Lappeenrannan kehruuhuoneen johtokunta piti 14. syyskuuta 1837 kokouksen, jossa se käsitteli kehruumestari Ottiliana Widellin ja vanki Maria Nybergin välistä sanasotaa. Kehruuhuoneen tarkastaja eli johtaja, vänrikki Anders Henrik Aschan ilmoitti kuulleensa, että Ottilianan ja Marian välille oli puhjennut heinäkuun alussa raju riita, jonka aikana Maria oli käyttäytynyt kehruumestaria kohtaan sopimattomasti sekä sanoin että elein (obehörigt i ord och åthäfvor). Ottilianakaan ei ollut jäänyt sanattomaksi, sillä molemmat osapuolet olivat singonneet raskaita ja sopimattomia syytöksiä (förewitelser och beskyllningar af swårare och mindre tillständig beskaffenhet).
Inspehtori Aschan oli saanut selville, että Ottiliana oli jäänyt aikaisemmin Marialle velkaa. Kun Maria oli muistuttanut Ottilianaa velasta, tämä oli kuulemma alkanut vainota Mariaa ja teettänyt hänellä aina kaikkein vaikeimpia töitä. Monet muutkin vangit valittivat, että kehruumestari Widell jakoi töitä puolueellisesti. Lisäksi Ottilianan sanottiin käyneen vastikään käsiksi yhteen vankiin, Anna Kinnuseen. Tästä syystä Aschan piti välttämättömänä tutkia tapausta johtokunnassa.
Ottiliana myönsi lainanneensa Maria Nybergiltä jonkin verran rahaa mutta sanoi maksaneensa rahat takaisin. Hän oli lainannut rahaa muiltakin vangeilta ja oli yhä velkaa joillekin heistä. Puolueellisuuden työnjaossa Ottiliana sitä vastoin kiisti ja sanoi pyrkineensä jakamaan työt aina mahdollisimman tasaisesti. Ottiliana totesi kehruuhuoneen riitojen johtuvan pääasiassa siitä, että vangit saivat vapaahetkinään tehdä töitä yksityishenkilöille maksua vastaan. He halusivat luonnollisesti kehruumestarilta helppoja töitä, jotta tienestitöihin jäisi enemmän aikaa.
Heinäkuinen sanasota syttyi Ottilianan mukaan tilanteessa, jossa Maria Nyberg pyysi saada kehrätä rohtimia villan sijasta. Ottiliana vastasi, että hänen on annettava rohtimien kehrääminen niille vangeille, jotka olivat sairauden tai muun syyn takia huonossa kunnossa tai joilla oli käytössään karsta. Maria oli ollut itsekin edellisvuoden kesällä sairaalloinen, ja monet vangit olivat silloin uumoilleet hänen olevan raskaana. Nyt Maria arveli ääneen, että rohtimia säästellään varmasti raskaana olevalle Eva Seleniukselle. Ottiliana huoritteli Mariaa ja tokaisi: ”Olisitpa sinäkin päästänyt viime kesänä sikiösi päivänvaloon, niin varjeltuisit.” Maria äkämystyi niin, että panetteli Ottilianaa kirjoituksen otsikossa mainituin sanoin ja lähti pois. Hän jatkoi illalla Ottilianan sättimistä muille vangeille.
Kehruuhuoneessa oli todellakin edelliskesänä kiertänyt huhu, että Maria oli raskaana. Lääkäri Dammert todisti kuitenkin johtokunnan kokouksessa hoitaneensa Maria Nybergiä päivittäin tämän sairauden aikana ja vakuutti, ettei Maria ollut silloin raskaana. Otsikon sana horkomplotterska viitannee siihen, että Maria syytti Ottilianaa huorahuhujen levittämisestä (komplotterska, vehkeilijätär).
Maria Nyberg myönsi, että hän oli pikaistuksissaan puhunut kehruumestarille epäkunnioittavasti, mutta hänen mielestään myös kehruumestaria oli rangaistava. Maria lisäsi aiempaan lausuntoonsa, että Ottiliana oli yrittänyt saada häntä ja muita vankeja esittämään valituksia kehruuhuoneen tarkastaja Aschanista.
Kehruuhuoneen saarnaaja Robert Enckell oli kuulustellut Maria Nybergiä ja Ottiliana Widelliä heinäkuisesta sanaharkasta. Maria oli vastannut kysymyksiin suhteellisen rauhallisesti, mutta Ottilianan puhetulva oli ollut niin vuolas, että Enckellin oli ollut mahdotonta muodostaa tapahtumista käsitystä.
Kokouksessa kuultiin vielä kahden vangin todistukset. Anna Stina Friman oli kuullut kehruumestari Widellin ja Anna Kinnusen sanaharkan. Koska Ottiliana ja Anna riitelivät suomeksi, Anna Stina ei ymmärtänyt muuta kuin että riita koski töiden jakoa ja että varsinkin Ottiliana oli kiihdyksissään. Väittelyn tuoksinassa Ottiliana antoi Annalle kelpo korvapuustin. Toinen vanki, Anna Caisa Högberg, näki Ottilianan antavan Annalle korvapuustin, mutta syytä hän ei tiennyt.
Johtokunta tuomitsi Maria Nybergin jäämään vaille lepohetkiä kahdeksaksi päiväksi. Ottilianan johtokunta totesi syyllistyneen vankien epäoikeudenmukaiseen ja kovakouraiseen kohteluun. Asia jätettiin maaherran ratkaistavaksi, mutta johtokunta katsoi, että Ottiliana tuli erottaa kehruumestarin virasta 20.2.1823 annetun Lappeenrannan kehruuhuonetta koskevan keisarillisen asetuksen luvun 32 nojalla.
Lähteitä:
KA Mli Lappeenrannan kehruuhuone, I Ca:1 Johtokunnan pöytäkirjat 1830–1838.
KA Mli Lappeenrannan kehruuhuone, I Ee:1 Virkatodistukset 1825–1840.