Kuka murhasi Joonas Reivilän VII

Joonas Reivilän murhaoikeudenkäynti jatkui Helsingin raastuvanoikeudessa 20.11.1839. Istuntoon olivat saapuneet kuultaviksi kauppias Adolf Lilljefors ja merimies Östermanin vaimo Hedvig.

Kauppias Lilljefors totesi, ettei hän voinut enää tietää, keitä kaikkia hämäläisiä talollisia ja uusmaalaisia henkilöitä hänen luonaan oli murha-aikaan ollut kortteerissa tai kauppaa käymässä. Vaikka hän olisi heistä ja heidän tavoistaan aikaisemmin jotain tiennytkin, kaikki oli jo hävinnyt muistista.

Hedvig Österman sanoi, että hänen miehensä oli lähtenyt kaupungista juhannuksena 1838 ja noussut Pietarista lähteneeseen laivaan, joka oli pian sen jälkeen haaksirikkoutunut. Seuraavaksi Österman oli pestautunut Viipurissa Atlas-nimiseen laivaan, eikä Hedvig Österman tiennyt, missä mies tätä nykyä oleskeli.

Laskiaissunnuntaita seuraavana maanantaina 26.2.1838 merimies Österman oli pyytänyt vaimoa hakemaan hänelle piirongista suoniraudan, koska hän oli luvannut iskeä suonta eräältä Pekka-nimiseltä kuusamolaiselta. Seuraavana päivänä, kun Österman oli tavannut Pekan ja muutamia tuntemattomia miehiä, Pekan haavasta oli alkanut vuotaa verta, jolloin Österman oli sitonut sen uudestaan Pekan omalla nenäliinalla. Koska Österman oli ollut mukana, kun Pekan seurue lähti myymään poroja Tallinnaan Fredrik Ropsfeltin kuskaamana, kaupunginviskaali Sahlberg kysyi Hedvig Östermanilta, oliko hänen miehensä puhunut mitään Ropsfeltin elintavoista. Ei ollut.

Kaupunginviskaali Sahlberg vaati, että Lilljeforsin ja Östermanin annettaisiin vahvistaa lausuntonsa valalla, niin kuin tapahtuikin. Lisäksi Sahlberg halusi kuulla Lilljeforsin kaupan puukhollareilta Gustaf Christoffer Holmgréniltä ja Carl Johan Ekroosilta sekä puotipalvelija Victor Tulanderilta, muistivatko he, ketkä hämäläiset talolliset pitivät murhan aikaan kortteeria kauppias Lilljeforsin luona.

Carl Gustaf Holmgren, Carl Johan Ekroos ja Victor Tulander vakuuttivat aikaisemman lausuntonsa mukaisesti, etteivät he tienneet murha-aikaan Lilljeforsin talossa oleskelleiden hämäläisten talollisten nimiä eivätkä kotipaikkoja.

Kaupunginviskaali Sahlberg totesi, että olisi mitä tärkeintä saada selville, kuka omisti tutkinta-asiakirjoissa mainitut piiskan ja piiskansiiman. Siksi hän esitti raastuvanoikeudelle, että Lilljeforsin palvelusväkeä pitäisi kuulla vielä uudestaan. Siltä varalta, ettei raastuvanoikeus olisi tähän suostuvainen, hän oli valmis antamaan loppulausuntonsa.

Sahlbergin mukaan Thusbergiä ja Ropsfeltiä vastaan oli raskauttavia asianhaaroja, joiden nojalla he olivat olleet ainakin tietoisia Joonas Reivilän murhasta. Koska perusteellista tutkimusta ei ollut voitu tehdä, Sahlberg jätti asian tältä osin raastuvanoikeuden ratkaistavaksi.

Raastuvanoikeus ei myöntynyt Sahlbergin esitykseen vaan otti asian lopullisesti päätettäväkseen. Oikeuden mukaan raskauttavia todisteita Thusbergin ja Ropsfeltin syyllisyydestä ei ollut, joten rengit Thusberg ja Ropsfelt vapautuivat murhasyytteestä.

Thusbergin ja Ropsfeltin vankilareissua voi seurata Helsingin kaupunginvankilan vankiluetteloista. Marraskuun 1839 luettelossa mainitaan ensimmäisenä telkien takana kauimmin ollut vanki, renki Fredric Ropsfelt. Hän vapautui kaupunginvankilasta 26.11.1839. Hänet oli tuotu vankilaan toista vuotta aikaisemmin, 25.9.1838.

Thusberg oli tuotu kaupunginvankilaan 24.11.1838 taskuvarkaudesta syytettynä. Varkausjutun käsittelyn jatkoa odotellessa Thusberg siirrettiin 26.11.1839 kaupunginvankilasta kruununvankilaan.

Joonas Reinilän murhajuttu alistettiin Turun hovioikeuden vahvistettavaksi. Hovioikeus teki tammikuussa 1840 asiassa päätöksen, joka oli Helsingin raastuvanoikeuden päätöksen mukainen. Otsikon kysymys jää vastausta vaille.

Lähteitä:
KA Astia, Prokuraattorin toimituskunta, Eob:14–15 Kaupunkien vankiluettelot 1838–1839.
KA Tku, Turun HO, Dbc:22–23 Rikospäätöksiä 1839, 1840.
KA Tku, Turun HO, Ebd:224 Alistusakteja 1840.

Artikkelikuvassa näkymä Katajanokalta. Alkuperäisen kuvan tekijä Barthélemy Lauvergne 1842–1852. Historian kuvakokoelma, Museovirasto. CC BY 4.0.

Tarinan aikaisemmat osat:

Korpilahden miehet Helsingissä
Joonas Reivilä matkansa päässä
Kuka murhasi Joonas Reivilän?
Kuka murhasi Joonas Reivilän II
Kuka murhasi Joonas Reivilän III
Kuka murhasi Joonas Reivilän IV
Kuka murhasi Joonas Reivilän
V
Kuka murhasi Joonas Reivilän VI

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *