Eric Johan Collan
Eric Johan Collan syntyi Mikkelissä 5. helmikuuta 1750 lippumies Anders Collanin ja Anna Hokkasen perheeseen. Andersin vanhemmat olivat Rantasalmen kappalainen Eric Claesinpoika Collanus ja Magdalena Andersintytär Heinricius. Eric Johan meni vuonna 1765 Rantasalmen triviaalikouluun. Kesäkuussa 1769 allekirjoitetussa oppilasluettelossa todetaan, miten kukin oppilas on edistynyt kahden viime lukukauden aikana. Eric Johan oli edistynyt laskennossa mutta ollut koko jälkimmäisen lukukauden poissa. Pari vuotta nuorempi veli Claes Henrik, joka oli tullut kouluun vuonna 1766, oli lukenut moneen kertaan Lutherin katekismuksen ja Svebiliuksen selitykset ja aloittanut laskennon opettelun.
Vuonna 1776 Eric Johan värväytyi kuudeksi vuodeksi Savon jääkärijoukkoon. Syyskuussa 1778 pidetyssä katselmuksessa Rantasalmen komppaniassa on numerolla 26 naimaton korpraali Eric Johan Collan. Iäksi sanotaan 22 vuotta ja pituudeksi viisi jalkaa kuusi tuumaa. Vuoden 1782 katselmuksessa hänen tilallaan oli toinen mies, Carl Johan Neiglick.
Liperiin
Joskus 1790-luvun alkupuoliskolla Eric Johan Collan päätyi Liperiin. Hänellä ei ollut mukanaan papintodistusta, eikä hän käynyt kertaakaan kinkereillä eikä ilmoittautunut ehtoolliselle. Hän asettui asumaan Sysmän kylään, josta hän hankki itselleen jonkin tilanosan (förskaffat sig någon hemmansdel uti Sysmä by). Talvella 1795 Eric Johan kävi entisessä kotipitäjässään Rantasalmella ja kyläili lankonsa Georg Lantinin luona. Hän houkutteli lankoakin muuttamaan Liperiin ja ryhtymään yhtiömieheksi. Jonkin aikaa harkittuaan entinen trumpetinsoittaja Lantin lähtikin Liperiin. Vaimonsa Maria Collanin hän jätti Rantasalmelle. Lantin oli Liperissä heinäntekoaikaan asti ja palasi sen jälkeen Rantasalmelle hoitamaan erinäisiä asioita. Tammikuun lopussa 1796 hän lähti taas Liperiin, tälläkin kertaa ilman vaimoa, ja aikoi jatkaa yhtiömiehenä samalla tilanosalla, jolla Eric Johankin asui. Lankomies oli kuitenkin tullut toisiin aatoksiin eikä kaivannut enää yhtiömiestä. Lantinin ei auttanut kuin palata Rantasalmelle.
Sydämistynyt Lantin haastoi lankonsa vuoden 1796 talvikäräjille ja vaati korvauksia Liperiin tuomastaan omaisuudesta ja Collanin puolesta suorittamistaan maksuista. Liperin kihlakunnanoikeus valitsi välinselvitystä varten selvitysmieheksi Johan Bernsténin. Selvityksen tiimoilta Lantin matkusti lokakuussa taas Liperiin ja kävi välillä käräjäasioissa Ilomantsissakin, sillä häneltä oli varastettu tavaraa Liperin talvimarkkinoilla ja varkaudesta epäiltiin kahta Ilomantsissa oleskelevaa miestä. Tämän jälkeen Lantinin tarkoituksena oli lähteä Rantasalmelle, mutta kelirikon takia hän päätti lykätä kotipitäjään lähtöä kevääseen ja valitsi oleskelupaikakseen (nykyään Outokumpuun kuuluvan) Sysmän kylän, jonka hän tunsi parhaiten. Hän saapui Sysmään marraskuun puolivälissä ja oleskeli siellä talossa jos toisessakin.
Marraskuun 27. päivänä Lantinin ja Collanin välillä päästiin sovintoon: viimeksi mainittu lupasi muiden pienehköjen korvausten lisäksi maksaa Lantinille rahassa yhden riikintaalarin 32 killinkiä. Collan kuitenkin pyörsi lupauksensa eikä korvannut mitään. Lankomiehen hävyttömyys katkeroitti Lantinin mieltä siinä määrin, että hän päätti kostaa kärsimänsä vääryyden.
Kohtalokas kyläreissu
Joulukuun 2. päivän iltana Georg Lantin lähti silloisesta majapaikastaan Juho Partasen luota (Sysmä 2). Hän meni ensin Sakari Kinnusen luo tiedustelemaan, oliko Sakarin Sakari-poika jo palannut henkikirjoituksesta. Pojan oli nimittäin määrä valaa Lantinille hopeaa sormuksiksi. Poika ei kuitenkaan ollut vielä kotona, joten Lantin jatkoi matkaa Kusti Kinnusen taloon (Sysmä 10). Hänellä oli mukanaan haulikko, jota hän oli käyttänyt Sysmässä lähes päivittäin lintumetsällä. Lantin jätti haulikon porstuaan ja meni pirttiin. Talonväki kertoi, että myös Eric Johan Collan oli Kinnusilla keittämässä viinaa keittokodassa. Lantinin viha oli siinä vaiheessa jo laantunut, ja hän ajatteli kestitä Collania leivällä ja viinaryypyllä. Niinpä hän huusi pirtin akkuna-aukosta Collanille ruotsiksi, että tarjolla olisi leipää ja viinaa. Collan tuli pirttiin, mutta koska käsillä ei ollut pikaria eikä muutakaan juoma-astiaa, hän kieltäytyi tarjoomuksista.
Kun tuli aika käydä yöpuulle, Lantin pani maata oviaukosta katsottuna oikeassa päätynurkassa olevalle penkille. Collan valitsi yösijakseen lähellä vasenta päätynurkkaa olevan penkin ja asettui niin, että jalat olivat kohti nurkkaa ja pää kohti Lantinia. Palvelusväki nukkui lattialla kahdella olkialustalla (uppå twänne halmbäddar). Toisen olkialustan vieressä oikean seinustan penkillä lepäsi talon isäntä Kusti Kinnunen kahden naimattoman poikansa kanssa. Toinen olkipeti oli lähellä lavitsaa, jolle kävi pitkäkseen Kusti Kustinpoika Kinnunen vaimonsa ja lastensa kanssa.
Lantin ei saanut unta. Kun uunin kupeessa loimottava pärevalkea oli vihdoin sammumaisillaan ja Lantin arveli kaikkien olevan jo unessa, hän hiipi porstuaan, otti haulikon, siirtyi ääneti Collanin luo ja ampui lankoaan lähietäisyydeltä. Sitten hän kiiruhti omalle penkilleen ja kätki haulikon penkin alle.
Talonväki tietenkin heräsi laukaukseen. Kun valkean sytyttämisen jälkeen havaittiin, että uhri oli Collan, Lantin sidottiin heti köysiin ja lähdettiin hakemaan apuvoimia kylältä. Lantin ei vastustanut sitomista mutta aneli, ettei häntä lyötäisi.
Lantinin ampuma laukaus oli osunut uhria vatsaan. Collan oli heti ampumisen jälkeen nelinkontin lattialla ja piteli vatsaansa. Jonkin ajan päästä hän pystyi puhumaan ja sanoi: ”Ottakaa se ryöväri kiinni.” Muutaman tunnin päästä hän menehtyi.
Kun kruununnimismies Aschan tuli Kinnusen taloon, Lantin tunnusti rikoksensa. Hänet tuomittiin tammikuussa 1797 Liperin välikäräjillä teloitettavaksi ja teilattavaksi, ja Lantin sanoi itse ansaitsevansa tuomion. Teloitus pantiin täytäntöön Liperissä kesäkuussa 1797, kuten aiemmin julkaistussa blogikirjoituksessa on todettu.
Kuka Georg Lantin oli?
Georg (Jöran) Lantin otettiin rumpaliksi Karjalan rakuunarykmentin Ala-Savon komppaniaan 31. maaliskuuta 1773 August Siljanderin tilalle. Hänet vihittiin Maria Andersintytär Collanin kanssa 7. toukokuuta 1777.
Georg Lantin kertoi itse Liperin välikäräjillä tammikuussa 1797, että hän oli kuusissakymmenissä. Pöytäkirjaan on kirjattu, että hän näyttikin jotakuinkin niin vanhalta (hwarom hans åldriga utseende tycktes wittna). Lantin sanoi syntyneensä Mikkelissä sotilaan poikana. Hän oli mennyt sotapalvelukseen rumpaliksi ja ollut myöhemmin trumpetinsoittaja. Lantin oli palvellut Karjalan rakuunaeskadroonassa yhteensä 29 vuotta ja saanut sieltä eron vuonna 1793. Sen jälkeen hän oli asunut vaimonsa kanssa Rantasalmella niin kuin ennenkin.
Oliko Georg Lantin siis syntynyt vuoden 1737 tietämissä? SSHY:n jäsensivuille skannatuissa Karjalan rakuunarykmentin luetteloissa vuosilta 1735–1807 on Lantinista kaksi asiakirjaa.
Ensimmäinen asiakirja on ikä- ja palvelusvuosiluettelo, joka on päivätty Rantasalmella 29. joulukuuta 1775. Sen mukaan Lantin on syntynyt Mikkelissä huhtikuussa 1747, on palvellut kaksi vuotta yhdeksän kuukautta ja on nyt 22¾ vuotta vanha.
Toinen asiakirja on päivätty Mikkelissä 5. helmikuuta 1776, ja allekirjoittaja on kirkkoherra Henrik Wegelius. Sen mukaan rumpali Jöran Lantin on syntynyt Mikkelissä vuonna 1762. Tämä on ilman muuta väärä tieto, koska Lantin meni naimisiin vuonna 1777. Totuutta voisi lähteä etsimään 1740-luvulta.
Lähteitä:
KA Hml PTka, Em:1 Kouluasiakirjat.
KA Vsa VHO, Ece:41 Alistusaktit 1797 (Oulun ja Kuopion lääni).
Karjalan rakuunarykmentin katselmuksia ja luetteloita 1770-, 1780- ja 1790-luvuilta. SSHY:n jäsensivut ja Ruotsin Riksarkivetin SVAR-palvelu.
Savon jääkärijoukon katselmukset 1778, 1779 ja 1782. Tekstissä linkit Ruotsin Riksarkivetin SVAR-palveluun.