Kajaanin kruununvouti S. W. Nylander lähetti tammikuussa 1859 Oulun lääninkansliaan luettelon Kajaanin kihlakunnassa asuvista Suomen sodan veteraaneista. Sotkamossa veteraaneja oli kaksi: Johan Lukas ja Henrik Kärnä eli Leijon. Samat miehet on mainittu avustuksen saajina vielä Åbo Underrättelser -lehden vuonna 1864 julkaisemassa veteraaniluettossa. Vuonna 1865 Kajaanin kihlakunnassa sai veteraaneista avustusta vain Johan Lukas.
Kruununvoudin tammikuussa 1859 lähettämän luettelon mukana on ensin mainitusta miehestä kolme liitettä, kaksi maaliskuulta 1808 ja viimeinen tammikuulta 1859. Ensimmäisissä liitteissä maaherra J. D. Lange käskee kruununpalvelijoita ja kestikievareita antamaan kaiken tarvittavan avun, jotta kuriiri pääsee määränpäähänsä mahdollisimman ripeästi.
Viimeisessä liitteessä kirkkoherra Karl Benjamin Ståhlberg kirjoittaa:
Entinen aliupseeri Johan Lukas on syntynyt vuonna 1787 ja osallistui vuoden 1808 sotaan vain Oulun maaherran lähettämänä kuriirina. Maaherra lähetti hänet 4.3.1808 Hämeenlinnaan ja 11.3.1808 Kajaaniin ja Sotkamoon. Sen jälkeen Johan Lukas on toiminut kruununvoudin apulaisena ja nimismiehenä, mutta elää nyt erittäin köyhissä oloissa. Hän ei ole saanut avustusta korkealta kruunulta, vaan joutuu elämään köyhäinkassan avun varassa. Hänen elämänsä on ollut epävakaata, mutta hän ei ole tehnyt kunniaa loukkaavaa rikkomusta (ärerörig förseelse) ja on esteettä käyttänyt armon välikappaleita. Todistetaan Sotkamossa 4. tammikuuta 1859.
Johan Lukas eli Brax oli syntynyt Oulussa 10.8.1787. Hän oli naimisissa Brita Johanintytär Cajanan (1778–1855) kanssa. Pariskunnalla oli Johan-niminen poika, joka käytti sukunimeä Jansson ja toimi muun muassa varamaanmittarina.
Lähteitä: