Johanna Petronella Cajander

Meritullivahtimestari Carl Axel Cajanderin ja Sara Greta Grönlundin toiseksi vanhin tytär Johanna Petronella syntyi Turussa 27.6.1828. Vuonna 1846 hän muutti vanhempiensa mukana Kristiinankaupunkiin ja meni siellä syyskuussa 1849 naimisiin kultasepänkisälli Simon Törnqvistin kanssa.

Simon Törnqvist

Simon syntyi 14.2.1815 Ikaalisten Kilvakkalan kylässä torpparin tytär Greta Gustavintyttären aviottomana lapsena. Kristiinankaupungin rippikirjaaan 1848–1854 hänet on kuitenkin merkitty Simoninpojaksi. Kansallisarkiston Tuomiokirjahaku-verkkopalvelusta selvisi, että Luomajärven torpan tytär Greta ilmoitti Ikaalisten vuoden 1816 syyskäräjillä pykälässä 19 lapsen isäksi talollisen poika Simon Isakinpoika Tapiaisen. Simon kiisti maanneensa Greta Gustavintyttären kanssa, ja vuoden 1818 syyskäräjillä kihlakunnanoikeus katsoi, ettei makaamisesta ollut saatu todisteita. Greta sen sijaan tuomittiin pahanteon kaaren 53 luvun 1 pykälän nojalla salavuoteudesta viiden taalarin sakkoihin.

Simon muutti äitinsä kanssa Kilvakkalasta Vatsiaisten kylään, jossa hän oli Talosella renkinä. Sieltä hän muutti vuonna 1831 Kankaanpäähän ja vuonna 1844 Turusta Kristiinankaupunkiin.

Johanna ja Simon saivat ainakin kahdeksan lasta:
Alma Johanna 7.3.1850 Kristiinankaupunki
Cecilia Elisabet 17.9.1851 Kristiinankaupunki
Simon Axel 7.10.1853 Kristiinankaupunki
Simon Axel 26.5.1855 Kristiinankaupunki
Hilda Gustava 19.3.1857 Turku
Susanna Josefina 11.8.1859 Turku
Cecilia Rebecka 17.5.1861 Ikaalinen
Hilda Gustava 5.7.1864 Ikaalinen.

Kuusi vuotta ennen kuopuksen syntymää Sanomia Turusta kirjoitti epäitsenäistä Ikaalisten kauppalaa koskevasta armollisesta kuulutuksesta, joka vaikutti Törnqvistin perheenkin tulevaisuuteen:

Kauppala Ikaalisten kirkonkylässä tulee armollisen kuulutuksen kautta huhtikuun 21 p. perustettawaksi. Mainittu kuulutus selittää tähän paikkaan ei woitawan perustaa kaupunkia, niinkuin armollisessa Asetuksessa syyskuun 18 p. 1856 luwattiin, koska paikkakunta on osittain köyhää ja harwasta asuttua, mutta säättää siihen kauppalan, johon kruunu lunastaa sopiwan tilan ja johon piirikunnan lääkäri tulee asumaan sekä apteekki asetettawaksi, kuin myös Turun läänin guwernöörin luwalla, saapi asettua 4 eli 5 hywämaineista sekä kirjoituksen, luwunlaskun ja kauppakirjan pidon taitawaa henkeä pitämään awonaista kauppaa ja johon sen lisäksi jokainen hywämaineinen ja taitawa käsityömestari saapi asettua käsityötänsä toimittamaan ilman haittaa nykyisestä ammatti-asetuksesta. Samoin on jokaisella kauppalaan asettuwalla lupa arennille määrä-wuosiksi saada kauppalan aluesta kartanon eli tonttipaikan. Oikeushoidon suhteen tulee kauppala kuulumaan paikkakunnan kihlakunnan alle ja hallituksen suhteen läänin guwernöörin ja kruununpalweliain alle; kirkollisissa kuin myös waiwaishoidon asioissa luwetaan kauppala kuulumaan Ikaalisten pitäjään, jonka käsityöläiset saawat siihen myös asettua ammattiansa hoitamaan samalla oikeudella ja ehdolla kuin maalla.

Sanomia Turusta 18.5.1858

Perheen toiseksi nuorimman lapsen syntymätiedoissa vuodelta 1861 isä on hopeasepän kisälli Porista. Nuorimman lapsen tiedoissa vuodelta 1864 isä toimii kultaseppänä Ikaalisten kauppalassa.

Simon Törnqvist kuoli keuhkotautiin 28.3.1868. Perukirjasta käy ilmi, että lapsista oli isän kuoltua elossa enää esikoistytär Alma Johanna. Kuolinpesään oli kirjattu esimerkiksi 1 työkirves, 1 pannu, 1 vasara, 1 soff[a] ja 3 toolia, 1 housut, 1 liivit ja takki, 1 musta vihtoriini klänniki [vihtoriinileninki], 2 simusettiä, 2 rintalappua, veittiä ja kaffelia, laattiamattoja ja kuteita, 1 kaffepannu ja toosa, neulomuskori ja 1 parasoll. Maksuissa lueteltiin esimerkiksi ”maahanpaniais kusti” 40 markkaa ja ”tämän vuotinen huoneen hyyry” 10 markkaa, kuten oheisesta kuvasta näkyy.

Ote Simon Törnqvistin jälkeen laaditun perukirjan lopusta.

Henrik Albert Nyfors

Johanna Petronella muutti Simon Törnqvistin kuoleman jälkeen Turkuun ja meni vuonna 1873 naimisiin kauppapuukhollari Henrik Albert Nyforsin kanssa. Vuonna 1845 syntynyt Henrik Albert oli merimies Carl Thomas Nyforsin ja Esther Wirmanin poika. Avioliitto jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä Henrik Albert kuoli 28-vuotiaana 23.12.1873.


Tieto Johanna Petronella Nyforsin kuolemasta julkaisiin Åbo Underrättelser -lehdessä 22.12.1902. Kahdeksan vuotta aikaisemmin Sanomia Turusta -lehdessä oli uutinen, jossa mainittiin kultasepänleski Johanna Petronella Törnqvist:

Maarian y. m. pitäjäin käräjäkunnassa tuomitsi kihlakunnanoikeus renki Herman Olof Högerman Wuorisen Raision pitäjän Huhkon tilalta pidettäväksi wiisi wuotta kuritushuoneessa syystä että Wuorinen yleisellä maantiellä Teräs Rautelan luona Maarian pitäjässä pitkällä sarantoraudalla [saranaraudalla] syyttä aiheetta wiime huhtikuun 26 päivänä illalla kello 11 aikaan löi useampia werihaavoja ja luunmurtumia kultasepänleskeen Johanna Petronella Törnqwist’iin Turun kaupungista.
Sanomia Turusta 16.6.1894

Alma Johanna Törnqvist

Simonin ja Johanna Petronellan tytär Alma Johanna muutti vuonna 1869 Turkuun puotimamselliksi kauppias Strandellin palvelukseen. Vuonna 1872 hän ilmoitti Åbo Underrättelser -lehdessä tekevänsä myös edullisia ompelutöitä Itäisellä Pitkäkadulla. Vuonna 1880 hän meni naimisiin kellosepänkisälli Erich Fritiof Lindholmin kanssa ja muutti Viipuriin.

Lähteitä:
Ikaalisten käräjäkunnan perukirjat 1868–1877. Simon Törnqvistin perukirja.
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Linkit tekstissä.
Tuomiokirjahaku.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *