Moni helsinkiläinen oli 1800-luvun puolivälissä tyytymätön postiin, sillä kaikki postilähetykset piti hakea itse valtion postikonttorista. Käytännössä postin hakivat usein perheen palvelijat.
Rahapajan johtajaksi vuonna 1861 nimitetty August Fredrik Soldan esitti alkuvuodesta 1862 Helsingfors Dagbladissa ehdotuksen kaupunginpostin perustamisesta Helsinkiin. Hän puntaroi seikkaperäisessä esityksessään kaupunginpostin tarvetta, kustannuksia ja organisointia varsin monelta näkökannalta. Yksi tärkeimmistä kaupunginpostia puoltavista syistä oli ajan säästäminen. Soldan totesi monien huomanneen, että ulkomailta peräisin oleva motto ”aika on rahaa” päti Englannin ja Amerikan ohella jo Suomessakin. Ehdotus kuitenkin alkoi pahaenteisesti:
Kokeeko kysymys pääkaupunkimme kaupunginpostista hyville hankkeille valitettavasti liian tavallisen kohtalon? Säihkyykö se hetken päivälehtien palstoilla vaipuakseen sitten unohduksen yöhön?
Ajatus kaupunginpostista taisi todellakin vaipua muutamaksi vuodeksi unholaan. Vuoden 1866 alussa Helsingfors Dagbladista saatiin kuitenkin lukea, että helsinkiläiset apteekkarit aikoivat perustaa kaupunginpostin, jota oli aluksi määrä kokeilla vuoden ajan.
Helsingin kaupunginposti aloitti toimintansa 1. päivänä maaliskuuta 1866. Toiminnan aloittamisesta ilmoitettiin helmikuun lopussa useissa lehdissä. Postin toiminta rajoittui ilmoituksen mukaan kaupungin tullien sisäpuolelle, mutta sen lisäksi mukaan tulivat myös Lapinlahden sairaala ja Kaisaniemen ravintola.
Ilmoitus sanomalehti Suomettaren numerossa 17 helmikuussa 1866. ”Muutamat asiata harrastawaiset” olivat apteekkarit Girsén, Björklund, Collan, Ekman, Kjellin ja Salingre. |
Kirkkaanpunaisia kaupunginpostin kirjelaatikoita oli aluksi 22. Kuusi niistä oli apteekkien luona Aleksanterinkadulla, Erottajalla, Pohjoisesplanadilla, Eteläesplanadilla, Nikolainkadulla ja Annankadulla. Lisäksi laatikoita oli esimerkiksi Mariankadulla, Hallituskadulla, Läntisellä Heikinkadulla, Vladimirinkadulla, Uudenmaankadulla ja Kaisaniemen puiston aidassa Unioninkadun varressa. Valtion postilaatikot olivat tuohon aikaan joko tummanharmaita tai tummanvihreitä.
Kaupunginpostilla oli omien postilaatikoiden lisäksi myös oma postimerkki. Se oli alkuun muodoltaan soikea ja väriltään vihreä, ja viistoon merkin poikki kulkevassa punaisessa juovassa oli sana ”stadpost” (kaupunginposti). Maksu yhdestä kirjeestä oli painosta riippumatta 10 penniä, ja sen arvoinen postimerkki piti panna kirjeen etupuolelle. Postimerkkejä myytiin kaikissa kaupungin apteekeissa ja postilaatikoiden lähellä olevissa puodeissa. Jos osti kerralla sata merkkiä, sai 20 prosentin alennuksen.
Kun kaupunginposti aloitti toimintansa 1. maaliskuuta 1866, kirjeitä oli laatikoiden ensimmäisellä tyhjennyskerralla 200, ja koko ensimmäisen päivän aikana postinkantajat toimittivat perille 418 kirjettä. Kirjelaatikot tyhjennettiin aluksi kolme kertaa päivässä: klo 9.30, 12.00 ja 16.00. Sunnuntaisin laatikoita ei tyhjennetty eikä kirjeitä toimitettu. Lokakuussa 1866 postilaatikoita alettiin yleisön pyynnöstä tyhjentää arkisin peräti viisi kertaa (klo 8, 10, 12, 16 ja 18) ja sunnuntaisinkin kahdesti, klo 10 ja 16. Tuolloin kaupunginposti välitti päivittäin noin 150 kirjettä. Vuoden 1867 loppupuolella tahtia kuitenkin hiljennettiin ja kirjeitä alettiin toimittaa vain kolmesti arkipäivisin: klo 8, 12 ja 16.
