin 1-KVM sisältyvän ansioluettelo­listan (opis 1T4) vuodelta 1834. Yksi mainituista on ulkomailla syntynyt Karl Fedorovitsh Limberger Tiras­polista.

Karlin isännimen perusteella on mahdollista, että Karl syntyi 9.12.1800 Offenbach am Mainissa Saksassa. Tämän Karlin vanhemmat olivat Fried­rich Lim­­berger ja Christine Han.

Venäjän sotalaivaston valtiollisen arkiston RGAVMF:n arkisto­luettelossa on ainakin yksi apteekkari Lim­­bergeriin liittyvä asia­kirja (fondi 243, opis 1–2, delo 5188). Asia­kirjassa selvi­tel­lään ”kokeilua apteekkari Lim­bergerin eliksiirin vaiku­tuk­sista venee­risten tautien hoi­dossa”. Pitäisi­köhän se lähteä lukemaan?

Lähteitä:
Kohl, Johann Georg 1841 ja 1847: Reisen in Südrußland. Osa 1. Osa 2.
Laine, Katri 1943: Suomen Talousseura pellavanjalostuksen elvyttäjänä 1797–1861. Helsinki: Suomen Maa­talous­tie­teel­li­nen Seura.
FamilySearch-sivusto. Linkit tekstissä.
Ruotsin Riksarkivetin SVAR-palvelu. Linkit tekstissä.
Venäjän sotalaivaston valtiollinen arkisto RGAVMF.ru.
Venäläinen sukututkimusfoorumi VGD.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *