Kokkolan raastuvanoikeuden arkistossa on vuodelta 1827 kaksi kauppalaivan kapteeni Ivan Mastuginia koskevaa pöytäkirjan liitettä. Mastugin kipparoi prikiä nimeltä Hoppet, joka oli 50 lästin alus Kokkolasta.
Ensimmäinen liite on laadittu 16.5.1827. Mastugin on saapunut miehistöineen tapulikaupunki Kokkolan raadin ja pormestarin pakeille ja ilmoittaa lähtevänsä mainitulla prikillä Pietariin. Hän luettelee miehistön jäsenet ja heille maksettavan kuukausipalkan:
- perämies Henric Rosendahl Kokkolasta, 26-vuotias, naimisissa, 56 ruplaa
- matruusi Matts Hacktell Kokkolasta, 28-vuotias, naimaton, 48 ruplaa
- matruusi Fredrik Kröger Kokkolasta, 33-vuotias, naimaton, 48 ruplaa
- matruusi Henrik Jervin Kokkolasta, 33-vuotias, naimisissa, 48 ruplaa
- jungmanni Carl Skogman Kokkolasta, 28-vuotias, naimaton, 35 ruplaa
- kokki Jacob Ekman Kokkolasta, 24-vuotias, naimaton, 25 ruplaa
- kajuuttavahti Johan Mickander Kokkolasta, 10-vuotias, naimaton, ruokapalkalla.
Toisessa liitteessä Mastugin saapuu pormestarin ja raadin eteen elokuun lopussa. Hoppet on lähdössä taas Pietariin, ja mukana on seuraava miehistö:
- perämies Elias Sundholm Pietarsaaresta, 43-vuotias, naimisissa, 55 ruplaa
- timpuri Fredrik Kröger Kokkolasta, 33-vuotias, naimaton, 48 ruplaa
- matruusi Johan Seipell Kokkolasta, 39-vuotias, naimisissa, 48 ruplaa
- matruusi Lars Rosendahl Kokkolasta, 32-vuotias, naimaton, 48 ruplaa
- jungmanni Carl Skogman Kokkolasta, 28-vuotias, naimaton, 40 ruplaa
- kokki Johan Gustaf Ackrén Kokkolasta, 40-vuotias, naimaton, 25 ruplaa
- kajuuttavahti Nikolai Mastugin Ostaškovista, 17-vuotias, 20 ruplaa.
Molemmissa tapauksissa Mastugin ilmoittaa vastaavansa miehistön tuomisesta takaisin Suomeen. Toukokuussa matkaan lähtenyt miehistö palasikin Kokkolaan täysilukuisena, mutta jälkimmäisestä miehistöstä Elias Sundholm jäi matkan varrelle.
Hoppet oli poikennut paluumatkalla merivahingon takia Ruotsin Gävleen. Siellä perämies Sundholm oli 5. marraskuuta intoutunut vahvasti humaltuneena sättimään Ruotsin hallitusta, kuningasta ja kansaa. Siitä hyvästä hänet oli viety putkaan. Gävlen maistraatin kuulustelun jälkeen asia määrättiin Ruotsin oikeuskanslerin ratkaistavaksi. Venäjän varakonsuli Pehr Adolf Grape yritti turhaan tarjota takausta Sundmanin vapauttamiseksi. Sundmanin tilalle palkattiin perämieheksi O. Åselius.
Miehistön jäsenten syntymäpaikat löytyivät yllättäen Ruotsin valtionarkiston digitaalisesta tutkijasalista. Kahdentoista merimiehen kotipaikaksi sanotaan Kokkola, mutta seuraavat heistä ovat syntyneet muualla:
- Johan Seipell
- Lars Rosendahl
- Johan Gustaf Ackrén
- Fredrik Kröger
- Henrik Jervin
- Jacob Ekman.
Johan Seipell syntyi Kokkolan merimieshuoneen arkiston mukaan vuonna 1788 Kalajoella. Hänet vihittiin vuonna 1819 Kokkolassa Petter Hedmanin lesken, vuonna 1762 syntyneen Helena Tapanintyttären kanssa.
Lars Rosendahl syntyi Viitasaarella huhtikuussa 1797 Lars Ruskan ja Anna Karhusen perheeseen. Hän muutti Kokkolaan ensimmäisen kerran vuonna 1814 ja uudemman kerran seuraavana vuonna. Vuonna 1821 hänet vihittiin Soinissa syntyneen Helena Knuutintyttären kanssa. Seipell ja Rosendahl joutuivat Kokkolan merimieshuoneen arkiston mukaan marraskuussa 1827 vastuuseen asiattomasta käytöksestä raastuvanoikeudessa.
Johan Gustaf Ackrén syntyi huhtikuussa 1787 Kalajoella. Hänen vanhempansa olivat Gabriel Henrikinpoika Achrenius ja Brita Susanna Limatius (Limatia). Isä kuoli vuonna 1802, ja poika lähti Kalajoelta kaksi vuotta myöhemmin.
Fredrik Kröger syntyi helmikuussa 1794 Kruunupyyssä Abraham Johaninpojan ja Helena Christianintyttären kuudentena lapsena. Fredrik muutti Kokkolaan vuonna 1820.
Henrik Jervin syntyi marraskuussa 1797 Kälviällä. Vanhemmat olivat Henrik Henrikinpoika Järvi ja Maria Antintytär Krekilä.
Jacob Ekman syntyi heinäkuussa 1803 Toholammilla. Vanhemmat olivat entinen sotilas Erik Mattsinpoika Mård ja Karin Antintytär. Vuonna 1827 Jacob vihittiin Lohtajalla Anna Henrikintytär Luikkukankaan kanssa.
Lähteitä:
KA Vsa Kokkolan RO, Cca:32 Pöytäkirjojen liitteet 1825–1828.
Riksarkivet, Digitala forskarsalen.