Laatikoita tyhjentäviä ja kirjeitä kantavia postipoikia oli aluksi seitsemän. Heillä oli virkahatussa messinkikilpi, jossa luki STADSPOST. Pojat kantoivat olallaan tankoa, josta roikkui postilaatikoiden sisäkoteloita. Postilaatikon luona pojat avasivat laatikon sivussa olevan luukun, ottivat laatikosta täyden sisäkotelon ja vaihtoivat sen tilalle tyhjän.
Jos osoite oli merkitty kirjeeseen epäselvästi tai jos postimerkki puuttui, kirje jäi postitoimistoon. Toimisto sijaitsi alkuun Antikvaarisessa kirjakaupassa Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmassa mutta siirtyi jo vuoden 1866 lopulla Rieksin tapettiliikkeeseen ja sen jälkeenkin vielä puolen tusinaa kertaa. Viimeinen paikka oli Annankatu 8.
Kaupunginpostin toimintaan suhtauduttiin alkuun hyvin suopeasti. Hufvudstadsbladetissa annettiin 16. huhtikuuta 1866 kiitosta apteekkareille:
Apteekkarimme ansaitsevat yleisen tunnustuksen kaupunginpostin perustamisesta, ja kaupunkilaiset ovatkin osoittaneet kiitollisuuttaan sairastamalla tänä keväänä enemmän kuin moneen vuoteen.
Kaupunginpostin kautta alettiin sittemmin jakaa myös lehtiä. Työmäärän lisäys ei miellyttänyt kaikkia. Morgonbladetissa oli 21. tammikuuta 1873 uutinen, jonka mukaan kuusi kaupunginpostin kahdeksasta kirjeenkantajasta oli kuulemma tehnyt edellispäivänä lakon. Sen takia esimerkiksi Uusi Suometar ja kirjeet olivat jääneet kantamatta. Tärkeimpänä syynä lakkoon oli se, että postipojat oli velvoitettu jakamaan Kyläkirjasto-lehteä ilman eri korvausta. Edes heidän pyyntöönsä saada ilmaiseksi yksi kappale mainittua lehteä ei ollut suostuttu. Seuraavan päivän Helsingfors Dagbladetista voi päätellä, että kaupunginposti oli palkannut tilalle uusia poikia.
Paikallispostille alkoi tulla vähitellen moitteitakin. Jotkut syyttivät kirjeenkantopoikia laiskottelusta, hutiloinnista tai kirjeiden hävittämisestä. Kaupunginposti puolestaan valitti, että postilaatikoihin työnnettiin ties mitä roskaa. 1880-luvulla alettiin ehdottaa kaupungin- ja valtionpostin yhdistämistä, koska kirjeet saattoivat joutua vahingossa väärään postilaatikkoon, mistä koitui ylimääräistä vaivaa ja sakkojakin.
Helsingin kaupunginposti joutui myös hintakilpailuun, sillä valtionposti ryhtyi kuljettamaan paikalliskirjeitä ja alensi postimaksun 10 pennistä viiteen penniin. Oma vaikutuksensa oli myös kirjakauppias G. A. Finnellä ja hänen ”punalakkisten kaartillaan”, josta Uusi Suometar kirjoitti vuonna 1889:
Järjestetyn sanomalehtien myynnin on kirjakauppias G. A. Finne toimittanut ”Kappelin” edustalle, missä tästälähin aina on yksi hänen punalakkisista kolportööreistään, joka myypi useita sanomalehtiä.
Sanomalehtipojat kantoivat lehtiä koteihinkin, joten kaupunginpostilta jäi yksi tehtävä pois. Ehkä raskaimmin kaupunginpostin toimintaedellytyksiä heikensi puhelin. Kun puhelinverkostoa oli alettu rakentaa vuonna 1882, valtaosan viesteistä saattoi toimittaa postin sijasta puhelimitse. Niinpä Helsingin kaupunginpostin arveltiin syksyllä 1891 pian jo loppuvan.
Lähteitä:
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Helsingin postin historiaa käsiteltiin Suomen postimerkkilehden vuoden 1920 numeroissa 2, 3, 5 ja 15–16. Muut linkit tekstissä.
Pehkonen Marja 1996: Yksityinen Helsingin kaupunginposti 1886–1892. Narinkka 1996. Helsinki: Helsingin kaupunginmuseo.
Mielenkiintoista, että jos on ostanut kerralla sata postimerkkiä, sai 20 prosentin alennuksen. Muutenkin mielenkiintoisia asioita tässä tekstissä. Nykyään lähetykset sekä kuljetuksen hoituvat hieman helpommin.