Vuonna 1899 heinäkuun 3 päivänä aljettiin ja muina allamainittuina päivinä jatkettiin Raastuvanoikeuden istunnot Kemin kaupungissa, kaupungin n.k. lukuhuoneella. Raastuvanoikeuden esimiehenä oli allekirjoittanut Kemin kaupungin v.t. pormestari ja jäseninä neuvosmiehet kauppias Frans Petter Westberg ja Wilho Björkman.
Sittenkun Kemin seurakunnan kirkkoherra J. G. Snellman oli pitänyt Jumalanpalveluksen, jossa läsnäolivat allekirjoittanut puheenjohtaja ja neuvosmiehet sekä runsaasti yleisöä, julistettiin Raastuvanoikeuden istunnot alkaneiksi Kemin kaupungissa ja käsiteltiin niissä esiintulleet asiat seuraavassa järjestyksessä.
[18.9.1899]
§: 110
Oden edessä ollen kertoi virallinen sjä kaupunginviskaali Juho Alfred Nyman, että saksalainen kujeilija Cäsar Kreuter, Berlinistä, oli sununtaina kuluvan syyskuun 17 päivänä kirkonaikana laittanut markkinatelttiä kaupungin alueelle minkävuoksi sjä virkansa puolesta vaati vjan langettamista lailliseen edesvastaukseen sabbatin rikkomisesta.
Kun vjaa tämän johdosta sisälle huudatettiin saapui Oteen hänen vaimonsa Meta Kreuter, joka kanteesta kuultuna kielsi sen todenperäisyyden kertoen ettei he olleet tehneet työtä sununtaina vaan ainoastaan kiinnittäneet telttaa hakoihin ja ettei he kirkonaikana eli kello kymmenestä kahteen tehneet mitään työtä, eikä sitäpaitsi tiedä haastettakaan saaneensa.
Sjä nimitti nyt asiassa todistamaan poliisit Simo Rimpiläisen ja Kalle Winterin joista edellinen huudolle saapuikin, mutta jälkimäinen oli haastamatoinna poisjäänyt.
Poliisi Simo Rimpiläinen sai nyt, kun jääviä kysyttäessä ei ilmoitettu, vannoa tjan valan jonka arvosta muistutettuna hän kuulusteltaessa todisti: että vjan väki, kun todistaja, viime sununtaiaamuna kello neljännestä vaille yksitoista toisten poliisien kanssa tuli putkasta päästämästä juopuneita, oli ylös laittamassa telttaansa, jonka vuoksi ja erittäinkin, kun väkeä kokoontui katsomaan työntekoa, tja haastatti vjan Oteen, vjat olivat vielä haasteen saatuansakin pitkittäneet työtänsä sanoen, että ”sakkorahat pitää tienata”. Tja omisti todistuksensa ja astui ulos palkkaansa pyytäen.
Vja myönsi nyt tjan puheen todeksi. Asialliset saivat tämän jälkeen astua ulos jolloin Osa tehtiin seuraava
Päätös.
ROs on ottanut tämän asian tutkintoon ja katsoo siinä tjan puheesta, jonka vja on todeksi myöntänyt, selville käyneen, että vja on sununtaina kuluvan syyskuun 17 päivänä kirkonaikana, väellään teettänyt työtä ja siten saattanut itsensä syypääksi sabbatin rikkomiseen, minkä tähden ROs tutkii oikeaksi langettaa vja Cäsar Kreuter’in tästä teostaan vetämään sakkoa voimassa olevan [vuoden 1889] Rikoslain 41 luvun 6 §n mukaan kymmenen markkaa, jotka kruunulle lankeavat, mutta ovat varain puutteessa sovitettavat neljän päivän vankeudelle sekä pyydettynä todistajapalkkiona poliisi Simo Rimpiläiselle suorittamaan kolme markkaa, jotka pikaisen ja suosiollisen maksun puuttuessa lisätään tämän pöytäkirjan ja päätöksen lyhennysotteiden lunastuksilla ynnä muilla ulosottoa varten tarpeellisilla kustannuksilla. Julistettiin.
Pöytäkirjaan on pykälän 110 kohdalle merkitty, että sakot on maksettu.
Perä-Pohjolaisessa oli 16.9.1899 ilmoitus, joka antaa lisävalaistusta pykälässä mainitun sunnuntain tapahtumiin:
Lauantaina 23.9.1899 Perä-Pohjolaisessa julkaistusta ilmoituksesta näkyy, että yksi paikkakunnan voimamies ilmoittautui painiskelemaan:
Lähteitä:
Kansallisarkisto Oulu, Kemin RO, Ca:1_1 Tuomiokirja 1899.
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Perä-Pohjolainen 16.9.1899 ja 23.9.1899.