Suomessa
Benvikin neito 27 viipyi pellavaopistossa vähän toista vuotta. Koulun johtaja J. V. Bladh kirjoitti 22.11.1821 todistuksen, jonka mukaan Seraphia pääsi toiveensa mukaisesti pois koulusta, koska hänellä ei ollut taipumuksia alalle (varder såsom mindre fallen för Linneslöjd och enligt sin egen åstundan ifrån Institutet demitterad). Bladh vakuutti, että Seraphia oli käyttäytynyt sävyisästi, tottelevaisesti, rehellisesti ja säädyllisesti.
Seraphia palasi Kaskisista Turkuun ja muutti sieltä joulukuussa 1824 perheen mukana edelleen Pöytyälle Viilalan Äärin taloon. Ennen Pöytyälle muuttoaan hän sai Turussa aviottoman tyttären: Maria Selina syntyi 6.3.1824 ja kastettiin 9.3.1824. Kummeja olivat kätilöoppilaat (Accouch: Eleverne) Madame Söderholm ja jungfru Helin sekä piika Helena Grönlund.
Toinen, niin ikään avioton tytär Augusta syntyi Pöytyällä 17.7.1827. Tyttären kummit olivat kersantti Robert Grundström, hänen tyttärensä Clara Wilhelmina, rouva Maria Björkblad ja Äärin emäntä Johanna Juhantytär.
Lokakuussa 1834 Seraphia Carolina muutti tyttärineen Pietariin.
Muuttokirja Pöytyältä Pietariin. Allekirjoittanut 22.7.1834 kirkkoherra Carl Helenius.
Lähde: S:ta Katarina svenska församling i S:t Petersburg, Betygsböcker, SE/RA/2416/H /1/142 (1834).
Muuttokirjan kääntöpuolella on ote palkollisasetuksesta ruotsiksi ja suomeksi. Suomenkielinen teksti:
Ulosweto 1805 wuoden Palkkawäen Asetuksesta. Art. 8. §. 3
Niin pian kuin Palkollinen toisesta pitäjästä Isännän tygö tullut on, näyttäköön kohta Isännälle, sen Kirkko-Herralda siinä Pitäjässä, josta hän muutti, saadun Papinkirjansa, ja myös neljäntoistakymmenen päiwän sisällä Kirkko-Herralle siinä Seurakunnasa, johonga hän siirsi. Se Isändä, joka wastanotttaa Palkollisen ilman Papinkirjata, ja se Palkollinen, joka laiminlyö näyttää sitä nyt mainitulla muotoa, sakotetaan yhden Riikintalarin kolmekymmendäkaksi killingiä Bankkoa.
Lähde: S:ta Katarina svenska församling i S:t Petersburg, Betygsböcker 1834.
Pietarissa
Seraphia asui Pietarissa naimattomana syyskuuhun 1842, jolloin hän kuoli “hermokuumeeseen” (nervfeber, luultavasti lavantauti). Hän oli kuollessaan 43-vuotias.
Seraphian tyttäret kirjattiin Pyhän Katariinan seurakunnan pääkirjoihin kasvattilasten ja aviottomien lasten sivuille. Esikoistytär Maria Selina näkyy 1830-, 1840- ja 1850-luvun pääkirjoissa, mutta Augustaa ei näy enää 1850-luvulla. Maria Selina oli 1830- ja 1840-luvuilla nimineuvos K. Antropoffin kasvattitytär ja kävi ehtoollisella melko säännöllisesti vuodesta 1847 alkaen. Augustan kohdalle ehtoolliskäyntejä ei ole merkitty.
Maria Selina muutti 28.4.1860 takaisin Pöytyälle.
Paluu Pöytyälle
Pöytyällä pidettiin 28.5.1860 pitäjänkokous, jonka ensimmäisessä pykälässä käsiteltiin Maria Selina Jahnin pitäjään muuttoa:
Suomen kieleksi luettuani – – Passilaitos Pietarissa Guvernörien kautta tänne holhottavaksi on lähettänyt jo kuolleen kersanttityttären Serafia Karoliina Jahn’in jälkeenjääneen mielipuolityttären Maria Selina Jahn, täällä syntyneen vuonna 1824, ja täältä ynnä äitinsä kanssa muuttaneen vuonna 1834 Pietarin pääkaupuntiin, kysyin läsnäolevilta seurakunnan jäseniltä hänen vastaanottamistansa tänne, jotka kauan keskusteltuansa päätivät mainittua Maria Selina Jahnia otettaaksi vastaan seurakunnan yhteyteen, jos ei lain ja asetuksien voimastas hänen holhomisesta vapaaksi päästä tästäedes Wankivartialle Kaarle Kotilalle määrättiin maksettavaksi vaivaisten kassasta mainitun Maria Jahnin 11 vuorokauden holhouksesta 77 kopeeka hopiata ja häntä elätettäväksi vuorokauden talossa, siksi kuin häntä saataisiin pidemmäksi ajaaksi jollekulle holhoukseen.
Kolmisen viikkoa myöhemmin asia saatiin järjestykseen:
Soveliaimmaksi nähtyä Maria Selina Jahnia, jonka elättämisestä ympäri kuljettamisella seurakunnassa oli 28tenä päivänä äsken kuluneessa Toukokuussa päätetty, yhdessä paikassa holhota, suostuttiin tässä tilassa pappilan torppari Juha Heikinpoika Karjanojan kanssa, joka holhottavaksi ja elätettäväksi otti Maria Selina Jahnin kahdella 2 tynnyrillä rukiita ja neljällä 4 hopiaruplalla vaivaishoidon varoista 24teen päivään asti tulevana vuonna 1861 eli saman palkan laskulla, jos mainittu kirkonvaivainen sitä ennen tulisit tästä holhoustilasta eriämään.
Pöytyän pitäjänkokous 17.6.1860 § 1
Maria Selina kuoli keuhkotautiin 12.11.1865.
Augusta?
Augusta tuntuu katoavan Pyhän Katariinan seurakunnan kirjoista 1840-luvun jälkeen. Ancestry-tietokannassa on tieto, jonka mukaan vuonna 1857 Saksasta saapui New Yorkiin 30-vuotias, noin vuonna 1827 syntynyt Augusta Jahn mukanaan kuusivuotias Augusta Jahn. Tulkoon muuttotieto kirjatuksi tähän kaiken varalta.
Lähteitä:
Ruotsin valtionarkiston verkkopalvelu. S:ta Katarina svenska församling i S:t Petersburg.
ZIMMERMAN, GARY J., and MARION WOLFERT. German Immigrants: Lists of Passengers Bound from Bremen to New York, 1855-1862, with Places of Origin. Baltimore: Genealogical Publishing Co., 1986. 167p. Ancestry-tietokanta.
ÅAB FHS, D XVI 5.