Grill, Brill ja Drill – mutta kuka?

Rengon Vehmaisissa kuoli tammikuussa 1815 punatautiin entinen reservin sotilas Erik Drill. Hänen sanotaan olleen silloin 45-vuotias. Drill oli perheineen muuttanut Vehmaisiin Vanajasta vuonna 1800.

Vanajan vihittyjen luettelon mukaan reserviläinen Erik Grill Luolajasta (Stor Luolais) avioitui 30.12.1798 piika Beata Juhontyttären kanssa. Kun pariskunnan esikoinen, 1.4.1799 syntynyt Ulrika, kastettiin yhden päivän vanhana, oli isän nimi kastetiedoissa Erik Brill. Sukunimi muuttui taas Renkoon muutettaessa, ja kun Ulrikalle syntyi 1801 Vehmaisissa veli Israel, Erik oli nimeltään Drill. Se säilyi Erikin sukunimenä kuolemaan saakka.

Armeijan katselmusluetteloissa Erik oli koko ajan nimellä Grill. Hänet otettiin 12.3.1798 Uudenmaan läänin jalkaväkirykmentin 1. Majurin komppaniaan Vehmaisten ja Ourajoen varamieheksi edellisenä vuonna kuolleen Henrik Rydin tilalle. Rekrytointiluettelossa Erik Grillin iäksi sanotaan 22 vuotta. Isännimeä ei valitettavasti ilmoiteta, mutta Erikin pituus mainitaan: 11 korttelia kolme tuumaa eli noin 170 cm. Katselmuksessa 5.2.1803 Erikin sanotaan olevan 26-vuotias ja vuoden 1806 katselmuksessa 29-vuotias. Näistä laskien hänen syntymävuotensa olisi 1776–1777.

Erik Grill -nimistä miestä ei Luolajasta tai muualtakaan Vanajan rippikirjoista löydy, ei myöskään Brilliä tai Drilliä. Vihkimerkinnän mukaan Beata Juhontytär oli naimisiin mennessään piikana Höytilässä. Rippikirjasivu on hyvin epäselvä, mutta siellä näkyisi olevan Beata Johansdr, jonka syntymävuosi on 1770. Oliko hän Drillin puoliso Beata, on epävarmaa, sillä Renkoon muuton jälkeen Erikin syntymävuodeksi on merkitty 1770 ja Beatan 1774. 

Ulrika Erikintytär

Ulrika-tytär muutti vuonna 1816 Lopelle, piiaksi Topenon Suutariin. Hän oli palveluksessa Hurrilla, kun hänet vihittiin Hokkalan Markus Markuksenpojan kanssa 26.12.1820. Markuksesta tuli Lukkarin (Nummenrannan) kruununuudistilallinen, ja vuonna 1839 hän osti talon perintötilaksi. Lapsia perheeseen syntyi yksitoista. Esikoisina syntyneet kaksoset kuolivat pieninä, samoin toiseksi nuorin Herman. Isäntä Markus  ja emäntä Ulrika kuolivat molemmat vanhuuteen, Markus 76- ja Ulrika 78-vuotiaana.

Aikuisiksi eläneistä kolmesta pojasta ja viidestä tyttärestä tuli isäntiä ja emäntiä moniin Lopen taloihin. Vanhin poika, isänsä kaima Markus, alkoi pitää kotitaloa. Vuonna 1837 syntynyt Maria Eleonora Markuksentytär, joka meni naimisiin Yli-Heikkilän Juho Antinpojan kanssa, on äidinäitini äidinäiti. Hän eli 90-vuotiaaksi.

Leski, pojat ja vävyt vahvistivat 10.11.1868 kuolleen Markus Markuksenpojan perukirjan puumerkeillään: vanhin poika Markus Lukkari ja leski Ulrika, toiseksi vanhin poika, Pilpalan Ollin isäntä Tiitus, ja Ulrika-tyttären puoliso Nikodemus Yli-Olli Tevännöltä, Saara-tyttären puoliso Juho Örn-Suivala Läyliäisiltä ja Maria Eleonoran puoliso Juho Antinpoika Yli-Heikkilä Topenolta, Anna-tyttären puoliso Kaarle Hautahuhta Läyliäisiltä ja Henrika-tyttären puoliso Kustaa Matinpoika Hunsalan Uusitalosta. Alinna Josef Erikinpoika Nybacka, joka oli 1865 kuolleen Luukas Markuksenpojan vaimon Susannan toinen aviomies. Luukaksen lasten edunvalvojana oli Markus Lukkari.

Israel Görman

Ulrikan veli Israel muutti jo kuusitoistavuotiaana renkipojaksi Janakkalan Sauvalaan ja sieltä Topenon Suutariin. Vuonna 1820 hän lähti Hämeenlinnaan seppä Anders Lindströmin oppipojaksi. Kun hän kuuden vuoden kuluttua palasi Topenolle, hänestä tuli pitäjänseppä, ja hän alkoi käyttää sukunimeä Görman. Heinäkuussa 1827 Israel Görman avioitui Eeva Markuksentytär Hokkalan kanssa. Eeva oli Ulrikan puolison Markuksen sisar.

Israel Görman ja Eeva Markuksentytär saivat kahdeksan lasta. Kun seppä Görman 1.8.1853 kuoli keuhkotautiin, elossa olivat pojat Aleksander, Juho, Iisak, Kustaa ja Abraham sekä tyttäret Maria ja Susanna. Ainoa täysi-ikäinen oli vuonna 1828 syntynyt Aleksander, joka oli lähtenyt värjärinoppiin ja oli isänsä kuollessa värjärinkisälli Heinävedellä.

Ongelmia

Äiti Beata Juhontytär muutti Topenolle kesällä 1824 ja asui vuorotellen poikansa ja tyttärensä luona. Hän kuoli vanhuuteen 80-vuotiaana 29.11.1854. Syntymäpaikaksi on Lopen rippikirjoissa merkitty Vanaja. Sopivaa Beataa ei Vanajasta ole toistaiseksi löytynyt. Nimen tai syntymäajan muuttuminen rippikirjasta tai seurakunnasta toiseen siirryttäessä ei ole poikkeuksellista. Tässä tapauksessa sekä Erikin että Beatan alkuperän tutkimista vaikeuttavat myös muuttokirjojen puuttuminen ja epäselvät rippikirjamerkinnät.

Lähteitä:

SSHY Jäsensivut. Sotilasasiakirjoja. Lopen kirkonkirjat.
KA (DA) Perinnöksiostoasiakirjat. Annettujen perintökirjojen luttelo. Hämeen lääni 1838–1845. Linkki tekstissä.
KA (DA) Janakkalan tk:n perukirjat 1846–1855. Linkki tekstissä.
KA Hml Janakkalan tk, Ec1: 3 Lopen käräjäkunnan perukirjat 1868–1875.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *