Kovaa ajoa kaupungin silloilla
Wuonna 1888. Lokakuun 1. päivänä kokoontui Raastuvanoikeus Joensuussa Raatihuoneelle. Saapuvilla olivat Pormestari J. A. Nystén, sekä raatimiehet Juhana Nousiainen ja Simo Hirvonen.
Pöytäkirjan toimitti Pormestari Nystén.
§: 13.
Wirallinen syyttäjä Kaupunginviskaali N. H. Aschan lausui virkansa puolesta ja Poliisikonstaapeli Jooseppi Leväisen ilmiannosta, että Lois Antti Juhonp. Huikuri, Nesterinsaaren kylästä Enon pitäjätä, oli, kuten Leväinen oli ilmoittanut viime Syysk. 13. pnä humalassa ajaneen kovasti kaupungin silloilla, vaikka semmoinen ajaminen oli kahdenkymmenen markan uhkasakolla kielletty, minkä vuoksi syyttäjä ja ilmiantaja nyt vaativat vjata edesvastaukseen niinhyvin mainittuun uhkasakkoon, kuin myös juoppoudesta.
Kantaja, joka tänne oli saapunut, kuulusteltiin syytöksestä, ja myödytti kyllä mainitussa tilaisuudessa ajaneensa kovasti kaupungin kadulla, vaan kielti olleensa humalassa, ehken hän kovan hammastaudin tähden oli suussansa pitänyt pyhän puun lastuja, joita hän oli sitä ennen viinassa liottanut.
Syyttäjä pysyi lauseessansa ja nimitti asiassa todistamaan työmiehet Paavo Wänskän ja Juhani Kettusen, jotka esteettöminä ja valan arvosta muistutettuina kuulusteltiin ja kertoivat:
1:/ Paavo Wänskä: vjan mainittuna päivänä kovasti ajaneen kaupungin silloilla ja näyttäneen olevan juovuksissa; kerrottu; myödytti; meni ulos pyytäen päiväpalkkaa.
2:/ Juhana Kettunen: kyllä ei huomanneensa vjan humaluudesta mitään vaan nähneensä vjan mainittuna pnä ajavan kovasti kaupungin silloilla. Todistaja, joka pyyti päivä palkkaa, astui ulos.
Syyttäjä, joka ilmoitti lisätodistuksia hänellä ei olevan, antoi nyt vjan maineesta Oikeuteen papinkirjan joka tähän kopioitiin ja oli näin kuuluva
Kuopion Hippakunta.
Papintodistus.
No 101 W:na 1888.
Lois Antti Juhonp. Huikuri, Nesterinsaaresta, on syntynyt Elokuun 4 päivänä 1851, ripilläkäypä, eikä mainetta vastaan mitään muistutusta. Enossa, Syyskuun 25 päiv. 1888.
minkä luettua aset käskettiin astumaan ulos, siksi aikaa kun Oikeudessa keskusteltua
Päätettiin:
Koska syyttäjä ei ole voinut toteuttaa että vja mainitussa tilaisuudessa olisi ollut humalassa, niin kanne siitä kumotaan, jota vastaan vja kovasta ajosta tuomitaan vetämään siinä suhteessa määrätyn uhkasakon kaksikymmentä markkaa jaettavaksi tasan Ruunun ja syyttäjä Aschanin välissä, tahi maksantovarojen puutteessa pidettäväksi kahdeksan päivää vankeudessa, kuitenkaan ei vedellä ja leivällä, minkä ohessa vja velvoitetaan maksamaan tjillensa Wänskälle ja Kettuselle kummallekin 3. mkaa, mihin mielisuosiollisen maksun puuttuessa lisätään lunastus pöytäkirjan otteesta. Julistettiin.
Sama aihe oli myös pykälissä 15 ja 16. Vastaajana oli pykälässä 15 talollinen Olli Laurinp. Kokko Kiihtelysvaaran Hammaslahdesta ja pykälässä 16 talollisen poika Heikki Pekanp. Wenäläinen Kiihtelysvaaran kirkonkylästä.
Tässäpä varsinainen sakkorysä! Pielisjoen puurakenteinen silta oli erittäin tärkeä, kalliisti huollettava ja arka rakennelma, jota oli tietenkin tarkasti varjeltava. Olihan sitä paitsi jo liikenneturvallisuudenkin vuoksi aiheellista määrätä nopeusrajoitus verrattain kapealle ajoradalle, jolla ei juuri ollut tilaa väistellä holtittomasti kiitäviä ajoneuvoja.
Joensuun markkinat
Huikurin, Kokon ja Venäläisen kova ajo liittyi Joensuun syysmarkkinoihin, joista sanomalehti Karjalattaressakin oli muutamia kirjoituksia. Tiistaina 11.9.1888 lehdessä oli uutinen pian alkavista markkinoista:
Markkinat owat tulossa ensi torstaina. Useita markkinamiehen näköisiä kaupustelijoita ja muita keinottelijoihin wiwahtavia henkilöitä näkyy jo tänne saapuneen. Maamiehet ovat muutoin jo wiime wiikolla ja pyhän seutuna tuoneet runsaasti woita kaupaksi ja vielä kuulostaa markkinoiksikin tulevan. Muutoin ovat kaupunkilaiset ja tänne saapuvat maalaisetkin taas tilaisuudessa tutustua markkina-elämään; sen huonohin ja hyviinkin puoliin, jos niitä sattuu ilmestymään.
Hoijakka (karuselli) on taas tänne saapunut kewytmielisiltä hoijaushaluisilta ja muilta ymmärtämättömiltä rahoja pyörittämään, ja epäiltäwää on, josko ei tuossa paikallaan pyörittämisessä joiltakuilta älykin pois jauhaudu.
Sanottu peli on sijoitettu torille, jossa wiime syksynäkin hoijaushaluisia pyöritettiin ja hywin tunnettua elämää pidettiin.
Muutoin arwelemme että tuonlainen huwituskone on warsinkin lapsille waarallinen, kun se ei ole eroitettu katsojista riittävällä aituuksella.
Perjantain 14.9. Karjalattaressa oli selontekoa markkinamenosta:
Markkinat ovat tätä kirjoittaissa wielä hommassa, mutta eiwät ne tällä kertaa tahtoneet oikein yleisiksi reimamarkkinoiksi sukeutua. Kansaa on ollut jokseenkin wähän ja wähän ollut muuta maalaistawaraakin kuin woita, hewosia ja karjaa; käsiteollisuuden tuotteista ovat Liperin kärryt entistä myöten edustettuna, muita kotiteollisuustawaroita on waan sanan sijaksi.
Woilla on saatu 13, 14 m. ja hiukan yli leiw:; karjasta on maksettu noin 40 mk. kappaleesta ja tawallisen työhewosen on woinut ostaa 100 à 200 markalla. Parempiakin hewosia on joku näkynyt, mutta kauppoja tuskin lienee monta tehty, waan noita markkinoilla kiusattawia laihoja konia olisi ollut monelle korppikarjalle koko syksyksi ruokailla.
Huwituksina ovat useat markkinamiehet pitäneet hoijakkata, jossa iltakaudet on reuhattu ja rähisty, ja onpa usea käynyt katsomassa ”jättiläistäki”, joka rahasta itseänsä näyttelee Seurahuoneella. Mutta monella walitettavasti on ollut huwinsa punssipullossa, jonka sisus mieheen muuttuneena, muodostaa nauttiastansa ihmiskunnan ja markkinainki irwikuwan.
Tiistaina 18.9. markkinoihin palasi vielä nimimerkki Lmn. eli kaupunginsaarnaaja Niilo Johan Laamanen (1849–1915):
Kirje Joensuusta. Markkinat ovat olleet ja menneet. Huwituksia oli kansalle runsaasti warustettu. Paul soitteli harmoonikkaansa Liljendahl’illa, ”jättiläinen” näytteli itseään Åkerlund’illa, W. P. K:n soittokunta tanssitti kansaa Ilosaarella ja karuselli antoi hoijakkaa torin laidalla. Minä wähän epäilen josko on oikeen että kaupungin auttama soittokunta*) riehuttaa markkinawäkeä illan pimeässä, waikkapa lyhtyinkin walossa, mutta tottapa se lie soweliasta koska se saa tapahtua. Karuselli sai kai taas siewät rahat, ja on luultawasti wahvistunut wakuutuksessaan, että ”ei missään ole niin hulluja ihmisiä kuin Joensuussa” – kuten karuselli-isännän kerrotaan lausuneen.
*) Mitään ”kaupungin auttamaa soittokuntaa” ei tällä kertaa olekkaan kun W. P. K:n soittokunta ei ole toimessa; soittajat oliwat toimessa aiwan yksityisinä miehinä. Karj. toim.
Lähteitä:
KA Jns, Ca:33 Joensuun RO:n varsinaisasiain pöytäkirjat 1888 II.
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Sanomalehti Karjalatar. Linkit tekstissä.
Kansallisbiografia. Niilo Johan Laamanen.