Pataljoonan kesämarssi 1887, osa II

Jatkoa edelliseen kirjoitukseen.

Pälkäneen ”leikkisodan” jälkeisenä aamuna, tiistaina 26. heinäkuuta, otettiin kantamukset selkään ja pakattiin muut tavarat kuormiin. Matka jatkui kohti Kangasalaa. Ensimmäinen levähdyspaikka oli Tiitolassa ja seuraava Kaivannossa, jossa vastaanotto oli juhlallinen sateisesta ja tuulisesta säästä huolimatta:

Kaiwannossa – – oli laitettu lipuilla kaunistettu kunniaportti, kahden puolen siltaa. Tuuli käwi kowa ja satoi wähän, mutta kuitenkin soitti musiikki Willikan yli ja muualta tulleille kansalaisille, ja musiikkia kestittiin kahwilla öwerstiluutnantti Schreyn puolesta. Keisarin harjulla ihailtuamme näköalaa saimme käydä tornissakin.

Yöksi pataljoona majoittui Kangasalan kirkolle, Roineveden rannalle urkutehtailija Thulén maille. Keskiviikon ohjelmassa oli taas sotaharjoitus. Nyt valloitettavana oli Kirkkoharju. Harjoitusta seuraamaan oli tullut runsaasti väkeä aina Tampereelta saakka.

Kangasalan kirkkoharju. Lyijykynäpiirros. Kajanus, Selma, piirtäjä 1873–1899, Museovirasto. Historian kuvakokoelma. Museovirasto.finna.fi. CC BY 4.0.

27. p. Saatiin aamupäiwä lewätä, illalla 3:mas komppania ja toinen puoli 2:ta komppaniasta asettui n. k. ”Hjertan plassille” puolustusasemaan. 1:sen ja 4:nen ja ensipuolen 2:sta komppaniasta tuli se walloittaa. Suuri kansan paljous uteliaisuudella katseli tätä meidän tointamme. Päiwällä siwilikansan puolesta kestittiin meitä kahwilla nisuleiwän kanssa, illalla oluella, ja raittiusseuralaisille oli limonadia tarjona. Sitä me surkutellen katselimme, kuin meidän tähden ihmiset ei joutaneet heinäntekoon, kun oli niin paljon uutta katseltawaa. Lopuksi paiskattiin tanssiksi.

Paluumatka Kangasalta alkoi 28. päivänä. Kello viisi aamulla pataljoona lähti marssimaan kohti Lempäälää. Välipysähdykset olivat Meurmanin kartanossa Liuksialassa ja Lopen kartanossa Lempäälässä, jossa janoiset miehet joutuivat maksamaan maidosta 40 penniä ja piimästä 20 penniä kannulta. Kolmen aikaan iltapäivällä marssijat saapuivat Lempäälän kirkolle ja leiriytyivät kirkon luona olevalle mäelle. Seuraavana päivänä oli taas harjoitus: puolet pataljoonasta puolusti kanavan yli kulkevaa rautatiesiltaa ja maantien siltoja, toinen puoli yritti niitä valloittaa.

Illalla tanssittiin n. k. palokunnankentällä, jossa myös pussi taistelu sai jokaista nauramaan.

30. p. aamulla k:lo 5 1/2 lähdimme Toijalaan poiketen Wiialaan 3 tunniksi lepäämään, kunnes noin puoli yhden aikaan saawuimme Toijalaan, joka oli tuloamme warten kaunistettu kunniaportilla ja lukuisilla lipuilla.

Kylään oli rakennettu kaksi porttia. Ensimmäisen päällä liehui Suomen vaakuna, ja kentälle mentäessä oli toinen portti, jonka lipussa oli Hämeen vaakuna ja portin päällä kirjoitus ”Terve Tuloa”. Vapaapalokunnan torvisoittokunta tervehti pataljoonaa soitollaan. Palopäällikkö piti tervetuliaispuheen, ja kyläläiset tarjosivat kahvia ja leipää. Illalla oli vielä taisteluharjoitus.

Päiwällistä syötyämme kestittiin meitä osaksi padassa (?) keitetyllä kahwilla. K.lo 10 [illalla] läksi 2:nen ja 4:s komppania kylän ulkopuolelle walloittaaksensa 1:sen ja 3:nen komppanian suojeleman leiripaikan ynnä kylän. Hauskaa kehuiwat kyläläiset olleen kuulla pauketta ja nähdä kiwäärin tulen leimahtavan puolipimeässä yössä. 31. p. saimme käydä kirkossa ja illalla tanssittiin. Kansaa oli kokoontunut arwiolta toistatuhatta henkeä.

Aamulla 1. elokuuta kaksi komppaniaa lähti puoli kuudelta Kuurilan suuntaan ja toiset kaksi puoli tuntia myöhemmin ajamaan heitä takaa.

– – leikkisotaa kesti koko matkan aina Niemen kartanoon asti Kalwolassa, jossa tehtiin wiimeinen rynnäkkö ja lopuksi sowinnossa asetuimme yhteen leiriin Niemeen menewän tien oheen kylwöheinä-maahan. Kapteeni Wikberg lahjoitti tässä jokaiselle miehelle 3/4 kannua maitoa, joka maistui hywältä lämpimässä.

Tiistaiaamuna 2.8. pataljoona lähti ”suoranaisessa marssissa” kotia kohti. Taukoja oli Kankaanpään kartanon luona ja Parolassa, ja yhden aikaan astuttiin kasarmin portista sisään. Kesämarssi oli kestänyt 12 vuorokautta, ja matkaa oli taitettu noin 16 peninkulmaa. Pataljoonan päällikkö kiitti joukkoa harjoituksista ja hyvästä käytöksestä. ”Sen jälkeen juosten ja hurraten juoksimme kasarmiin.”

Kyllä kasarmissa nyt on jälleen paljon muistelemista ja juttelemista, kunnes miehiä taas lasketaan lomalle ja helpommalle elämälle.

Hämeen Sanomat
12.8.1887 no 64

Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Hämeen Sanomat 9.8.1887 no 63, 12.8.1887 no 64 ja 16.8.1887 no 65.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *