Kirkkotanssi

Vuoden 1885 syyskäräjät alkoivat Salmin pitäjässä 19.10. Ennen käräjien alkua ortodoksisen seurakunnan pappi Ioann Varfolomejev toimitti jumalanpalveluksen pitäjän kirkossa Tulemalla.

Vuonna 1824 Salmin keskuskylään Tulemalle valmistui uusi komea tiilikirkko,
jonka oli lahjoittanut kreivitär Anna Orlov, Salmin lahjoitusmaiden silloinen haltija.

Pyhän Nikolaoksen kirkossa oli kolme alttaria ja tornissa yksitoista kelloa.
Kuvaaja Pekka Kyytinen. Museovirasto. CC BY 4.0.

Puhetta käräjillä johti hovioikeuden auskultantti, virkaatekevä tuomari Egid Elfvengren. Lautamiehinä toimivat herastuomarit Vasili Jegoroff Romo ja Jegor Burtsov sekä Vasili Jakovleff Nokka, Feodor Timofejeff, Osip Feodoroff, Andrei Kuikka ja Feodor Hosain.

Ortodoksisen seurakunnan pappi Ioann Varfolomejev lähetti samana päivänä virkakirjeen, jonka vastaanottaja oli kruununnimismies Alrik Åkerman:

Salmin syyskäräjät 1885, pykälän 101 liite.

Täten ilmoittaen Teille, että lautamies, lampuoti Miinalan kylästä Jegor Michailov Burtsov tänä päivänä Jumalan palveluksen aikana tansi (pläschi) Kirkossa, saan kunnian pyytää Teitä Kruunun puolesta manaamaan häntä lailliseen esivastaukseen häiriöstä Jumalan palveluksen aikana Kirkossa. Vieraiksi miehiksi tähään asiaan ovat manuutettavat: Lautamies, lampuoti Josif Fedorov Ulahton kylästä, lautamies, lampuoti Wasili Jakovlev Komu, Orusjärven kylästä, Kirkonvahti loismies Feodor Jevfimov Kirkonmäeltä ja Lukkari Wasili Sotikov pappilasta.

Asiaa käsiteltiin Salmin syyskäräjillä jo 22.10.1885 pykälässä 101. Virallinen syyttäjä Alrik Åkerman jätti edellä mainitun virkakirjeen oikeuteen ja vaati sen lukemisen jälkeen herastuomari Jegor Mihaiinpoika Burtsovin tuomitsemista lailliseen edesvastaukseen jumalanpalveluksen häiritsemisestä.

    Noustuansa istuimeltansa hänettäkin tuomionvoivassa istuimessa, selitti Herastuomari Jegor Burtsoff että hänen suonia kivisti, niin että hänen täytyi vähän nostella jalkojansa, ja anoi sentähden päästä kanteesta vapaaksi.
   Papismies Ivan Warfolomejeff, joka oli Oikeudessa läsnä, kertoi että vja tanssi ja koputti niin ettei lukkari voinut jatkaa messua, vaan tuli ilmoittamaan asian Papismies Warfolomejeffille, joka kun hän itse oli messupuvussa lähetti lukkarin kieltämään vjaa pitämästä meteliä.
   Vja sanoi nyt tuhmuudessaan nostelleensa ja muuttaneensa jalkojansa, selittäen ettei hänen aikomus ollut tanssia.

Kihlakunnanoikeus nojautui päätöksessään rikoskaaren 3 luvun 4 pykälään:

Joka juopuneena tulee kirkkoon, tahi missä jumalanpalvelusta pidetään, taikka muutoin pitää siellä sopimatonta ääntä tahi tekee häiritystä, sakoitettakoon wiisikolmatta talaria.

Vastaaja tuomittiin

vetämään sakkoja kaksikymmentäviisi talaria tahi tätä summaa Suomen rahassa vastaavat neljäkymmentä kahdeksan markkaa, kolmia jaettavaksi kruunulle, Kihlakunnalle ja viralliselle syyttäjälle, Kruununnimismies Alrik Åkermanille, tahi, varojen puuttuessa niiden suorittamiseen, sovitettavaksi kahdeksan päivän vesi ja leipä vankeudella.

Päähenkilöt

Egid Elfvengren

Egid William Elfvengren (1860–1929) toimi Viipurin hovioikeudessa esimerkiksi kanslistina, reistraattorina, notaarina, suomen kielen kääntäjänä, hovioikeudenneuvoksena ja hovioikeuden presidenttinä.

Ioann Varfolomejev

Ioann (Ivan) Varfolomejev (1849–1915) vihittiin papiksi vuonna 1878. Samana vuonna hänet määrättiin papiksi Korpiselän ortodoksiseen seurakuntaan. Vuonna 1884 hänet siirrettiin Salmiin, vuonna 1890 Savonlinnaan ja vuonna 1900 Lappeenrantaan. Pappismarttyyri Hristofor oli hänen poikansa.

Alrik Åkerman

Johan Alrik Åkerman (1845–1916) toimi ennen Salmin piirin nimismiehen virkaa tuomarinapulaisena Viipurissa, Viipurin lääninhallituksen virkamiehenä, järjestysmiehenä Kotkassa ja kaupunginvoutina VIipurissa. Salmista hän siirtyi henkikirjuriksi Lappeen kihlakuntaan ja sieltä Sortavalan kihlakuntaan. Iissä Pohjanmaalla syntynyt Åkerman kuoli Sortavalassa. Muistokirjoituksessa todettiin: ”Alrik Åkerman oli luonteeltaan hilpeä, herttainen ja toimelias.”

Jegor Burtsov

Jegor Mihailinpoika Burtsov syntyi Salmin Miinalassa noin vuonna 1825 ja kuoli 15.4.1891. Jegor oli naimisissa kolme kertaa ja sai koko liudan lapsia. Vuoden 1885 henkikirjassa Miinalan talossa 5 asuvan herastuomari (häradsdomare) Jegor Mihailoff Burtsoffin perheestä mainitaan nimeltä kolmas vaimo Irina ja vähintään 15-vuotiaat lapset. Saman vuoden rippikirjaan (Jegor mies numero 1758, Irina nainen numero 1340) on kirjattu myös nuoremmat lapset.

Lähteitä:
Aamun Koitto 26.8.2024.
KA Mli, Ca:9 Salmin syyskäräjät 1885.
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Linkit tekstissä.
Leo Miralan sukututkimuskaaviot Miinalan Burtsoveista.
Ruotsin valtakunnan vuoden 1734 laki, vuoden 1864 suomennos.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *