Kuparisepän oppilas Isac Sandberg anoi Kaskisten järjestysoikeuden istunnossa 6.6.1816 pääsyä kaupungin työ- ja suojelusmieheksi (Arbets- och Förswars karl). Kuultavaksi saapunut kupariseppä Hessler jätti oikeudelle Sandbergin kanssa laatimansa sopimuksen:
Seuraavan sopimuksen olen minä oppipoikani Isac Sandbergin kanssa tehnyt, nimittäin. Mainittu Johan Isac Sandberg on luonani ollut kaksi vuotta ja on vielä kaksi ja puoli vuotta oppiakseen kuparisepän ammatin. Jos hän tämän jäljellä olevan ajan käyttäytyy sekä minua että vaimoani kohtaan niin kuin oppipojan velvollisuus Ruotsin kuningaskunnan ammattikuntajärjestyksen mukaan vaatii, saa hän jo aiemmin saamiensa vaatteiden lisäksi mainittuina aikoina seuraavat, nimittäin
1817: kolme paitaa, kolme paria pieksuja, parin sukkia ja sanotun vuoden jouluksi sarkaisen puvun ja ponsuuritakin (Bongsiur rock), parin housuja, liivin, puuvillakankaisen kaulaliinan, parin saappaita ja hatun.
1818: kolme paria pieksuja, kolme paitaa, parin sukkia, liivin, kaulaliinan.
1819: myös kolme paitaa ja kolme paria pieksuja, parin sukkia, koko ajaksi parin kenkiä.
Heti kun hän saa jotain, merkittäköön se toiselle puolelle. Sekaannusten välttämiseksi meillä on kaksi samansisältöistä kontrahtia. Edellä mainittujen vaatekappaleitten lisäksi saa hän käteistä 16 riikintaalaria valtion velkarahaa silloin kun ne tulevat eniten tarpeeseen. Jos hän on myöntyväinen ja tottelevainen, en kiellä häntä tekemästä jotakin pientä omaksi tienestikseen, kunhan hän tekee sen hyödykseen ja vain minun luvallani. Hänen oppivuotensa päättyvät mikkelinpäivänä 1819. Silloin lunastan hänen kisällikirjansa ja maksan sisäänkirjoitus- ja uloskirjoitusmaksut. Myös sukkien ja paidan pesun ja korjauksen saa hän tänä aikana. Ja koska mainittu Johan Isack Sandberg on täysi-ikäinen, julistamme olevamme tähän kontrahtiin molemmin puolin tyytyväisiä, minkä allekirjoituksillamme paikalle kutsuttujen todistajien läsnäollessa vahvistamme.
Niin kuin tapahtui Kaskisissa 16. huhtikuuta 1816
Petter Hessler Johan Isack Sandberg
kupariseppä oppipoikaTodistavat Anders Stenman, J. M. Birling
Sopimuksen näytettyään Hessler totesi, että Sandbergin pitää olla hänen luonaan oppivuosien loppuun asti, koska hän on luvannut olla mestarilleen siihen asti hyödyksi. Jos hän päästäisi Sandbergin nyt pois, hän olisi nähnyt vaivaa turhaan eikä oppipoika olisi vielä riittävän taitava.
Sandberg myönsi sopimuksen kaikilta osin oikeaksi mutta sanoi, ettei hän halunnut enää kuparisepäksi. Hän väitti irtisanoneensa sopimuksen ennen huhtikuun loppua, ja Hessler oli kuulemma suostunut siihen. Hessler myönsi Sandbergin sanoneen sopimuksen irti mutta kielsi hyväksyneensä irtisanomista. Sandberg pyysi saada kutsua todistajiksi porvarimestari Anders Stenmanin ja porvari J. M. Birlingin, joita ei ollut haastettu tähän istuntoon. Sandberg perusteli päätöstään vielä sillä, että koska Hessler ei ole ammattikuntamestari (skråmästare), oppipoika ei pääsisi Hesslerin opissa oltuaan kisälliksi ennen kuin olisi ollut kolme vuotta jonkun oikean ammattikuntamestarin opissa. Hessler huomautti siihen, että hänellä on Kaskisten perustamiskirjan mukaan samanlainen oikeus kuin ammattikuntamestareillakin sisään- ja uloskirjoittaa oppipoikia.
Järjestysoikeus päätti lykätä asian käsittelyä seuraavan istuntoon, johon Sandbergin tuli itse saapua paikalle sekä haastaa Hessler ja todistajiksi Stenman ja Birling.
