Olin 31.1.2023 Hyvinkään rautatieasemalla vastassa blogin toista kirjoittajaa, kun satuin vilkaisemaan seinässä olevaa kylttiä. Huomasin, että oli asemaravintolan 161-vuotispäivä:
Hyvinkään asemaravintola on toiminut keskeytyksettä vuodesta 1862 pitäen. Hyvin säilynyt ravintolasali lisättiin rakennukseen 1890-luvulla.

Martha Grönholm s. Nilsson
Yksi 1900-luvun alkupuolen ravintolanpitäjistä oli Martha Grönholm. Hän muutti Hyvinkäälle vuonna 1904 Salosta ja sai Hyvinkään asemaravintolan hoitaakseen samana vuonna. Häntä ennen ravintolaa piti Ines Olga Olivia Sidorov, o.s. Ruuth ja myöhemmin Boisman. Sidorovin edeltäjä oli porvoolaissyntyinen Maria Raulin, joka kuoli vuonna 1899.
Marthan syntymänimi oli Märta Sofia Theresia Nilsson. Hän syntyi 20.8.1851 Östra Husbyssä Itä-Götanmaan läänissä Ruotsissa. Hänen vanhempansa olivat pehtori Nils Fredrik ja Charlotte Gustava Pettersson. Perhe muutti Märtan syntymän jälkeen ahkerasti. Seuraavia asuinpaikkoja olivat ainakin Gistad (Östergötlandin lääni), Lidköping (Skaraborgin lääni) sekä Nysätra, Långtora ja Tibble (Uppsalan lääni).
Märta muutti marraskuussa 1873 Tibblestä Lyypekkiin Saksaan ja palasi Tibbleen kaksi vuotta myöhemmin. Kesäkuussa 1877 hänet vihittiin Skog-Tibblen seurakunnassa helsinkiläisen ylipuutarhuri Rudolf Johannes Grönholmin kanssa. Vuonna 1879 he muuttivat Helsingistä Hyvinkäälle, ensin Hausjärven ja pari vuotta myöhemmin Nurmijärven seurakuntaan (selitykseksi katso Hyvinkään asemanseudun karttaa tästä blogikirjoituksesta). Pariskunnalla oli yksi ”adoptiivitytär”, Pietarissa vuonna 1877 syntynyt ylikonduktööri Karl Edvard Sundmanin tytär Anna.
Rudolf Grönholm
Valtionrautateiden puutarhanhoitaja Rudolf Grönholm sai vuonna 1886 ansioistaan taloustirehtöörin arvon. Hän kunnostautui myös torvisoittokunnan johtajana. Uusi Suometar julkaisi 6.3.1891 uutisen:
Kiitollisuuden osotus. Rudolfin päivä-aamuna oli Hyvinkään torvisoittokunta soitollaan tervehtimässä johtajataan, tirehtöri Rudolf Grönholmia, joka innolla ja vaivojaan säästämättä useita vuosia on mainittua soittokuntaa johtanut. Tilaisuudessa lahjoitti soittokunta pontevalle johtajalleen kallisarvoisen kultaisen kantasormuksen, jonka sisäpuolelle oli piirretty: ”R. G. Hyvinkään soittokunnalta 6/3 91.”
Rudolf Grönholm kuoli keuhkotautiin maaliskuussa 1896. Jernvägsmannabladetin pitkän muistokirjoituksen lisäksi Grönholmin ansioista oli seikkaperäinen selostus 23.6.1899 Tampereen Uutisissa:
Puutarhahoito rautateillämme. Kuten tunnettu, on rautateillämme jo useita vuosia pidetty puutarhanhoidosta hyvää huolta. Asemille on istutettu suurempia ja pienempiä puistikkoja ja istutuksia. Ompa ratavahtien ja muidenkin rautateiden alueella asuvain ja niiden palveluksessa olevain henkilöiden asunnoilla puutarha-istutuksia. Nämä kaikki ovat erityisen ylipuutarhurin valvonnan alaisina, ja tällä on käytettävänään riittävä määrä apulaisia.
Rautateiden puutarhaistutusten ylläpitämistä varten perusti nyttemmin jo kuollut ylipuutarhuri Grönholm Hyvinkäälle erityisen varapuutarhan. – –
Nämä rautateiden taimi- ja puukoulut ovat etelään päin viettävällä, metsän ympäröimällä rinteellä, itäpuolella rautatielinjaa, ja niitä ympäröi upea, tasaiseksi leikattu kuusinen pensas-aita. – –
Tästä puutarhasta saadaan noin 200 maamme rautateiden asemalle vuotuiset istutustarpeet, ja sitä paitsi autetaan muitakin rautateiden alueella olevia istutuksia. Niinpä annettiin viime vuoden kuluessa tästä puutarhasta mainittuun tarkoitukseen 89,213 havu-, lehti- ja hedelmäpuun sekä muuta kasvi- ja kukkaistainta ja sitä paitsi 712 kiloa heinänsiemeniä ruohokenttäin kylvöä varten rautateiden alueella. – U. S.
Leskirouva Martha Grönholm
Puutarhurin leski, tirehtöörskä Martha Grönholm ja ottotytär Anna muuttivat kesällä 1896 Hyvinkäältä Ähtäriin. Joulukuussa 1898 Martha sai Vaasan kuvernööriltä luvan anniskella mallas- ja väkijuomia Myllymäen asemalla ajalla 1.1.1899–1.1.1900. Vuoden 1899 marraskuussa Martha muutti Saloon. Sanomia Turusta -lehdessä julkaistiin 14.1.1900 Marthaa koskeva pikku-uutinen: ”Ravintolanpitäjäksi Salon rautatieasemalle on hyväksytty Martha Grönholm, joka niinä aikoina kuin junia kulkee saa matkustajille pitää saatavina ruokaa, olutta, punssia ja viiniä.”
Martha toimi Salon asemaravintolan hoitajana vuoteen 1904, jolloin hän palasi Hyvinkäälle. Toukokuussa 1908 Suomalainen Kansa kirjoitti: ”Uudenmaan läänin kuvernööri on antanut ravintoloitsijatar Martha Grönholmille luvan Hyvinkään asemalla ravintolaliikkeen yhteydessä matkustaville anniskella mallasjuomia.”
![]() |
Hyvinkään rautatieasema 1908. Historian kuvakokoelma, M. L. Carstensin kokoelma. Museovirasto. CC BY 4.0. |
Martha Grönholm kuoli Hyvinkäällä 25.7.1924. Kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa kaksi päivää myöhemmin.
Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Linkit tekstissä.
SSHY:n jäsensivut.
ArkivDigital.
Riksarkivetin SVAR-palvelu.
Hei Maarit Tillman-Leino, mielenkiintoinen kirjjoitus. Me täällä Hyvinkäällä olemme ihmetelleet milloin ja missä Martha Grönholm Rudolfin kuoleman jälkeen oleskeli. Nyt tämän kirjoituksen perusteella tiedämme missä ja milloin. Kiitos tästä. Mutta vielä on yksi kysymys, milloin Märtha G. aloitti pitää täysihoitola SOlbota joka sijaitsi lähellä asemaa Hangon radan vierellä. Martha G. oli myös Helene Schjerfbeckin ystävä, HS asui lähellä Solbota. Ystävällisin terveisin Merja Ilola
Kiitos kommentista. Mahdoitko olla eilen Museokeskus Taikassa kuuntelemassa luentoja rautatieasemapuistoista? Yritin päästä kuulolle, mutten mahtunutkaan joukkoon.
Olisikohan Märtha aloittanut täysihoitolan pidon jo vuonna 1907. Näin voisi ounastella Hufvudstadsbladetin ilmoituksesta 17.3.1907. https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/767280?term=Hyvinge&term=Solbo&page=15