eli
Onneton anniskeluyritys Joensuussa
Pöytäkirja pidetty Joensuun kaupungin Raastuvan Oikeuden istunnossa sanotun kaupungin Raatihuoneella Helmikuun 16 päivänä 1885. Saapuvilla olivat Pormestari J. A. Nystén sekä Raatimiehet Juho Nousiainen ja Simo Hirvonen.
Pöytäkirjan toimitti Pormestari Nystén.
§: 9
Ollen vielä Oikeuden edessä lausui Wirallinen Syyttäjä Kaupunginviskaali Niilo Henrik Aschan että tänne manattu ja huudettaessa itse saapuville tullut Mökkiläinen Niilo Liisanpoika Hirvonen, Kiihtelysvaaran pitäjään Hammaslahden kylästä, kuten Poliisi Jooseppi Leväinen on Syyttäjälle ilmiantanut, on viime Tammikuun 17 päivänä Ajurinlesken Maria Pötsösen portilla tässä kaupungissa myönyt ryypyttäin viinaa, jonka vuoksi Syyttäjä nyt vaati vastajata lailliseen edesvastaukseeen senlaisesta rikoksesta kuin myös että vastajalta takavarikkoon otetut kaksi ja puoli putelia viinaa tuomittaisiin menetetyksi.
Kanteesta kuultuna tunnusti vastaaja syytöksen oikeaksi, mutta ilmoitti olevansa luvattomasta viinan myönnistä manattuna myös Kiihtelysvaaran pitäjään Kihlakunnan Oikeuteen ja vaati sentähden asian lykkäämistä mainittuun Oikeuteen, minkä jälkeen asianomaiset käskettiin astumaan ulos ja Oikeudessa
Määrättiin:
Esiintulleesta syystä jätetään asia Syyttäjän jatkettavaksi Raastuvan Oikeuden kokouksessa Maanantaina ensitulevan Maaliskuun 9. päivänä, jolloin vastaaja tulkoon Oikeuteen saapuville jos hän tahtoo asiassa vielä kuulluksi tulla ja Syyttäjä antakoon Oikeuteen papintodistuksen vastaajasta. Julistettiin.
Niilo on ilmeisesti valinnut anniskelupaikan sattumanvaraisesti, sillä ainakaan kohdalle osuneen kiinteistön asukkaita tuskin voitiin toivoa asiakkaiksi. Rosa Bernhardina Forstén oli Joensuun kaupungin pitkäaikainen rahastonhoitaja.
Wuonna 1885. Maaliskuun 9 päivänä kokountui Raastuvan Oikeus Joensuun kaupungissa Raatihuoneella. Saapuvilla olivat Pormestari Alfred Nystén sekä neuvosmiehet Juhana Nousiainen ja Simo Hirvonen.
Pöytäkirjan toimitti Pormestari Nystén.
§: 21
Uudelleen käsiteltäväksi otettaessa viimekuluneen Helmikuun 16 päivänä pidetyssä kokouksessa pöytäkirjan §:9 alle alotettua, mutta siihen merkityn syyn vuoksi täksi päiväksi lykättyä asiaa, jossa Wirallinen syyttäjä kaupungin viskaali Niilo Henrik Aschan, poliisipalvelia Jooseppi Leväisen ilmiannosta, on luvattomasta viinan myönnistä vaatinut edesvastausta mökinmies Niilo Liisanpoika Hirvoselle, Kiihtelysvaaran pitäjään Mulon kylästä, tulivat mainitut aset molemmat itse huudettaessa saapuville.
Edellinen pöytäkirja asiassa luettua ilmoitti syyttäjä ettei hän vielä ole saanut vjan papintodistusta vaikka hän jo viimekuluneen Helmikuun 11 päivänä oli pyytänyt Kiihtelysvaaran nimismiestä sitä syyttäjälle toimittamaan, minkä jälkeen aset käskettiin astumaan ulos ja Oikeudessa
Määrättiin:
Pöytäkirjassa mainitun syyn vuoksi jätetään asia syyttäjän ja ilmiantajan jatkettavaksi Raastuvan Oikeuden kokouksessa maanantaina tämän kuun 30 päivänä, jolloin vja tulkoon Oikeuteen saapuville jos hän tahtoo asiassa vielä kuuluksi tulla ja syyttäjä olkoon varustettuna vjan papintodistuksella. Julistettiin. Aika ja paikka edellä mainitut.
J. A. Nystén
J. Nousiainen S. Hirvonen
Wuonna 1885. Maaliskuun 30 päivänä kokountui Raastuvan Oikeus Joensuussa Raatihuoneella. Saapuvilla olivat Pormestari Alfred Nystén sekä Raatimiehet J. Nousiainen ja Simo Hirvonen.
Pöytäkirjan toimitti Pormestari Nystén.
§: 9
Kun Raastuvan Oikeus nyt uudelleen käsiteltäväksi otti viime Maaliskuun 9. pnä pöytäkirjan §:21 alla viimeksi esillä olleen, mutta siihen merkityn syyn vuoksi täksi päiväksi lykätyn asian, jossa Wirallinen Syyttäjä Kaupunginviskaali Niilo Henrik Aschan, Poliisipalvelija Jooseppi Leväisen ilmiannosta, on luvattomasta viinan myönnistä vaatinut Mökinmies Niilo Liisanpoika Hirvosta, Kiihtelysvaaran pitäjään Mulon kylästä, edesvastaukseen, tulivat mainitut aset kukin itse huudettaissa saapuville.
Edelliset pöytäkirjat asiassa luettua antoi Syyttäjä Oikeuteen näinkuuluvan papintodistuksen:
Katso liite: Hirvonen
joka myös luettiin, minkä jälkeen aset käskettiin astumaan ulos, siks’aikaa kun Oikeudessa keskusteltiin ja tehtiin seuraava
Päätös:
Raastuvan Oikeus on tämän asian lopullisesti tutkinut ja katsoo laillisesti toteen näytetyksi että wja ilmiannettuna päivänä on harjoittanut luvatonta viinan myöntiä, jonkatähden Raastuvan Oikeus, Kesäkuun 9. pnä v. 1875 annetun Keisarillisen Asetuksen 16ssa §:ssä tutkii oikeaksi tuomita Wjan, jota senlaisesta rikoksesta tätä ennen ei ole edesvastaukseen langetettu, ensimmäisen kerran viinan myönnistä maksamaan sakkoa kuusikymmentä markkaa, jotka ulosotetaan Wjan kiinteästä ja irtonaisesta omaisuudesta niin pitkälle kun sitä riittää ja jaetaan siten että Wirallinen Syyttäjä niistä saa kaksi kolmannesosaa ja ilmiantaja Jooseppi Leväinen yhden kolmanneksen, mutta sovitetaan kaikkien varojen puutteessa Wjalta kahdeksan päivän vankeudella ja leivällä, jota paitsi takavarikkoon otettu viina tuomitaan menetetyksi ja on julkisella huutokaupalla myötävä sekä hinta jaettava samaten kuin sakotkin Syyttäjän ja ilmiantajan välillä. Julistettiin.
Tämänkaltainen ”tulospalkkaus” merkitsi tuntuvaa lisäansiota järjestysvallan edustajille. Poliisi Josef Leväinen tuli Joensuuhun vuonna 1884 ja sai palkkaa 800 markkaa vuodessa. Nils Henrik Aschan (s. 1829 Rääkkylässä) oli toiminut kaupunginviskaalina jo vuodesta 1854 lähtien. Hänen palkkansa oli kahden henkilökohtaisen korotuksen jälkeen 1 200 markkaa vuodessa, ”jota paitsi hän sai hyväkseen käyttää ilman arentimaksua erään rakennustontin”.
Lähteitä:
Kansallisarkiston digitoidut aineistot. Joensuun henkikirja 1885.
KA Jns Caa:26 Joensuun RO:n varsinaisasiain pöytäkirjat 1885 I.
Könönen, T. 1904: Joensuun kaupunki vuosina 1848–1898. Joensuu.