Jouluherkkuja ja lahjavinkkejä

Joulu oli hyvää myyntiaikaa kauppiaille 1800-luvullakin. Hämeen­linnan lehdissä ilmoiteltiin ”joulunäyttelyistä”, joiden tarjonta oli suureksi osaksi herkkutavaroita ja kalaa. Vuonna 1870 kauppias J. G. Grönfors tarjosi Hämäläinen-lehdessä 15.12. muun muassa

Bisqwittiä (Englantilaista teeleipää)
Montpencieriä
Pastilliä
Fiikunia, Smyrnan sokuri-leiwoksia ja Malagan Pähkiniä
Rusinoita, Malagan ja Smyrnan
Plummonia ja puoliplummonia
Mantellia: kuori-, makeita- ja karvaita
Kryyniä: riisi, manna, helmi, saago ja hirssi
Liiwatteeta: punasta ja walkosta
Linsiä
Kahweeta: Jawan, Laguaran ja Rion
Saksan omenoita, Sitruunia

Monenlaista kalaa. Tämä Grönforsin ilmoitus on Hämeen Sanomista vuodelta 1880.         
Kauppias Carl H. Wallenius, joka vuoden 1887 osoitekalenterissa kertoi liikkeensä olevan Koloniali-, Rauta-, Viini- ja Punssikauppa, tarjosi vuonna 1880 joulukuusen koristeita.

Walleniukselta sai myös Mukawia Joululahjoja:

Kauniita pelerinejä, lasten willa-tröijyjä, willa sormikkaita miehille, naisille ja lapsille.  – – Lampunmattoja guttaperchasta, peiliä, ranne- ja rintanappeja, pelimarkkoja, pieniä lasten pyssyjä paperinalleilla. – – Pöytäweitsiä, waksikangasta, alfenidisiä hiuswasamoita, kauniita tuhkakannattamia. – – Hienoja hiotuita karafineja, waletuilla etiketeillä. Pieniä kynäweitsiä ja kellonperäin koristimia. Kynän-warsia, hammasharjoja. Notes ja muistokirjoja. Hajusaippuoita. Hyvää Kölniwettä, kauniissa kiiltopoteissa.

Asiakaskuntaa palveltiin suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Kolmella kielellä tarjosi esimerkiksi kauppias Söderlund 6.12.1890 hyödyllisiä ja hupaisia joulutavaroita ja leluja sekä kauppias Bogdanoff Moskovan korppuja ja rinkeleitä Hämäläisessä 13.12.1890.

Emäntien avuksi oli tarjolla käänteentekevä keksintö, jota mainostettiin viimeksi mainitussa Hämäläisen numerossa:

Kaikki uutukaiset woitettu!

Yleinen Kyökkikone Joka Pariisin mailman näyttelyssä ja Wienin maatalon edellisessä näyttelyssä on tunnustettu käytännöllisimmäksi ja hyödyllisimmäksi ja wälttämättömimmäksi joka taloutta warten, ja jota on molemmissa näyttelyissä myyty miljoonittain. 

Tämä kone on, joka sen waan on nähnyt, saawuttanut sekä lapsien että emäntien, sekä talonpoikien että aateliston yleistä suosioa, ja hämmästyttäwää huomiota, niin että heti ensi ilmoitusten lewittyä tästä ihmekoneesta, alkoi tulwata tukuttain tilauksia.

”Uskomatonta mutta kuitenkin totta”

Tämä kone kelpaa seurawiin tarkoituksiin ja panee warjoon kaikki tähän astiset keksinnöt:

Yhdessä minutissa olet walmis tällä koneella tekemään mielen mukaan sakeana tai wetelänä ruaksi 1 kilon perunoita, nauriita, lanttuja, sipulia, kurkkuja, hedelmiä joka laatua y. m. y. m. lyhyesti sanoen kaikkia mitä woidaan kuoria ja leikata. 

Kahdessa minuutissa on mahdollista laittaa woita, kermaa y. m. s. puolessa minuutissa lunta, jääwuorta y. m. y. m.

Wielä sopii sitä mikroskooppina (suurennuslasina) käyttää; joka esineen näet 400 kertaa suurennettuna, se on siis ylen hyödyllinen ruokain ja juomien tarkastamiseen.

Sellainen kone, kestäwää metallia, kulumattomine wieterei­neen maksaa ainoastaan 3 Ruplaa niin kauwan kuin warasto riittää. 

Saadaan ainoastaan tilata ennakko­maksulla kautta ainoan Toimiston

S. Altmann.mWien 1, Dominikannerbastei 23.

Samassa lehdessä konetta kauppasi niin ikään yksinoikeudella myös D. Klefner Wienistä.

Lähteitä:

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Hämäläinen 15.12.1870 no 50, 6.12.1890 no 97 ja 13.12.1890 no 99; Hämeen Sanomat 10.12.1880 no 50. Linkit tekstissä.

Hämeenlinnan Osoite- ja Ilmoituskalenteri 1887. Hämeenlinnan Lydia.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *