Blogikirjoituksen Taitajia Turusta lopussa mainittiin 1.12.1837 pidettävä huutokauppa, jossa oli määrä myydä instrumenttien valmistaja Fredrik Sagulinin jäämistö. Palaan ajassa hieman taaksepäin ja luettelen tärkeitä päivämääriä matkan varrelta:
- Fredrik Sagulin kuoli Helsingissä 15.5.1836.
- Vainajan leski Helena Carolina Sagulin s. Weitz pyysi Finlands Allmänna Tidning -lehden numerossa 34 (8.7.1836), että kaikki ne, jotka olivat pesälle velkaa tai joilla oli siltä saatavia, ilmoittaisivat velasta tai saatavasta ennen heinäkuun loppua. Samalla hän pyysi ilmoitusta niiltä, jotka olivat jättäneet instrumentteja tai muuta tavaraa korjattavaksi, jottei niitä laskettaisi pesän omaisuudeksi.
- Perunkirjoitus pidettiin 5.8.1836. Pesässä todettiin olevan varoja 494 ruplaa 50 kopeekkaa ja velkoja 1605 ruplaa ja puoli kopeekkaa, molemmat summat pankkoassignaatteina eli paperirahana.
- Helsingin raastuvanoikeus antoi 3.9.1836 vuosihaaston eli proklaman Fredrik Sagulinin kuolinpesän kaikille sekä tunnetuille että tuntemattomille velkojille. Velkojien oli viimeistään seuraavan vuoden lokakuun ensimmäisenä arkimaanantaina ennen kello kahtatoista päivällä ilmoitettava saatavansa oikeudelle. Velkoja, joka jätti saatavansa ilmoittamatta, menetti puhevaltansa velallista vastaan.
- Edellä mainittu lokakuun ensimmäinen arkimaanantai oli 2.10.1837. Raastuvanoikeuteen saapui määräaikaan mennessä kymmenen velkojaa, joista kerron tarkemmin tuonnempana.
- 14.10.1837 leski Helena Carolina Sagulin jätti raastuvanoikeudelle kirjoituksen, jossa hän yhdessä alaikäisten lastensa kanssa haki perinnönluovutusta vapautuakseen velkojen maksusta.
- Raastuvanoikeudessa 21.10.1837 paikalla olleet velkojat ilmoittivat, etteivät he vastustaneet lesken anomusta. Lesken vannoman velallisen valan jälkeen raastuvanoikeus päätti antaa julkisen haasteen Fredrik Sagulinin kaikille tunnetuille ja tuntemattomille velkojille. Heidän piti viimeistään seuraavan vuoden toukokuun ensimmäisenä arkimaanantaina ennen kello kahtatoista päivällä ilmoittaa saatavansa raastuvanoikeudelle; muuten he menettäisivät puhevaltansa velallista vastaan. Uskotuiksi miehiksi raastuvanoikeus nimitti taloustirehtööri Lindstedtin ja kauppias Langéenin.
- Toukokuun ensimmäinen arkimaanantai oli 7.5.1838. Tuon päivän puoleenpäivään mennessä velkojia oli ilmoittautunut kahdeksan.
- Helsingin raastuvanoikeus antoi tuomionsa konkurssiasiassa 4.2.1839.
Velkojat lokakuussa 1837
Kuolinpesän velkojiksi ilmoittautuivat viimeistään 2.10.1837 seuraavat:
- Leski Helena Carolina Sagulin jätti kirjallisen selonteon veloista, jotka hänelle piti korvata: perunkirjoituskustannuksia 9 ruplaa 551/2 kopeekkaa, hautauskuluja 151 ruplaa 81/2 kopeekkaa, proklaman hakukuluja 21 ruplaa 75 kopeekkaa, kruununveroja 4 ruplaa 14 kopeekkaa, piika Wilhelmina Åbergille maksettu vuosipalkka 27 ruplaa pankkoassignaatteina niin kuin edellisetkin ja seitsemän riikintaalaria 24 killinkiä valtionvelkaseteleinä, leski Sagulinin postiljooni Tallbergille suorittama 75 riikintaalaria valtionvelkaseteleinä ynnä sille laskettu korko 16.11.1835 ja 7.3.1836 väliseltä ajalta sekä vielä lainhakukuluja 18 ruplaa pankkoassignaatteina.
- Professori Gustaf Gabriel Hällström jätti oikeudelle kaksi alkuperäistä mutta leimaamatonta velkakirjaa, jotka oli päivätty 1.11.1830 ja 16.5.1836. Hän oli saanut niistä takaisin 43 riikintaalaria 39 killinkiä Ruotsin valtionvelkaseteleinä, mutta saatavaa oli vielä 126 riikintaalaria Ruotsin valtionvelkaseteleinä ja 25 ruplaa pankkoassignaatteina.
- Luutnantti, ritari Henric Lyra toimitti asiamiehensä, kielenkääntäjä C. Åbergin välityksellä kaksinaisesti (kahtena kappaleena, tvefalt) kirjoituksen, jonka mukaan leski Sagulinin 29.9.1836 allekirjoittama asiakirja osoitti, että Sagulinilla oli maksamatta 150 ruplaa huoneista, jotka hän oli vuokrannut 1.10.1835 alkaen vuodeksi kauppalaivuri M. Mickelssonin talosta Pikku Roobertinkadun tuntumasta.
- Kauppaneuvos Justus Etholén ilmoitti, että hänellä on kuolinpesältä laskutettuja saatavia 70 riikintaalaria kolme killinkiä Ruotsin valtionvelkaseteleinä.
- Kauppias Carl Gustaf Langéen velkoi kuolinpesältä oheen liitetyn laskun mukaisesti 59 ruplaa kaksi kopeekkaa laskettuna vaihtokurssiin 32 killinkiä = rupla.
- Kammantekijämestari H. Weckström vaati suoritusta velkakirjassa vahvistetun 88 riikintaalarin summasta korkoineen. Fredrik Sagulin oli antanut velkakirjan Weckströmin vaimolle, entisen kammantekijän leskelle Maria Bäckmanille 27.4.1835. Sagulin oli lyhentänyt velkaa maksamalla 20 ruplaa pankkoassignaatteina. Weckströmillä oli velan panttina esimerkiksi kymmenen hopeahelaista merenvahapiippua.
- Taloustirehtööri Gustaf Adolf Lindstedt ja eversti, ritari Carl von Rosenkampf ilmoittivat, että he olivat myöntämänsä takauksen vuoksi joutuneet maksamaan Aleksanterin yliopistolle Sagulinin ottaman 600 pankkoassignaattiruplan lainan korkoineen. Instrumenttien valmistaja Sagulin oli antanut lainasta velkakirjan 28.8.1834.
- (tämä kohta puuttui pöytäkirjasta, mutta seuraava kohta oli numero 9)
- Vahtimestari C. G. Häggström ilmoitti suullisesti, että Sagulin oli hänelle velkaa 36 riikintaalaria valtionvelkaseteleinä ja 50 ruplaa pankkoassignaatteina ja että Sagulin oli antanut kaksi velkakirjaa, ensimmäisen 29.10.1832 ja toisen 1.8.1835.
- Musikantti Carl Weitz ilmoitti suullisesti, että hän oli antanut Sagulinin hautaamiseen 25 ruplaa pankkoassignaatteina eikä ollut saanut niistä hyvitystä, minkä leski Sagulin myönsi.
Velkojat toukokuussa 1838
Velkojat olivat suurimmaksi osaksi samoja kuin lokakuussa 1837, mutta joukoista puuttui muutama nimi ja yksi oli tullut lisää:
- kauppaneuvos Etholén
- eversti, ritari Carl von Rosenkampf
- kauppias Carl Gustaf Langéen
- luutnantti, ritari Henric Lyra
- taloustirehtööri Gustaf Adolf Lindstedt
- räätälimestari A. Palmqvist
joka vaati, että hänelle tulee etuoikeutettuna velkojana maksaa 43 riikintaalaria 21 killinkiä vainajan hautajaisiin tehdystä työstä oheistetun laskun mukaisesti
- leski Sagulin
- kammantekijämestari H. Weckström.
Sagulinin leskeä koskevien liitteiden mukana oli kirkkoherra Crohnin todistus siitä, että valtioneuvoksetar Aurora Demidoff (s. Stjernvall, myöhemmin Karamzin) oli lahjoittanut köyhtyneelle Helena Carolina Sagulinille kaksisataa ruplaa pankkoassignaatteina.
![]() |
Kozlov, Alexander. Nuori Aurora Karamzin. Historian kuvakokoelma, Museovirasto. CC BY 4.0. |
Raastuvanoikeuden mukaan vain osa Helena Carolina Sagulinin esittämistä saatavista voitiin katsoa etuoikeutetuiksi saataviksi kauppakaaren 17 luvun neljännen pykälän nojalla:
Jos velallisen miehen kuoltua joku on hänen hautaamiseksensa rahaa tahi tavaraa uskonut, niin se ensin maksettakoon, sitten kuin edellä mainittu tavara on eroitettu. Sitä lähinnä, mitä on omaisuuden kirjoittamiseksi kohtuullisesti kulutettu, niin myös vaivaisten osaksi neljä äyriä sadalta talarilta omaisuuden arvosta; sitten parantajan palkka, lääkkeet ja vainajan elatus viimeisellä sairausajallansa, hoitajain palkka samalta ajalta, samoin palveliain ja palkoillisten palkat viimeiseltä vuodelta.
Muita Helena Carolina Sagulinin saatavia – postiljooni Tallbergille suoritettua maksua ja neljän ruplan 14 kopeekan kruununveroja, joiden maksamista leski ei ollut vahvistanut kuiteilla – ei katsottu voitavan kohdella etuoikeutettuina saatavina.
Kammantekijä H. Weckströmin saatava oli etuoikeutettu, koska hän oli vahvistanut saatavansa asianmukaisella velkakirjalla. Etuoikeuden piirissä oli myös hänen velan pantiksi saamansa omaisuus.
Edellä mainittujen saatavien tultua korvatuiksi seuraavat velkojat saisivat maksun laillisesti valvotuista ja vahvistetuista saatavistaan:
- kauppaneuvos Justus Etholén
- eversti, ritari Carl von Rosenkampf
- kauppias Carl Gustaf Langéen
- taloustirehtööri Gustaf Adolf Lindstedt.
Koska räätäli Palmqvist ei ollut ilmoittautunut velkojaksi Sagulinin proklaman määräpäivänä 2.10.1837, hän oli menettänyt puhevaltansa asiassa. Luutnantti, ritari Lyra taas ei ollut esittänyt vaatimuksensa tueksi vuokrasopimusta tai vastaavaa vaan ainoastaan leski Sagulinin allekirjoittaman asiakirjan. Siitä syystä hänenkin vaatimuksensa hylättiin.
Jos ja kun varoja ei riittänyt jaettaviksi etuoikeudettomille velkojille, varat jaettiin saatavien suuruuden mukaisessa suhteessa (slikt af marck som af marck). Tämä todetaan kauppakaaren 17 luvun viidennessätoista pykälässä, joka on seuraavassa ensin vanhana, sitten vuoden 1867 suomennoksena:
Ellei welcapään omaisus ulotu caikille näille welcamiehille; nijn andacot yhtäläisesti langeta marcasta nijn cuin marcasta, ne joilla on yhtäläinen oikeus toinentoisens canssa, ja seisocon caswo nijn lujana cuin pääwelcakin. Waan caswo ei mahda taincaldaisisa tiloisa, welcamiesten wälillä, edemmäxi luettaa, cuin sijhen asti, cosca welcapään omaisus tuli tacawaarickoon pannuxi.
Jos velallisen omaisuus ei riitä näille velkojille, niin jääkööt ne, joilla keskenänsä on sama oikeus, itsekukin saman verran joka markalta saamatta, ja maksossa olkoon korko yhtä hyvä kuin päävelkakin. Mutta korkoa tällaisissa tiloissa elköön velkojien kesken otettako lukuun kauemmaksi kuin siihen asti, jolloin velallisen omaisuus takavarikkoon pantiin.
Velkojien joukossa oli monia tuttuja nimiä, kuten yliopistomies Gustaf Gabriel Hällström (1775–1844), kauppaneuvos Justus Etholén (1791–1869), kenraalimajuri Henrik Lyra (1802–1875), Aleksanterin yliopiston puutarhurinakin toiminut taloustirehtööri Gustaf Adolf Lindstedt (1800–1863) ja kenraalimajuri Karl von Rosenkampf (1793–1846).
Lähteitä:
Helsingin raastuvanoikeuden istunto 4.2.1839 (linkki FamilySearchiin rekisteröityneille ja kirjautuneille käyttäjille).
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Linkit tekstissä.
Ruotsin valtakunnan laki: hyväksytty ja vahvistettu valtiopäivillä vuonna 1734.
Vanha suomennos. Agricolaverkko.
Uusi suomennos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Helsinki 1867.