Adam Haili syntyi 2.3.1868 Viipurin pitäjässä. Kastemerkinnässä on syntymäpaikkana Karppila, mutta sen perässä on kysymysmerkki. Vuosien 1866–1878 lastenkirjassa perheen asuinpaikkana on Suurpero 6, Kuparinen. Adamin vanhemmat olivat Juhana Aleksanterinpoika Haili ja Sofia Adamintytär Uski. Juhana oli syntynyt vuonna 1839 ja Sofia 1848, mutta rippikirjoissa Sofian syntymävuotena on sitkeästi 1845. Adamin kummit olivat lampuoti Vilhelm Hatunen ja Valborg Björn sekä Leena Paajanen ja Elias Heinonen, kaikki Suurperolta.
Adam vihittiin joulukuussa 1889 Suurperolla syntyneen ja vihkimisen aikaan Viipurin kaupungissa asuneen Maria Tukiaisen kanssa. Marian vanhemmat olivat Tahvo Nikodemuksenpoika Tukiainen ja Maria Abrahamintytär Papunen. Vuosien 1898–1908 lastenkirjassa näkyvät Adamin ja Marian lapset lukuun ottamatta esikoistytär Sofiaa, joka hukkui Perojokeen elokuussa 1897. Lastenkirjassa Adam on torppari, saman ajanjakson rippikirjassa taas isä-Juhana on Suurperon Laavolan torppari ja Adam työmies.
Viipurin maaseurakunnan lastenkirja 1898–1909 II, s. 164. Torppari Adam Hailin ja Maria Tukiaisen lapsista Alexandra, Anna, Pentti ja Maria Sofia on yliviivattu, koska heidät on siirretty lastenkirjasta rippikirjaan. Alimpana oleva Tuomas on yliviivattu siksi, että hän kuoli pienenä. |
Kuopuksen syntymästä oli Työ-lehdessä hauska ilmoitus 7.6.1909. Valitettavasti Tuomas eli vain kolmisen kuukautta. Kuolinsyy oli ”ramppi”.
Suurperon kylälle perustettiin vuonna 1901 kansankirjasto, jossa oli alkuun 97 nidosta. Adam Haili valittiin kirjaston johtokuntaan ja kirjastonhoitajaksi. Kirjasto oli määrä pitää auki joka sunnuntai kello 3–5 iltapäivällä. Kansankirjaston asiaa edistettiin muun muassa pitämällä iltamia. Näin kertoi Viipuri-lehti 30.3.1901:
”Kansankirjastolaiset” toimeenpanivat pienen iltaman viime sunnuntaina Suurperon kylässä, torpp. A. Haililla. Ohjelmassa oli runsaasti yksi-, seka- ja naisäänistä laulua, runoja, kertomuksia, onkimista y. m. Yleisöä oli runsaanpuoleisesti ja oli sen käytös siivoa.
Adam toimi aktiivisesti myös Suurperon Työväenyhdistyksessä, joka oli ensimmäisiä Viipurin seudulle perustettuja työväenyhdistyksiä. Yhdistyksen huvitoimikunta ilmoitti Työ-lehdessä 5.5.1906 pitävänsä sunnuntaina 6.5. ”hauskan iltaman vaihtelevalla ohjelmalla” Adam Hailin talossa. Iltama alkoi kello kuudelta, ja sisäänpääsy maksoi 50 penniä, lapsilta 25 penniä. Helmikuussa 1908 työväenyhdistys piti iltaman A. Hailin talossa kirjaston perustamisen hyväksi. Ennen vuotta 1906 Suurperon työväenyhdistys oli saanut toimia Suurperon kartanon suuressa väentuvassa, mutta yhdistyksen liityttyä sosiaalidemokraattiseen puolueeseen tapaamispaikkoja piti etsiä muualta, kuten torpparien tuvista.
Adam Haili oli pitkään töissä Peron naulatehtaalla. Sosiaalidemokraatti-lehti uutisoi 1.10.1912, mitä tapahtui, kun naulatehtaan isännistö irtisanoi Adamin 32 vuoden työssäolon jälkeen:
Huomiota ansaitseva oikeuden päätös. Suurperon naulatehtaan isännistö erotti joku aika sitten tehtaan töistä 32 vuoden ajan olleen työmies Adam Hailin. Erotettu vanhus pyysi isännistöltä pienempääkin eläkettä, mutta siihen ei suostuttu. Haili silloin turvautui oikeuteen, joka nyttemmin on tuominnut isännistön maksamaan Hailille 365 mk:n vuotuisen eläkkeen.
Suurperon asutusalue
Adam Haili oli mukana Suurperon työväenyhdistyksen kokouksessa, joka päätti esittää Viipurin maalaiskunnan kuntakokoukselle, että valtion ja kunnan tulisi ostaa Viipurin seudun suurimpiin lahjoitusmaihin kuulunut Suurperon kartano tilattoman väestön asuttamiseksi. Suurperon omistava kenraalinleski Orgevski tarjosikin yhdeksästä maakirjatalosta koostuvaa tilaa valtiolle vuonna 1910, mutta senaatti piti 775 000 markan hintaa liian korkeana. Kauppa raukesi sillä kertaa, mutta seuraavana vuonna Viipurin kunta osti tilan 600 000 markalla. Maata oli kaikkiaan yli neljä ja puoli tuhatta hehtaaria. Tilan jakamista varten perustettiin toimikunta, joka sai työnsä päätökseen vuonna 1913. Maakansa-lehdessä julkaistiin toukokuussa 1912 toimikunnan ensimmäinen jakoehdotus, johon sisältyi 11 palstatilaa ja toistasataa uudistilaa. Uudistilojen joukossa mainittiin Hailila, joka ehdotettiin annettavaksi Adam Hailille. Myöhemmin tiloja muodostettiin vielä jonkin verran lisää. Uudistilat olivat kooltaan 14–36½ hehtaaria ja palstatilat 3–6 hehtaaria. Tilojen hinta vaihteli 389 markasta 8 483 markkaan, ja se maksettiin vuokramaksuina 28 vuodessa.
Maakansa kirjoitti 26.9.1925, että Viipurin läänin maanviljelysseuran johtokunnan jäsenet olivat käyneet tutustumassa Suurperon asutusalueeseen. Alue oli valittu käyntikohteeksi, ”koska se on suurimpia ja onnistuneimpia seuran alueella ja koska seuran toimesta on oltu myötävaikuttamassa jaon onnistumiseen sekä myöhemmin pitkin aikaa maataloudellisen tilan kehittämiseen”. Yksi tutustumiskohteista oli Adam Hailin tila, josta oli 4.10.1925 tarkempikin kuvaus. Näin kirjoitti nimimerkki Mukana ollut:
Matka jatkui täältä Adam Hailin taloon. Tässä oli jo talo kuin linna. Asuinrakennus oli tiilestä, navetta kivestä. Kaksi asutuspalstaa kuului tälle talolle, mutta työmiehiäkin oli paitsi isäntää, 5 vahvaa poikaa. Täältä käytiin jalkaisin katsomassa myös Anna Hallenbergin kaunista valkoiseksi rapattua taloa. Istuttua Hailin pirttiin kahvikuppien ääreen luki maanvilj. Jahnukainen Suurperon asutusalueen historiikin. – – Kertomuksesta saatiin m.m. tietää, että alkuaan oli Suurperolla ollut 9 rälssitilaa, joita olivat omistaneet ja viljelleet talonpojat. Sitten olivat maat lahjoitetut sotaherroille, jotka taas vuorostaan olivat niitä myyneet venäläisille j.n.e.
Hailin talosta oli maininta myös Karjala-lehdessä 21.8.1931. Viipurissa ja sen ympäristössä oli riehunut pari päivää aikaisemmin ankara ukonilma.
Suurperolla ukkonen riehui klo 4 ja 5 välillä erittäin rajusti. – – Taloll. Aatami Hailin taloon löi salama katosta sisään rikkoen rakennuksessa kaksi uunia miltei täydelleen ja sytyttäen tulipalon. Kun paikalla sattui kuitenkin olemaan asukkaita, saatiin palo pian sammumaan. Muutakin vauriota aiheutti salama taloll. Hailin talossa. Niinpä se paiskeli ihmisiä nurin ja meni sitten lopulta ovipielestä ulos tehden siihen noin nyrkin kokoisen reiän. Pihalla se vahingoitti vielä kujapylvästä lohkaisten siitä aika kimpaleen mennessään.
Mainittakoon vielä, että Helsingin Sanomissa oli 4.3.1938 tieto Adam Hailin 70-vuotispäivästä.
Tulossa
Seuraavassa Haili-kirjoituksessani kerron Adamin vuonna 1900 syntyneestä pojasta, jolla oli sama nimi kuin isällään.
Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Linkit tekstissä.
Kuujo, Erkki 1982. Viipurin pitäjän historia II. Vuodesta 1865. Mänttä: Viipurin maalaiskuntalaisten pitäjäseura ry.
Meurman, Otto-I. 1985. Viipurin pitäjän historia III. Kartanot. Mänttä: Viipurin maalaiskuntalaisten pitäjäseura ry, Viipurin pitäjäsäätiö.
Hei, yritän koota Haili-sukua kesätapaamiseen Hyvinkäälle.
Se näyttää asettuvan elokuulle 2023.
Olisiko sinulla mahdollisuus tulla kertomaan em. artikkelista ja miten olet päätynyt kirjoittamaan sen? Jos, niin mikä elokuun viikonvaihde sopisi parhaiten? Onko sinullavjotain erityisehtoja tulollesi?
Tarja Haili
040 5000960
Hei Tarja, kiitos ilahduttavasta viestistä. Ilman muuta voin tulla kertomaan artikkelista elokuussa. Soittelen sinulle lähiaikoina, jotta voimme sopia ajankohdasta tarkemmin.