År 1888 den 6. Augusti sammanträdde R. R. i Joensuu å rådhuset. Nde voro Borgmästare Alfred Nysten, Rådmannen Johan Nousiainen, samt skräddarmästaren Abel Koponen, den sistnämnde adjungerad på förut aflagd ed.
Protokollet fördes af Borgmästare Nysten.
§: 8.
Renkipoika Pekka Lavikainen, tästä kaupungista, on allamainitussa suhteessa täksi päiväksi oikeuteen manuuttanut Oluttehtaan omistajan Paavo Hentusen, myös tästä kaupungista, ja kuin asiaa nyt tutkittavaksi otettiin, tulivat asianomaiset saapuville kja itse seurattuna asianpuolustajalta kirjuri Olli Keijoselta ja vja valtuutetun asianajaja Lakitieteen Ylioppilaalta Lennart Fabritiuselta.
Kannettansa toimittaen lausui kja vjan perjantaina viime heinäkuun 20 päivänä ilman minkään laista syytä lyöneen kjata, joka oli vjalla palveluksessa, kolmasti hernekepillä reisille niin että kjalle siitä mustelmia syntyi, mistä kja nyt vaati vjalle laillista edesvastausta, antaen kja näytökseksi asiassa lääkärin todistuksen, mikä tähän kopioitettiin ja oli näin kuuluva. katso liite Neovius
minkä luettua kja muistutti lain kulunkien palkinnostakin.
Kanteesta kuulusteltuna, selitti vjan asianajaja päämiehensä jo monta kymmentä kertaa varottaneen kjaa kaikenlaisista tuhmuuksista ja koiruuksista, mitä kja palveluksessa ollessaan pitkin matkoja teki, joita varoituksia kja kumminkaan ei pannut mieleensä, vaan oli kja mainittuna päivänä hävitön vjan rouvalle, mistä syystä vja oli kurittanut kjata, vaan liika vähän, ja kun vja isäntävaltansa nojalla rankaisi alaikäistä palveliaansa, niin katsoi vjan asianajaja päämiehensä ei olevan minkäänlaisen edesvastauksen alainen, mutta vaati asianajaja asian näin ollen kannetta kumoon, ja kjaa edesvastausta turhasta oikeuden käymisestä.
Kja, joka sanoi olevansa viidentoista vuoden vanha, kielti vjan asianajajan väitöksissä olevan minkäänlaista perää, kuin näet kja ei milloinkaan ole itseänsä hävittömästi käyttäätynyt vjaa eli hänen perhettä kohtaan, eikä milloinkaan vjalta saanut varoituksia huonosta käytöksestä; ja nimitti kja, vastaajan asianajajan kiistoa vastaan, todistamaan asiassa kaupunginpalvelia Paavo Kauppisen ja oluttehtaan työmiehen Heikki Wäänäsen, jotka huudossa tulivat saapuville, vaan joista viimemainittua ei voitu vieraana miehenä asiassa kuulustaa, kuin Wäänänen on vjan palvelia; sitä vastaan sai Kaupunginpalvelia Kauppinen hyvämaineisena ja esteettömänä vannoa tjan valan, minkä arvosta muistutettuna, hän kuulusteltiin ja kertoi: vjan manatessa tunnustaneen lyöneensä kjata kepillä syystä että kja olisi kivellä viskannut erään Karhun poikaa päähän, ja sentähden että kja oli ruvennut makaamaan kuin häntä pantiin ryytimaata kitkemään sekä sen ohessa oli vjan rouvalle hävitön kuin vjan rouva siitä kjata nuhteli. Tja, joka ei tuntenut muuta asiassa, astui ulos, anoen päiväpalkkaa.
Kja kielti ryytimaata kitkiessään mennensä makaamaan, ja sanoi leikkineensä Karhun pojan kanssa, sekä leikkiessään ereyksissä viskanneen poikaa kivellä päähän.
Wjan asianajaja ilmoitti siitä tehdystä kysymyksestä ettei hänen päämiehensä tahtoisi tuoda minkäänlaisia näytöksiä asiassa, minkä merkittyä asialliset, jotka vaativat asiata päätökseen, käskettiin astumaan ulos, siksi aikaa kuin oikeudessa, keskusteltua,
Päätettiin:
Raastuvan Oikeus näkee vjan puolelta tehdyn tunnustuksen mukaan täydellisesti selitetyksi että vja mainittuna päivänä hernekepillä löi kjata reisille niin että siitä syntyi kolme mustelmaa, minkä tähden R. Oikeus, huolimatta vjan todistamatonta väitöstä siitä että kja olisi ollut ansainnut semmoisen rangaistuksen, katsoo oikeaksi 12 §: nojassa Keisarillisessa asetuksessa marraskuun 26 päivältä 1866, taposta, ilman kuolettamisen aikomusta, ja muusta toisen pahoin pitelemisestä, tuomita vjata vetämään sakkoa kaksikymmentä markkaa, jaettavaksi tasan Ruunulle, kaupungille, ja kjalle, tahi maksantovarojen puutteessa pidettäväksi neljä päivää vankeudessa vedellä ja leivällä, minkä ohessa vja neljällätoista markalla palkitkoon kjan kulungit jutussa, josta kja kumminkin maksakoon todistajalle Paavo Kauppiselle kaksi markkaa, mihin mielisuosiollisen maksun puutteessa lisätään lunastus pöytäkirjan otteesta. Julistettiin ja neuvottiin että tähän päätökseen j.n.e. katso särkyosoitus sakkojen kanssa.
Joensuu oli voittopuolisesti kauppakaupunki: jos ei oteta lukuun normaaleja käsityöammatteja, varsinaista teollisuutta edustivat oikeastaan vain kaksi viinatehdasta ja kaksi olutpanimoa.
Hasanniemen oluttehdas aloitti toimintansa 1883. Kaupan kautta se joutui 1887 oluenpanija Paul Henduselle mutta jo seuraavan vuoden marraskuun puolivälissä oluenpanija Johan Hyvöselle 30 000 markan hinnasta. Niihin aikoihin tehtaan vuosituotanto oli noin 13 000–20 000 kannua, nykymitoin 100 000–150 000 tölkkiä eli 4 200–6 500 laatikkoa (kannu = 2,6 litraa).
Torstaina tämän kuun 22 p:nä kello 10 e. pp. myydään julkisella huutokaupalla Hasanniemen oluttehtaalla eläimiä ja kaikenlaista irtainta omaisuutta, niiden muassa myöskin ajokaluja sekä olutta, joka täten ilmoitetaan. Joensuussa 15 p. Marraskuuta 1888. C. L. Edman. Karjalatar 16.11.1888. |
Karjalatar 27.11.1888. |
Lääket. lisensiaatti August Herman Konrad Neovius (s. Kerimäki 3.1.1845, k. Uusikaarlepyy 6.1.1892) toimi Joensuun kaupunginlääkärinä 1875–1889. Hänen vuosipalkkansa oli 1 600 markkaa.
Lähteitä:
KA Jns, Ca:33 Joensuun RO:n varsinaisasiain pöytäkirjat 1888 II.
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Karjalatar 16.11.1888 ja 27.11.1888.
Könönen, T. 1904: Joensuun kaupunki vuosina 1848–1898. Joensuu.