Asian käsittely jatkui 17. kesäkuuta. Johan Isac Sandberg ilmoitti, ettei hän ollut kutsunut todistajia, koska hän oli sopinut Hesslerin kanssa saavansa lähteä mestarin luota heti, vaikka oppiaikaa oli vielä jäljellä kaksi vuotta. Hän näytti oikeudelle Hesslerin antaman todistuksen:
Johan Isaac Sandberg, joka on ollut luonani kaksi vuotta ja kaksi kuukautta oppiakseen kuparisepän ammatin 16. huhtikuuta solmimamme sopimuksen mukaisesti, on sen jälkeen hellittämättä pyytänyt vapautusta, sillä hän haluaa hakea suojelusta ja mennä naimisiin Kaskisissa. Koska hän lupaa olla kuljeksimatta pitkin maata nurkkamestarina (fuskare), mistä muut kuparisepät voisivat minua syyttää, ja koska näen, että hän on menettänyt työntekohalunsa eikä enää tahdo käyttää hyödykseen sitä, mitä olen hänelle opettanut, niin olen pakotettu hänen alituisen kärttämisensä tähden hänet vapauttamaan. Koska hän on tänä aikana tietääkseni käyttäytynyt rehellisesti ja uskollisesti, olemme me toisistamme, hän minusta ja minä hänestä, vapautetut. Kaskisissa 17. kesäkuuta 1816.
Järjestysoikeus kutsui Hesslerin paikalle ja kysyi, miten oli mahdollista, että kun hän oli ensin ottanut oppipojan, hän olikin päästänyt tämän pois ennen oppivuosien loppua, jolloin ammattikunta- ja manufaktuurijärjestysten tarkoitus saada osaavia käsityöläisiä jää täyttymättä sekä maa täyttyy tunareista (klåpare). Hessler vastasi ymmärtäneensä päätöksensä seuraukset mutta sanoi, ettei hänelle ollut hyötyä työntekijästä, joka oli hänen luonaan pakotettuna. Hän totesi myös, ettei tiennyt varmasti, pääsisikö hänen oppipoikansa oppivuosien jälkeen kisälliksi, sillä hän ei ollut aivan perillä määräyksistä eikä Kaskisiin hyväksytyn mestarin oikeuksista. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, miten suurta vahinkoa käsityöammateille ja Kaskisten käsityöpajoille koituu, jos oppipojat saavat kahden vuoden opin jälkeen lähteä kesken kaiken pois ja jos maa täyttyy tunareista.
Lopuksi Sandberg vaati, että hänen on päästävä pois mestari Hesslerin luota ja saatava porvarioikeus kaupungissa.
Järjestysoikeus totesi päätöksessään, että Sandberg halusi saada porvarioikeuden kahdella perusteella: 1. Hän oli saanut Hessleristä luvan oppipoikasopimuksen irtisanomiseen. 2. Hessler ei ollut ammattikuntamestari, joten hänellä ei ollut oikeutta sisään- ja uloskirjoittaa oppipoikia. Järjestysoikeuden mukaan Hesslerin ja Sandbergin solmima sopimus kuparisepän ammatin oppivuosista ei ollut sellainen sopimus, jonka osapuolet voisivat kumota tai jota he voisivat muuttaa oman halunsa mukaan, vaan se sitoi heitä kumpaakin oppivuosien ajan. Petter Hessler taas oli otettu Kaskisten kaupunkiin kuparisepäksi 6. kesäkuuta 1811, jolloin hän oli todistanut osaamisensa esittämällä asianmukaisen, Falunin kupariseppäkillan vuonna 1807 antaman kisällikirjan. Kaskisten perustamiskirjan mukaan Kaskisissa ei ollut ammattikuntapakkoa ja vapailla mestareilla (frimästare) oli oikeus sisään- ja uloskirjoittaa oppipoikia. Vapaat mestarit eivät kuitenkaan saaneet aiheuttaa valtakunnan käsityöammateille vahinkoa eivätkä täyttää maata puoliksi oppineilla tunareilla, niin kuin kävisi, jos Hessler saisi vapauttaa oppipoikia oman halunsa mukaan. Edellä mainituista syistä velvoitetaan Hessler pitämään Sandberg opissa koko sopimuksen kattaman ajan ja Sandberg pysymään Hesslerin pajassa, kunnes hän on täysinoppinut. Tästä syystä Sandbergille ei myöskään voi myöntää hänen hakemaansa porvarioikeutta.
Sandberg ilmoitti heti tyytymättömyytensä päätökseen. Oikeus ilmoitti, että hänen piti valittaa päätöksestä Vaasan hovioikeuteen 30 päivän kuluessa. Muussa tapauksessa järjestysoikeuden päätös jäisi pysyvästi voimaan.
Hovioikeuden asiakirjat ovat tältä osin tutkimatta, mutta Kaskisten historiakirjoista ja rippikirjoista voi päätellä, ettei Johan Isak Sandbergista tullut kupariseppää: hänen ammatikseen mainitaan vuosina 1817–1854 kalastaja, sotilas, työmies ja suojelusmies.
Lähteitä:
Finell Helge et al. 1984: Kaskisten kaupungin historia. Kaskisten kaupunki.
KA Vsa Kaskisten raastuvanoikeuden arkisto, Cb:15 Järjestysoikeuden pöytäkirjat 1815–1817. Istunnot 6.6.1816 ja 17.6.1816.