Lähteenä läänintoimisto

Suomen vanhan sotaväen aikaan jokaisessa läänissä oli läänintoimisto (länenämnd), joka hoiti kutsunta-asioita kutsuntatoimistoa ylempänä viranomaisena. Toimisto valvoi asevelvollisuuden toimeenpanemista ja käsitteli sotapalvelukseen liittyviä anomuksia ja valituksia.

Esimerkiksi Oulun läänintoimiston asiakirjoihin voi perehtyä Kansallisarkiston Oulun toimipisteessä. Läänintoimiston arkistoon sisältyy seuraavia kokonaisuuksia:

Oulun läänintoimiston arkisto

Antti Liikanen

Tilasin viime Oulun-käynnilläni läänintoimiston anomusdiaarin vuosilta 1881–1894, koska halusin nähdä, näkyykö diaarissa vuoden 1883 kutsuntaan osallistunutta kuolajärveläistä Antti Liikasta. Ei näkynyt.

Seuraavaksi tilasin vuotta 1883 koskevat läänintoimiston kokousten pöytäkirjat ja kirjetoisteet sekä läänintoimiston saman ja seuraavan vuoden kokouksiin kertyneet asiakirjat. Antista ei ollut niissäkään mainintaa.

Antti Liikanen osallistui kutsuntaan huhtikuussa 1883 ja nosti arvan numero 5. Kesäkuussa 1883 mies lähti Romeo-nimisellä laivalla Göteborgista Hulliin Englantiin ja matkusti sieltä edelleen Amerikkaan, Minnesotan osavaltiossa sijaitsevaan New York Millsiin. Saman vuoden elokuussa Oulun läänin kutsuntatoimisto julkaisi luettelon vakinaiseen kolmivuotiseen palvelukseen määrätyistä asevelvollisista, ja siinä luettelossa Antti oli mukana yhtenä neljästä kutsuntaan osallistuneesta kemi- ja kuolajärveläisestä. Arvan numero 1 nostanut Kaarle Ylijoutsijärvi oli vapautettu palveluksesta, joten palvelukseen määrättiin myös arvan numero 5 nostanut Antti Liikanen. Palvelukseen hän ei kuitenkaan astunut, sillä uusi elämä oli jo alkanut. Muut palvelukseen määrätyt olivat Juho Tapio, Antti Tolonen ja Juho Erkki Viitala.

Vapautuksen saanutta Kaarle Ylijoutsijärveä käsiteltiin läänintoimiston vuoden 1883 kokouksissa 9.6., 6.7. ja 30.7. Häntä koskevaa aineistoa on myös saman vuoden kirjetoisteiden ja kokouksiin kertyneiden asiakirjojen joukossa.

Pekka August Inkilä

Edellä mainitussa anomusdiaarissa esiintyy kuitenkin muuan jo tutuksi käynyt mies, nimittäin isoisäni. Diaarimerkinnän mukaan Pekka Aukusti Inkilä, asevelvollinen Kemin maaseurakunnasta, valitti 18.7.1893 Oulun läänintoimiston 3.6.1893 tekemästä päätöksestä.

Läänintoimiston kesäkuun alun kokouksessa olivat läsnä kuvernööri A. J. Malmgren, lääninsihteeri V. E. Liljeblad, kapteeni Edvard Rundberg sekä kunnallislautakunnan esimiehet Jaakko Saukkonen ja Juho Markuksela. Huhtikuussa kutsuntaan osallistuneen Pekan asiaa käsiteltiin pykälässä 5. Myös Pekka oli saanut kutsun kokoukseen, jossa tohtori Bergström tarkasti miehen ja lausui sen jälkeen, ettei Pekassa voinut havaita sellaista vikaa tai tautia, joka lain ja asetusten mukaisesti vapauttaisi sotapalveluksesta.

Läänintoimiston 3.8.1893 pitämässä kokouksessa todettiin Pekka Inkilän valittaneen 3.6.1893 tehdystä päätöksestä,

koskeva valittajan hyväksymistä sotapalvelukseen, jossa ylempänä mainitussa alamaisessa valituksessa Inkilä on uudistanut pyyntönsä ruumiin vian vuoksi tulla sotapalveluksesta vapautetuksi oheenliittäen valitukseensa kaksi lääkärin todistusta.

Asiasta keskusteltua päätti Lto alamaiseksi lausunnokseen valitusten johdosta ainoastaan viitata niihin syihin, joihin valituksenalainen päätös perustuu, jättäen alamaisimmasti Hänen Keis. Majesteetinsa harkittavaksi mikä arvo edellämainituille, valitukseen liitetyille lääkärintodistuksille oli annettava; tullen asiakirjat, ynnä ote tästä pöytäkirjasta edellämainitun alamaisen valituksen kanssa lähetettäväksi Keis. Stin Oikeusosastoon.

Oikeusosasto antoi Pekan valitukseen kielteisen vastauksen 31.8.1893. Isoisäni valitusta ei ole tallessa läänintoimiston arkistossa, mutta oikeusosaston vastauksesta näkyy, että hän oli pyytänyt vapautusta pienehkön nivustyrän (ett mindre ljumskbråck) perusteella.

Kuten taannoisessa Tuntematon isoisä -kirjoituksessa kävi ilmi, Pekka Inkilä aloitti sotapalveluksen Oulun Tarkk’ampujapataljoonassa 4.11.1893 mutta sai viikon päästä vapautuksen vesikiveksen takia.

Lähteitä
KA Oulu, Oulun läänintoimiston arkisto, Ab:1 Anomusdiaari 1881–1894, Bc:1 Asevelvollisuutta ja kutsuntaa koskevat luettelot 1881–1902, Ca:3 Läänintoimiston kokousten pöytäkirjat ja kirjetoisteet 1883, Ca:13 Läänintoimiston kokousten pöytäkirjat ja kirjetoisteet 1893, Ea:1 Saapuneet kirjeet 1881–1887, Ea:2 Saapuneet kirjeet 1888–1893, Eb:1 Läänintoimiston kokouksiin kertyneet asiakirjat 1881–1883, Eb:6 Läänintoimiston kokouksiin kertyneet asiakirjat 1893.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *