Aikomus Amerikkaan

Hämäläinen-lehdessä kerrottiin 26.11.1892 erään palvelustytön epäonnisesta matkustusyrityksestä Amerikkaan:

Kesken lopetettu Amerikan-matka. Erään palvelustytön Lopelta, jonka wiime kesänä piti matkustaa Amerikaan täytyikin lakkauttaa matkansa Hullissa syystä, että se matkapiletti, jonka hän osti Hankoniemestä, oli kadonnut ja hänellä ei ollut waroja toista ostaa. Hullissa hän kuitenkin sai Pastori Enqvist’in toimesta paikan, mutta täytyi hänen jättää se vähän ajan kuluttua, syystä ettei hän suomen kielellä, jota hän ainoastaan tunsi, woinut tulla toimeen. Näin joutuen suureen kurjuuteen wieraassa maassa, otti Wenäjän konsuli hänestä huolta ja lähetti hänen kotia.

Samassa lehdessä oli syyskuussa 1893 uutinen reippaasta 11-vuotiaasta:

11-vuotias Amerikaan matkustaja. Wiime torstai-aamuna lähti Oulun asemalta Hankonientä kohti 11-wuotias tyttönen, aikomuksella jatkaa matkaansa Amerikaan. Hänen nimensä on Hilda Säkkinen ja kotoisin Kuusamosta. Tätinsä, joka on Amerikassa, oli hänelle lähettänyt wapaapiletin Amerikan-matkaa varten ja tyttö käyttikin hywäkseen tätä tilaisuutta. Oulun asemalta ei mainittuna aamuna ollut muita Amerikaan lähtiöitä, joten hän häätyi aiwan yksikseen ja wentowieraiden seurassa tekemään tuon waiwaloisen matkan. Isä hänellä on myös Amerikassa, waan äiti Kuusamossa – Tyttö käwi, niinkuin siirtolaiset ainakin, Suomen höyrylaivayhtiön täkäläisen asiamiehen luona matkapapereitaan wahwistuttamassa ja matkaa warten ohjeita saamassa. O. I.

Hildan matkasta kertoi ensimmäisenä ilmeisesti Oulun Ilmoituslehti 10.9.1893. Tämä uutinen, kuten loppilaisen neidon matkasta kertovakin, julkaistiin useissa lehdissä.

Hilda ilmeisesti matkusti Oulusta Hankoon junalla. Laivallakin olisi päässyt. Kaiku 1.9.1893 no 103.

Siirtolaisinstituutin rekisterin mukaan kyseisenä vuonna lähti Hangosta Urania-laivalla 10-vuotias Hilda Säkkinen. Englannista hän jatkoi Allan Linen aluksella Kanadan Quebeciin. Olisiko kyseessä juuri uutisen Hilda Säkkinen?

Suomen Höyrylaivaosakeyhtiö oli aloittanut laivaliikenteen Hangosta Kööpenhaminan kautta Hulliin vuonna 1884, ja vuodesta 1891 kulki viikottain aluksia, joilla kuljetettiin siirtolaisten lisäksi Englannin markkinoille voita sekä puutavaraa ja paperia. Matkustajat jatkoivat Hullista valtamerialuksilla Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Maitotalouden Lehti 24.9.1893 no 39.


Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Hämäläinen 26.11.1892 no 95 ja 13.9.1893 no 73. Kaiku 1.9.1893 no 103. Maitotalouden Lehti 24.9.1893 no 39. Linkit tekstissä.
Siirtolaisrekisteri. Siirtolaisinstituutti.fi.
Suomen Höyrylaivaosakeyhtiö.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *