Rakkaus voittaa

Vasili ja Miina

Joensuun ortodoksisesta seurakunnasta lähetettiin 9. touko­kuuta 1896 seuraa­van­lainen todis­tus:

Todistus. Täten todistan, että Värt­silän teh­taal­ta Joen­suun Kreikka­lais-Venä­läistä seura­kuntaa kau­pan hoi­taja Vasi­lij Savelin­poika Jeska­nen synt. 20.7.1871 Herran Pyh. Ehtool­li­sella on käy­nyt, on puh­das mai­nei­nen, on poika-mies, ja on ilmoit­ta­nut aiko­vansa mennä kris­til­li­seen avio­liittoon Värt­silän teh­taalta vainaajan kaup­pian Maksim Molda­kovin lesken Miina Molda­kovin o. s. Kem­pas kanssa; mutta kuin vai­naaja Mol­dakov on yllä­maini­tulle Vasi­lij Jeska­selle eno ja siis leski tulee ole­maan hänelle täti, jossa suvussa Kreik­ka­lais-Katho­lisen kir­kon lain mukaan on kielet­ty avio­liit­toon vihki­minen, niin siitä syystä Joen­suun Kreik­kalais-Venä­läisen seura­kun­nan kirkko­herran viras­to ei voi ottaa yllä­mai­nit­tua paris­kun­taa kuu­lu­tukseen ennen, kuin he eivät tuo Suomen Kreikka­lais-Venä­läi­seltä Arkki­piis­palta kir­jaal­lista lupaa mennä avio­liit­toon. 

Kirjeen päähenkilö Vasili Jeskanen syntyi 20.7.1871 Korpiselän pitäjän Hoilolan kylässä. Vasilin vanhemmat olivat populi eli tilaton Savel Fomanpoika ja Matrona Petrintytär. Savel oli Korpiselän ortodoksisen seurakunnan rippikirjojen mukaan kymmenen vuotta vaimoaan vanhempi. Esimerkiksi vuoden 1874 rippikirjassa Savel on merkitty 48- ja hänen vaimonsa 38-vuotiaaksi (Savel eli Savva on mies numero 610 ja Matrona nainen numero 582). 

Vasilin vaimokseen kaavailema Vilhelmiina eli Miina Kempas syntyi 31.12.1860 lam­puo­ti Pekka Kem­pakselle ja Anna Saira­selle Pälk­järven Ano­niemen kylässä.  

Suistamon ortodok­si­sen seura­kunnan met­rikan mukaan Miinan avio­mies, kaup­pias Maksim Petrin­poika Molda­kov kuoli 22.7.1894 Koiri­vaarassa 57-vuotiaana. Kuolinsyy oli kolera. 

Jos Maksim oli Vasilin eno, Matrona Petrin­tytär oli Maksim Molda­kovin sisar, mikä käykin ilmi Korpi­selän ortodoksi­sen seura­kunnan kirkon­kirjoista. Kun Savel Foman­poika Jes­ka­nen ja Mat­rona Pet­rin­tytär meni­vät naimi­siin heinä­kuussa 1855, Matronan sanot­tiin ole­van kuol­leen talol­lisen Petr Jefi­movin tytär. Toden totta: sisa­ruk­set Maksim ja Matrona näky­vät Korpi­selän rippi­kirjoissa sa­mas­sa per­heessä vuo­teen 1854 asti. 

Petr Jefiminpoika Moldakov, vaimo Jefimia Romanintytär ja lapset Maria, Kirill, Jefim, Matrona,  Jevdokia, Maksim ja Feodor Korpiselän ortodoksisen seurakunnan vuoden 1843 rippikirjassa. Matrona on 7- ja Maksim 6-vuotias. 

Vilho ja Anna

Joensuun ortodoksisen seurakunnan kieltäytymisestä huolimatta Vasili eli Vilho Jeskanen sai kuin saikin Miinansa. Ruskea­lan lute­ri­lai­sen seura­kun­nan vuo­sien 1900–1909 rippi­kirjassa maini­taan sivulla 21 kaup­pias Vilho Jeska­nen ja vaimo Anna Jes­kanen. Syn­tymä­ajasta näkyy, että Anna on sama hen­kilö kuin aikai­semmin mai­nittu Miina. Ruskealan seuraa­vaan rippi­kirjaan on kirjattu myös tytär Niina Jeskanen. Rippi­kirjan mukaan paris­kunta vihit­tiin avio­liittoon 26.8.1896 ja tytär syntyi Tohma­järvellä 11.4.1897. Niina pääsi vuonna 1912 Sorta­valan emäntä­kou­luun, mutta hänen elä­mänsä päät­tyi jo 17-vuo­ti­aana.

Niinan kuolinilmoitus julkaistiin Karjala-lehdessä 25.9.1914.
Vanhem­pien nimet ovat ilmoituk­sessa Miina ja Vilho Jes­kanen
.

Annan kuolinilmoitus julkaistiin Laatokka-lehdessä 4.3.1937: ”Syvän surun murta­mana ilmoitan, että Jumala kaikki­viisau­des­saan kut­sui luo­tani ijäi­seen lepoon rak­kaan vaimoni Anna Jeska­sen (o. s. Kempas) joka 77:llä ikä­vuodel­laan kuoli äkkiä koto­naan Harlun Häys­kyn­vaa­rassa maalis­kuun 2. päivänä 1937. Vilho Jeska­nen.” 

Vilho ehti mennä toi­siin naimi­siin mutta kuoli hän­kin saman vuo­den loka­kuussa. Hänen kuolin­ilmoi­tuk­sensa jul­kais­tiin Koti­maa-lehdessä 15.10.1937: 

Rakas mieheni, kauppias Vilho Jeskanen syntynyt 20.7.1871, sai äkkiä kut­sun Tai­vaal­li­sen Isän ko­tiin kodis­saan Har­lun Lähteen­mäellä 10.10.1937. Rakkau­della kaivaten Mart­ta Jeska­nen.

Mä toivon, ett’ tai­vaassa nähdä sun saan
ja pyhiä kasvo­jas’ ylis­tää vaan,
ja juh­lia jou­kossa enkel­tes’
ja rie­muita ees­sä sun istui­mes’. 

Lähteitä: 
KA Jns Joensuun ort. srk, II Da:1 Lähetettyjen kirjeiden toisteet 1894–1922. 
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Sanomalehdet Karjala 25.9.1914, Laatokka 14.3.1912 ja 4.3.1937, Kotimaa 15.10.1937.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *