Jatkan Anttolan seurakunnan kuulutusten esittelyä. Tämänkertaiset kuulutukset ovat 1890-luvulta. Aihepiirit ovat osittain erilaisia kuin aikaisemmassa kirjoituksessa.
Julkinen pakkohuutokauppa
Nimismies Otto Stawen laati 12. syyskuuta 1896 kuulutuksen, jonka rukoushuonesaarnaaja Aleksander Salminen kuulutti Anttolan kirkossa 12. syyskuuta 1896:
Jos laillista estettä ei ilmaannu, niin myydään julkisella pakkohuutokaupalla joka toimitetaan tulevana keskiviikkona tämän Kuun 16. päivänä e.p.p., Torppari Taavetti Liikasen tykönä Anttolan pitäjän
Ruokolan kylässä 1 hevonen, 1 hieho, 2 sikaa ja pieles heiniä, 1 ruisauma, Kaurankasvia, potaattia ja Olkia; josta halullisille ostajille täten ilmoitetaan. Mikkelin itäpiirin nimismiehen virkahuoneessa Syyskuun 12. pnä 1896. Otto Stawen.
Lammas vaihtunut
Talollinen Mikko Smolander Nurholasta oli lokakuussa 1898 huolissaan lampaastaan. Kuulutus oli päivätty 23. lokakuuta, ja samana päivänä Jaakko Ripatti kuulutti sen kirkossa.
Tuntemattomalla tavalla hävinneen lampaani sijaan on ilmestynyt lammas joka ei ole omani, jonka vuoksi pyydän sitä jolta semmoinen on poissa, kahdeksan vuorokauden sisällä vaihtamaan lampaat; muuten menettelen kuin omanikanssa.
Nämä lampaat eivät ole Anttolassa vaan Hämeenlinnassa. Villin Lampaan tilan lampaat ovat tänäkin vuonna kesätöissä Hämeen linnan valleilla. Kuva: Anneli Vähä-Sipilä 24.5.2020. |
Luvaton poistuminen kasarmista
Mikkelin lääninkansliasta annettiin 10. toukokuuta 1897 kuvernöörin viraston puolesta yleinen kuulutus:
Koska tarkkampuja 6:nen Mikkelin Suomen tarkkampujapataljoonassa No 53, Albin Hokkanen, Mikkelin pitäjän Wuolingon kylästä, iltasella 8 päivänä viime huhtikuuta luvatta oli poistunut kasarmista, kuulutetaan hän täten julkisesti etsittäväksi kehoituksella asianomaisille kruunun ja kaupunginpalvelijoille häntä tarkasti tiedustelemaan ja tavatessa pataljoonaan passittamaan.
Virkaatekevä rukoushuonesaarnaaja Jaakko Ripatti julisti kuulutuksen kirkossa 30. toukokuuta.
Postitoimistossa kirjeitä
Tammikuun 1. päivänä 1893 luettiin samana päivänä päivätty luettelo postitoimistoon saapuneista kirjeistä. Vastaanottajia olivat neiti Anna Hänninen (Pitkälahti), räätäli Mikko Taskinen (Takuuniemi), Otto Liikanen (kirkonkylä), David Asikainen (Siiskola), talokas Mikko Montonen (Ruokoniemi), Kalle Pöyhönen (Ylivesi), räätäli Petter Liikanen (Pulkkila), lampuoti K. J. Hämäläinen (Ruokola), neiti Hilda Sattilainen (kirkonkylä), neiti Manta Puhakka (Huttula) ja talollinen Antti Rantalainen (Piskola). Lisäksi oli rahakirje M. Hämäläiselle Piekälänsaareen ja sisäänkirjoitettu kirje Pekka Liikaselle Hirvensaloon. Luettelon oli allekirjoittanut J. H. Liukko.
Remontti
Eversti Schaumanin ja aliratsumestari Gustavsonin allekirjoittama koneella
kirjoitettu kuulutus julistettiin Anttolan kirkossa 14. elokuuta 1898. Kuulutuksen yläosaan oli kirjoitettu käsin ohjeteksti:
”Julkaistava kirkossa ja julkinaulattava kestikievareihin kummassakin
piirissä sekä pitäjäntuvalla.”
Tämän kautta ilmoitetaan tiedoksi, että Suomen rakuunarykmentin tämänvuotinen remontti nuoria, suomalaisia ratsuhevosia tulee ostettavaksi tulevan Syys- ja Lokakuun aikana alempana luetelluilla paikkakunnilla:
Syyskuun 25-26. p:nä Mikkelin kaupungin hevostorilla
Syyskuun 28-29. p:nä Hämeenlinnan kaupungin hevostorilla
Kuulutuksessa mainittiin vielä, millaisia kaupaksi tuotujen hevosten tuli
olla:
1. Virheettömiä, keveitä, notkeita ja jänteväliikkeisiä.
2. täyttäneet 4, mutta ei 6 vuotta sekä että hevosia, jotka eivät
korkeudelleen täytä 148 cm (10 korttelia) ei osteta.
Virsikirja hukassa
Hilta Paavilainen Montolan kylästä oli kadottanut virsikirjansa ja kaipasi sitä takaisin. Jaakko Ripatti luki kuulutuksen Anttolan kirkossa 26. syyskuuta 1896.
Lähde: KA Mli Anttolan seurakunnan arkisto, Saapuneet kuulutukset ja kirjeet 1892–1898