Lappeenrannan kehruuhuoneen johtokunta päätti kokouksessaan 14.9.1837, että Ottiliana Widell pitäisi erottaa kehruumestarin virasta, koska hän oli syyllistynyt vankien epäoikeudenmukaiseen ja kovakouraiseen kohteluun. Erottaminen jäi kuitenkin maaherran ratkaistavaksi.
Seuraavan vuoden huhtikuussa johtokunnan kokouksessa olivat läsnä johtokunnan jäsenet puheenjohtaja, pormestari E. J. Åkerblom, rovasti J. A. Stråhlman ja piirilääkäri A. W. Dammert sekä heidän lisäkseen kehruuhuoneen johtaja Anders Henrik Aschan ja kehruumestari Ottiliana Widell.
Viipurin läänin kuvernöörille oli valitettu, että Lappeenrannan kehruuhuone vitkasteli vaatetilausten toimittamisessa kruununvankiloihin. Niinpä kuvernööri oli määrännyt lääninkamreeri E. J. Grönlundin tutkimaan tilannetta paikan päällä. Sitä varten ainesvarastosta piti ottaa pellavaa koehäkilöintiin, jotta saataisiin selville, kuinka paljon pellavasta meni tätä nykyä hukkaan.
”Häkilä, pellavan puhdistustyöväline, joita on ollut kaksipäisiä ja yhden ihmisen yhdellä piikkiryhmällä varustettuja. Häkilä kiinnitettiin siteillä penkkiin piikit ylöspäin. Kaksi ihmistä kaksoishäkilässä häkilöitti pellavia siten, että toinen istui toisella, toinen toisella puolen. Pellavia vedettiin piikeissä, jolloin ”päistäreet” varisivat ja niiden mukana huonompi kuituaines eli ”rohtimet”. Hienommat jäivät (kun vuorotellen kumpaakin päätä häkilöitiin) lopulta silkin hienoina käteen. Puhdasta hienopellavaa [kehruukuntoon häkilöityä pellavaa] sanottiin ”ihoksi”, ”ihoiksi” ja häkilöityä ihonippua ”sormaukseksi”. Kolme sormausta, jotka olivat valmiiksi palmikoidut siten, että joka sormaus erikseen kierteisenä selvästi erosi, sanottiin ”sykeröksi”. Näitä aina asetettiin 12 yhteen naulaan tai kimppuun soveltuviksi pariksi”. Seurasaaren ulkomuseon kokoelmat. CC BY 4.0. |
Kehruuhuoneen johtaja Aschan oli kieltänyt Ottilianaa osallistumasta koehäkilöintiin millään tavoin, mutta kehruumestari oli kuin olikin mennyt ainesvarastoon eikä poistunut sieltä Aschanin useista käskyistä huolimatta. Lopulta Aschan joutui pyytämään vanginvartijaa viemään Ottilianan varastosta pois. Seuraavaksi Ottiliana juoksi kiireen vilkkaa pesutupaan seuraamaan häkilöintiä. Sekin oli häneltä nimenomaisesti kielletty, mutta hänet saatiin pois pesutuvasta vain vanginvartija Gustav Ericssonin avustuksella.
Uhmakas käyttäytyminen kehruuhuoneen johtajaa kohtaan oli kehruuhuoneen ohjesäännön mukaan rangaistava teko. Ottiliana puolustautui johtajan syytöksiltä toteamalla, että hän meni ainesvarastoon vain valvomaan, että kaikki sujuu asianmukaisesti. Pesutupaan hän taas meni vain hakemaan hänelle kuuluvaa avainta. Samalla hän halusi muistuttaa vankeja, että häkilöinnissä piti noudattaa huolellisuutta.
Vanginvartijat Adam Moisio ja Gustav Ericsson tulivat kokoukseen antamaan lausuntonsa Ottilianan käytöksestä koehäkilöinnin aikana. Moisio sanoi Ottilianan käyttäytyneen nenäkkäästi ja puhuneen Aschanille kovalla äänellä. Koska Ottiliana oli kuitenkin puhunut ruotsia, Moisio ei ymmärtänyt, mitä hän oli sanonut. Ericsson vahvisti Moision lausunnon.
Ottilianan syntilista kasvoi vielä tästäkin, sillä hänen katsottiin olevan osasyyllinen vaatetoimitusten hitauteen. Tosin toimitusviivästyksiä aiheutui myös siitä, että kehruuhuoneen piti tuottaa paljon vaateparseleita omiin tarpeisiinsa. Lisäksi suuri osa vangeista oli sairaalloisia eikä pystynyt täysipainoiseen työntekoon. Ottiliana kuitenkin pahensi ahdinkoa karstauttamalla lyhyitä ja karkeita rohdinkuituja, minkä seurauksena langasta tuli huonolaatuista ja heikkoa. Se taas vaikeutti ja hidasti lankojen kutomista kankaaksi.
Johtaja Aschan pyysi kudontamestari Agatha Nordlundin kokoukseen antamaan lausuntonsa. Agatha totesi, että Ottiliana oli syystä tai toisesta ruvennut laiminlyömään häkilöinnin valvomista ja ryhtynyt karstauttamaan häkilöinnissä saatuja huonolaatuisia rohtimia. Sen vuoksi vangit eivät enää pystyneet tekemään työtään kunnolla. Ottiliana oli väittänyt langan laadun heikentyneen siksi, että pellava oli laadultaan aikaisempaa huonompaa. Kudontamestari Agatha Nordlund kuitenkin totesi, että kun Ottiliana oli ollut edellisenä syksynä virkavapaalla, häkilöinti oli tehty sinä aikana huolellisemmin ja lankojen laatu oli parantunut.
Johtokunta päätti kokouksessa erottaa Ottiliana Widellin ja nimittää hänen tilalleen saman tien uuden kehruumestarin.
Ottilianan ja hänen perheensä myöhempiin vaiheisiin palataan tuonnempana.
Lähteitä:
KA Mli Lappeenrannan kehruuhuone, I Ca:1 Johtokunnan pöytäkirjat 1830–1838.