Kangasniemi 22. elokuuta 1808
Eilinen päivä oli sangen selkeä ja kaunis, mutta sitä seurasi seurakunnalle mitä surullisin yö. Kahdeksan ja yhdeksän välillä illalla kirkas taivas peittyi pilviin. Pian nähtiin salamoita, joita aluksi pidettiin ohrasalamoina (kornblixt), kunnes puoli kymmeneltä kuului vaimeaa ukkosenjyrinää ja hetken aikaa myös satoi roimasti.
Kun sade oli kymmeneltä laantunut, näkyi kauhistuttava salama, joka kulki lännestä itään ja sytytti mennessään kirkon läntisen päätyseinän ison oven yläpuolelta. Tuli eteni katonrajaa pitkin nopeasti sekä pohjois- että eteläpuolelle ja tunkeutui sisään leviten niin, että kirkko ja sakasti olivat kuuden minuutin sisällä täysissä liekeissä ja ikkunoista purkautui hirmuinen tulimyrsky. Kymmenisen minuuttia kirkon syttymisen jälkeen ukontuli sytytti kirkkomaan kaakkoispäässä olevan kellotapulin ristikon, joka tapuli oli niin kaukana kirkosta, ettei tuli voinut levitä sieltä. Molemmat rakennukset tuhoutuivat alle kahdessa tunnissa niin pahoin, ettei niistä ollut keskiyöllä jäljellä muuta kuin tuhkaa.
Tulipalon nopean leviämisen takia kirkossa, sakastissa ja kellotapulissa olevaa omaisuutta ei voitu pelastaa, vaikka useampi sata kirkonkylässä sattumalta olevaa ihmistä riensi ripeästi apuun. Tulen tuhovoimalta varjeltuivat vain ehtoollisvälineet, joita säilytettiin sakastin alla syvälle maan sisään muuratussa, holvatussa ja mullalla paksusti peitetyssä kellarissa. Vaikka kellarin ovet ja ovenpielet olivat palaneet ja liekit olivat kuumentaneet ehtoollisvälineitä pahasti, olivat ne säilyneet niin hyvin, että ne voitiin tänään nostaa ylös.
Liekkien saaliiksi joutuivat sitä vastoin kellotapulimme kauniit kellot, kirkon katosta riippuva kaunis metallinen kynttiläkruunu, alttaripöydän monet hopeoidut messinkiset kynttilänjalat sekä sakastista messukasukat ja paidat, pappien kapat, paarivaatteet, raamatut, virsi- ynnä muut kirjat samaten kuin korkean määräyksen mukaisesti kirkonkirstussa säilytetyt väkilukutaulukot vuodesta 1749 vuoteen 1801, perukirjat ja pesänjakokirjat, kirkon tinaiset ehtoollisviinipullot ja paljon muuta. Sama kohtalo olisi ollut myöhemmilläkin väkilukutaulukoilla, elleivät ne olisi olleet herra kontrahtirovastin hallussa; kirkon ehtoolliskalkilla, ellei se olisi ollut ehtoollisviinin hoitajan säilytyksessä; sekä kirkon- ja vaivaiskassalla, ellei kirkkoväärti olisi antanut niitä lainaksi kuitit säilyttäen.
Kaiken tämän onnettomuuden keskellä on tunnustettava ja kaitselmuksen suureksi armoksi käsitettävä, ettei tämä hirvittävä tapaus sattunut sellaiseen aikaan päivästä, jolloin kirkkoon on kokoontunut paljon kansaa jumalanpalvelukseen.
Lähde: KA Mli Suur-Savon tuomiokunnan arkisto, Cag:10 Kangasniemen käräjäkunnan varsinaisasiain pöytäkirjat 1808–1809.